Θεσσαλονίκη: Γουρουνοχαρά στην πλατεία Μετεώρων – Γλέντι με χορό, φαγητό και ποτό (ΦΩΤΟ)

Γουρουνοχαρά Μετέωρα

Ο κόσμος βγήκε για να διασκεδάσει

Σήμερα, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, αναβιώνει σε πολλά σημεία της Βόρειας Ελλάδας το έθιμο της Γουρουνοχαράς.

Για έβδομη χρονιά, στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης τα καζάνια άρχισαν να βράζουν από νωρίς, ετοιμάζοντας τους μεζέδες για την Γουρουνοχαρά που μοιράστηκαν στον κόσμο, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, ενώ χόρεψαν μέλη χορευτικών συγκροτημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μετεώρων Πολίχνης «Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος».

Τσιγαρίδες, κρασί και μουσική συνθέτουν το σκηνικό γιορτής που έχει στηθεί και ο κόσμος γλεντάει με την ψυχή του, χορεύοντας και τρώγοντας.

Το γλέντι «άναψε» με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και συγκεκριμένα, στο κλαρίνο βρίσκονται ο Ζώρας Αλέκος, στο ακορντεόν ο Νταβλιάκος Γιώργος, στο βιολί και το τραγούδι ο Αξενόπουλος Θανάσης και στην ποντιακή λύρα και τα κρουστά ο Μπουλουκας Γιάννης.

Την εκδήλωση πλαισιώνουν:

-Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ευόσμου «Το Γαϊτάνι»

-Σύνδεσμος Κων/πολιτών Πυλαίας.

Το έθιμο της Γουρουνοχαράς

«Γουρνοχαρά» ή «Γουρουνοχαρά» ήταν παλαιότερα το μεγάλο γεγονός των Χριστουγέννων, καθώς την παραμονή ή την επομένη της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης σφάζονταν τα γουρούνια, τα οποία οι χωρικοί είχαν εκθρέψει επιμελώς για ένα χρόνο. Στη σχετική διαδικασία συμμετείχε όλη η οικογένεια.

Το σφάξιμο και το τεμάχισμα ήταν δουλειά των αρσενικών, ενώ στο βράσιμο συμμετείχαν τα θηλυκά μέλη της οικογένειας, που τραγουδούσαν πανηγυριώτικα τραγούδια ή τα κάλαντα, αν το σφάξιμο συνέβαινε την παραμονή των Χριστουγέννων.

Γύρω δε από κάθε γουρούνι συγκεντρώνονταν συγγενείς και φίλοι, έψηναν και γλεντούσαν. Με το κρέας που περίσσευε έφτιαχναν λουκάνικα, τσιγαρίδες (κομμάτια χοιρινού με λίπος, τσιγαρισμένα), πλευραμές (πλευρά χοιρινού στο αλάτι) και παστό (κομμάτια λίπους στο αλάτι).