Θεσσαλονίκη: Απονεμήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη το βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ”

Ηνωμένα Εθνη βραβείο "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ"

Το μήνυμα που έστειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες

Σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η τελετή για το 4ο πανευρωπαϊκό Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, το οποίο απονεμήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις του πολέμου, των εντάσεων και της διεύρυνσης των ανισοτήτων και επισήμανε την ανάγκη για «ευρύτερη ενότητα και συνεργασία, αμοιβαίο σεβασμό και αλληλεγγύη».

«Ο μόνος δρόμος που πάει μπροστά , είναι αυτός στον οποίο βαδίζουμε μαζί. Πλούσιοι στη διαφορετικότητα, ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, ενωμένοι στην αλληλεγγύη. Ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε μια συμμαχία ειρήνης», υπογράμμισε.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η απονομή του βραβείου «θα μας δώσει την έμπνευση να συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον για όλους».

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών εκπροσωπώντας τον κ. Γκουτέρες, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και υψηλός εκπρόσωπος της Alliance of Civilizations (UNAOC), Μιγκέλ ‘Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος διατέλεσε και ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μορατίνος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους, ιδίως εκείνων που στρέφονται εναντίον των Εβραίων, των Μουσουλμάνων και των Αράβων σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι πρέπει να τα καταδικάσουμε απερίφραστα.

Χαρακτήρισε τρομακτική και ανησυχητική την εξάπλωση των αναρτήσεων μίσους, παραπληροφόρησης και θεωριών συνωμοσίας στο διαδίκτυο «Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς τα συναισθήματα κορυφώνονται. Κακόβουλες δυνάμεις εκμεταλλεύονται το θυμό την οργή και το φόβο, για να διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες», τόνισε.

Ο κ. Μορατίνος επισήμανε την ανάγκη να απορρίψουμε κατηγορηματικά τους απάνθρωπους χαρακτηρισμούς κατά συγκεκριμένων κοινοτήτων . «Όλες οι ανθρώπινες ζωές είναι σημαντικές Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζει να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς φόβο. Τα Ηνωμένα Έθνη τάσσονται υπέρ της μηδενικής ανοχής στον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία και κάθε μορφής διάκριση με βάση τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις», τόνισε με έμφαση.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ενόψει της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. «Κάθε λεπτό εκτυλίσσεται μπροστά μας μια ανθρώπινη καταστροφή και για τις δύο πλευρές και για το Ισραήλ και για την Παλαιστίνη. Θα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και γνωρίζω και εσείς γνωρίζετε ο ΟΗΕ δουλεύει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης  ΗΠΑ: Παράτησε το παιδί της και πήγε διακοπές - Το μωρό πέθανε από πείνα και αφυδάτωση

Ο κ. Μορατίνος εξέφρασε την πεποίθηση «ότι υπάρχουν γέφυρες τις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διασχίσουν και να συναντηθούν ως ανθρώπινα όντα υπερβαίνοντας διαφορετικές ιδεολογίες, φυλές, θρησκείες ή πεποιθήσεις» και ανέφερε το παράδειγμα της Ιβηρικής Χερσονήσου από την οποία κατάγεται και υπήρξε «πεδίο μάχης αλλά και χωνευτήρι τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, γεγονός που κληροδότησε στην περιοχή το αίσθημα του σεβασμού της πολιτιστικής και θρησκευτικής ποικιλομορφίας».

«Ακόμα και η Ροτόντα στην οποία βρισκόμαστε σήμερα είναι ένα παράδειγμα συγχώνευσης των πολιτισμών. Έχει περάσει από πολυάριθμες φάσεις με διαφορετικές χρήσεις : χριστιανική βασιλική, μουσουλμανικό τέμενος και πάλι ως χριστιανική εκκλησία, μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ στον πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό κόσμο που ζούμε η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία παραμένει μία πραγματικότητα που διαμορφώνει την ανθρώπινη ζωή».

Όπως είπε, «διαφορετικότητα σημαίνει να αποδεχόμαστε και να αγκαλιάζουμε τον πλουραλισμό των εθνών, των φυλών, των εθνοτήτων, των ταυτοτήτων, των πεποιθήσεων, των θρησκειών και των παραδόσεων. Απώτερος στόχος δεν πρέπει να είναι απλά η ειρηνική συνύπαρξη. Πρέπει να επιδιώξουμε μια πιο ισχυρή και αποτελεσματική μορφή πολυμέρειας. Να υπερασπιστούμε τον τρόπο του να ζούμε μαζί, να δημιουργήσουμε μια κοινή ανθρωπότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ