Θεσσαλονίκη: Eκπαιδευμένους αστυνομικούς με ειδικές γνώσεις σε συσκευές X-RAY ζητά η Επιτροπή Δικαστικού Μεγάρου

δικαστήρια Θεσσαλονίκη

Για την ενίσχυση της ασφάλειας

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση των μέτρων στα Δικαστήρια, μία εβδομάδα μετά και την βόμβα που εντοπίστηκε.

Πιο συγκεκριμένα, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι προτείνουν μία σειρά από μέτρα για την θωράκιση της ασφάλεια του Δικαστικού Μεγάρου στην Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι η εγκατάσταση καμερών περιμετρικά του δικαστικού μεγάρου, η μόνιμη λειτουργία δύο μαγνητικών πυλών με συσκευές X-RAY και με ενισχυμένη παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών, η τοποθέτηση πλεγμάτων σε παράθυρα του ισογείου και του υπογείου, η μόνιμη φρούρηση του υπόγειου πάρκινγκ κ.ά.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μέτρα που περιλαμβάνονται σε έκθεση που είχε συντάξει τον Οκτώβριο του 2013 η ΕΛ.ΑΣ. (με τίτλο έκθεση «τρωτότητας»), μετά την έκρηξη βόμβας που είχε προηγηθεί τρία χρόνια νωρίτερα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Πηγές που συμμετείχαν στην σημερινή σύσκεψη επισήμαναν, κατά πληροφορίες, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα «δυστυχώς και ατυχώς» δεν υλοποιήθηκαν και «έμειναν στα… χαρτιά».

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη

Κατά τη σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν οι προϊστάμενοι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και Εφετών, οι επικεφαλής του Πρωτοδικείου, του Εφετείου, του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου, όπως επίσης οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα λήψης μέτρων και ειδικότερα αυτών που είναι άμεσα εφαρμόσιμα και δεν απαιτούν μεγάλο κόστος.

Αυτά είναι η διάθεση έξι αστυνομικών με ειδικές γνώσεις στη λειτουργία μαγνητικών πυλών και συσκευών X-RAY, η μόνιμη παρουσία αστυνομικού φρουρού στο υπόγειο πάρκινγκ, όπως επίσης η τοποθέτηση πλεγμάτων στα κοινόχρηστα παράθυρα του ισογείου και του υπογείου.

Όπως έγινε γνωστό, τα προτεινόμενα μέτρα θα κατατεθούν στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, μιας και η υλοποίησή τους απαιτεί μελέτες και χρηματοδοτικά εργαλεία.