Θεσσαλονίκη: Νέες εικόνες του παγιδευμένου φακέλου που εστάλη στα Δικαστήρια

φάκελος Δικαστήρια Θεσσαλονίκη

Τρομακτικά τα ευρήματα της έκθεσης του ΤΕΕΜ

Στο φως της δημοσιότητας βγήκαν νέες εικόνες για τον παγιδευμένο φάκελο που εστάλη στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Οι νέες εικόνες προβλήθηκαν στον ΣΚΑΪ και σε αυτές φαίνεται ο φάκελος που προοριζόταν για την πρόεδρο Εφετών.
Οι εικόνες δείχνουν τη μέθοδο που ακολούθησαν οι δράστες για να ξεγελάσουν τον έλεγχο και να πετύχουν τον στόχο τους. Να φτάσει δηλαδή ο φάκελος με τη βόμβα, στα χέρια της προέδρου Εφετών.

Αν έσκαγε ο φάκελος, όποιος βρισκόταν στον ίδιο χώρο θα πέθαινε

Τρόμο προκάλεσε η έκθεση του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι ανθρώπινες απώλειες που θα προέκυπταν στην περίπτωση που έσκαγε ο τρομοφάκελος που εστάλη στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης από μέλη της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» που συνελήφθησαν τις προηγούμενες μέρες από την Αντιτρομοκρατική.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Η έκθεση των ειδικών για το φάκελο με τον εκρηκτικό μηχανισμό που στάλθηκε στα Δικαστήρια

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο φάκελος ο οποίος είχε ως παραλήπτρια την πρόεδρο Εφετών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ήταν παγιδευμένος με 550 γραμμάρια ζελατοδυναμίτιδας, ποσότητα ικανή να προκαλέσει μακελειό στέλνοντας δεκάδες ανθρώπους στον θάνατο.

φάκελος Δικαστήρια Θεσσαλονίκη

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί επισημαίνουν στην έκθεσή τους πως, με βάση την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης και του γεγονότος πως ο μηχανισμός ήταν λειτουργικός, εάν ο παραλήπτης άνοιγε τον φάκελο, από την έκρηξη που θα σημειωνόταν, θα τραυματίζονταν θανάσιμα οποιοσδήποτε άνθρωπος βρισκόταν στον ίδιο χώρο.

Την ίδια στιγμή πολύ σοβαρά θα τραυματίζονταν, ακόμη και με ακρωτηριασμό, όσοι άνθρωποι θα βρίσκονταν στον ακριβώς δίπλα χώρο καθώς, όπως προέκυψε από την αυτοψία, ο τοίχος ήταν λεπτός. Επιπλέον ελαφρύτερα θα τραυματίζονταν όσοι κινούνταν στους διαδρόμους καθώς στον από πάνω ή από κάτω όροφο, ενώ πιθανό είναι να τραυματίζονταν ακόμη και πολίτες που περπατούσαν στον δρόμο.

φάκελος Δικαστήρια Θεσσαλονίκη

Τέλος, όπως περιγράφεται, τραυματισμοί θα προέρχονταν και από φερτά υλικά, δηλαδή μπάζα ή άλλα υλικά που θα εκτοξεύονταν μετά την πυροδότηση. Όπως διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε έναν φάκελο Α3, ενώ την ευθύνη για την απόπειρα της βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Ένοπλη Απάντηση».

Τελικά, ο φάκελος-βόμβα δεν εξερράγη χάρη στην παρατηρητικότητα ενός ανθρώπου ο οποίος τον ψηλάφισε, κατάλαβε ότι περιείχε καλώδια και κάλεσε τις Αρχές. Αντίθετα αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα στοιχεία για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των 10 ατόμων (τέσσερις εξ΄αυτών είναι ήδη κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας) που κρύβονταν πίσω από την αποστολή του και φέρονται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., να συνδέονται με την οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Πιο συγκεκριμένα πάνω στον φάκελο εντοπίστηκε το γενετικό υλικό του πολυβολητή του Στρατού ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των 10 συλληφθέντων και φέρεται να «συνεργαζόταν» με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους χωρίς να ανήκει στην οργάνωση. Παρόμοια συνεργασία είχε και το στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος είναι οπλουργός και βρίσκεται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε πως εκτός από την αποστολή του τρομοφάκελου στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, τα μέλη της οργάνωσης βρίσκονται πίσω από ακόμη τέσσερα χτυπήματα. Συγκεκριμένα φέρονται να ευθύνονται για την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, για την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού σε εταιρεία στην Κηφισιά τον Νοέμβριο του 23, για τη ρίψη χειροβομβίδας σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Χαϊδάρι τον Ιούλιο του 23 καθώς και για τη ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε αυλή σπιτιού στη Λάρισα τον Ιούνιο του 23.

Πηγή: protothema.gr