Μητσοτάκης σε αγρότες Θεσσαλίας: “Πολλά από τα αιτήματα σας είναι δίκαια, προσπαθούμε να τα ικανοποιήσουμε” (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριάκος Μητσοτάκης αγρότες

Τι είπε για το αγροτικό πετρέλαιο και τις αποζημιώσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας 11 Μαρτίου με αντιπροσωπεία αγροτών από την Θεσσαλία.

Ο κ. Μητσοτάκης  χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών από την Θεσσαλία, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει δουλειά όσο είναι εφικτό να τα ικανοποιήσει.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν κατά κανόνα κόσμιες έγινε προσπάθεια από πλευράς αγροτών να μην υπάρξει διατάραξη κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

«Λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις των αγροτών και κτηνοτρόφων. Η επιστροφή ΕΦΚ για το 2025 μας ενδιαφέρει να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και αποτελεσματική. Δεν θα επαναλάβω για αγροτικό ρεύμα μας ενδιαφέρει η προβλεψιμότητα να γνωρίζουν ποιο το ύψος του ρεύματος για καταναλώσεις τους», πρόσθεσε.




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που έγινε νωρίτερα με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας.

«Πριν συναντηθήκαμε με αιρετούς η ολλανδική εταιρία παρουσίασε συνοπτικά στόχος να καταλήξουμε σε οδικό χάρτη. Έχει ξεκινήσει για τα καλά η συζήτηση για αναδιάρθωση της ΚΑΠ σε πολλά επίπεδα η Ελλάδα η πρώτη χώρα που κατέθεσε στους υπουργούς Γεωργίας πολλές προτάσεις.

Νομίζω και ενόψει ευρωεκλογών η πράσινη μετάβαση είναι καίριο πεδίο συζήτησης» σημείωσε ακόμη.

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας ανέφερε ότι οι αγρότες διαφωνούν με την πρόταση της κυβέρνησης για το ρεύμα. Όπως είπε δεν είναι ευχαριστημένοι γιατί το οικιακό ρεύμα έχει τιμή 8,3 λεπτά και πρέπει να επαναφέρουμε το πλαφόν στα επτά λεπτά.

«Δώσαμε έναν οργανωμένο αγώνα και συντεταγμένα κάναμε τις κινητοποιήσεις μας και σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματά μας. Έξι μήνες μετά έγιναν λίγα πράγματα σε σχέση με χρονοδιαγράμματα και καταστροφές και τις αποζημιώσεις αλλά και πρόγραμμα για τα 350.000 στρέμματα που δεν θα καλλιεργηθούν. Πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος για να σταθούν στα πόδια τους οι αγρότες και ήρθαμε να σας μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα στην Θεσσαλία διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά μας», τόνισε.

Ποιο είναι το ολλανδικό σχέδιο

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει το ολλανδικό σχέδιο για τη Θεσσαλία στους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας.

Διαβάστε επίσης  Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το 2027 θα είναι έτοιμο το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη»

Οι φορείς ζήτησαν να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, λαμβάνοντας το λόγο, τόνισε πως «θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινή αυτή προσπάθεια με τεκμηρίωση και δουλειά πολύ το επόμενο διάστημα. Από αυτά που έχω δει και έχω συζητήσει, πιστεύω ότι το 90% των πραγμάτων είναι κοινά».

«Σαράντα επιστήμονες δούλεψαν 15.000 ώρες το σχέδιο για τη Θεσσαλία, για να ακτινογραφήσουν πληγείσες περιοχές» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους φορείς.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «ξεπερνά τις 400 σελίδες και πρόκειται για την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλημάτων των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας».

«Θα ήθελα η συνάντηση αυτή να είναι πρώτη ευκαιρία παρουσίασης στους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας των συμπερασμάτων. Δεν είναι θέσφατο αλλά δίνει σαφείς κατευθύνσεις. Ευχής έργο να συμφωνήσουμε αποτελεί οδικό χάρτη για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση αυτοδιοίκησης και φορείς για να κάνουμε δραστική παρέμβαση να μετατρέψουμε μεγάλη καταστροφή σε ευκαιρία», σημείωσε ακόμη.

Κυριάκος Μητσοτάκης αγρότες

Ποιες είναι οι δράσεις του σχεδίου

Το ολλανδικό σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για τις ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα και για την προστασία των πόλεων από πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και λύσεις για το πως θα πρέπει να οργανωθούν οι υποδομές και το αρδευτικό.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ και ίσως αγγίξουν και τα 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές, ενώ σε πάνω από ένα δισ. ανέρχονται οι αποζημιώσεις.

Ειδικότερα, ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας HVA International, μιλώντας για το «master plan» της εταιρείας για την περιοχή, στην ΕΡΤ, ανέφερε πως μεταξύ άλλων έχουν οριστεί οι κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προστασία της περιοχής, η αγροτική παραγωγή, η εύρεση νερού για την άρδευση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως επεσήμανε, είναι η ξηρασία μετά τις πλημμύρες και η έλλειψη νερού.

«Ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει πέσει πάρα πολύ, ενώ μπορεί κανείς να βρει νερό στα 300 μέτρα, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης αγρότες