“Θεσσαλονίκη η πόλη που υποδεχόταν”: Πολυθέαμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

αφίσα

Θα παρουσιαστεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 18:30 μ.μ

Το πολυθέαμα «Θεσσαλονίκη η πόλη που υποδεχόταν» παρουσιάζουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το αστικό project «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» της Parallaxi, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το πολυθέαμα, με αφορμή τα εκατό χρόνια από την άφιξη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, θα παρουσιαστεί την Κυριακή 18/9/2022, στις 18:30 μ.μ., στον Κελλάριο Κόλπο.
Με τη συνεργασία και τη συνέργεια μιας σειράς φορέων της πόλης και μερικών από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς της σχεδιάστηκε ένα διαδραστικό πολυθέαμα, που θα λάβει χώρα στην περιοχή του Κελλάριου Κόλπου και θα ζωντανέψει την ιστορία των γεγονότων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Επιλέχθηκε ένας τόπος που κρατάει ακόμα στοιχεία αυθεντικότητας (ξύλινες προκυμαίες, αμμουδιά), ώστε να αφηγηθούμε εκεί από στεριά και από θάλασσα ιστορίες γεμάτες συγκίνηση, βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, που περιγράφουν την ερήμωση των περιοχών όπου ζούσαν οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, τη μεταφορά τους με πολλές κακουχίες στην Ελλάδα, την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη, τον τρόπο που η πόλη τους υποδέχτηκε, την πορεία τους και την ενσωμάτωσή τους στη ζωή της πόλης, τις προσφυγικές γειτονιές που γεννήθηκαν, τα πρόσωπα, τις μουσικές που έφεραν μαζί τους και κείνες που γεννήθηκαν εδώ.
Η μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή, αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης, είναι βασισμένη σε ένα ειδικό κείμενο – παραγγελία που έγραψε ο Θωμάς Κοροβίνης, σκηνοθετημένη από τον Χάρη Πεχλιβανίδη και περιλαμβάνει τη συμμετοχή μουσικών και ηθοποιών. Παράλληλα μια διαφορετική προβολή με ντοκουμέντα της εποχής και μια σειρά από εκπλήξεις θα δημιουργήσουν ένα υπερθέαμα, το οποίο η πόλη θα θυμάται για χρόνια.
Η δράση θα κινηματογραφηθεί και θα αποτελέσει το υλικό ενός σύντομου ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντου για το πώς η πόλη γιόρτασε αυτήν την επέτειο.

Συντελεστές
Ιδέα: Γιώργος Τούλας
Κείμενο: Θωμάς Κοροβίνης
Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Σπορίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Μάρα Τσικάρα, Στέλιος Τζαφερης, Γιώργος Σφυρίδης, Δημήτρης Σιακάρας, Έφη Δρόσου, Χρυσα Ζαφειριαδου
Παίζουν οι μουσικοί: Κανονάκι: Δημήτρης Βασιλειάδης
Ούτι: Κώστας Παπαγιαννίδης
Βιολί: Άκης Παπαεμμανουήλ
Τραγούδι: Βούλα Σαββίδη, Ανδρέας Καρακότας, Θωμάς Κοροβίνης

Προβολή: Κώστας Περήφανος
Επεξεργασία οπτικού υλικού: Χρήστος Νικολέρης
Ηχοληψία: Γιώργος Δημητριάδης
Βοηθός παραγωγής: Γιώργος Σχοινάς
Με τη συνεργασία: ΚΘΒΕ, ΔΕΘ, Heinrich Böll Stiftung, Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Διαβάστε επίσης
Auto Motor World –Thessaloniki Tuning Show: Ερχεται η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στην Βόρεια Ελλάδα

Υποστηρικτές: Σταύρος Ανδρεάδης, Ζωή Παπαγεωργίου

αφίσα