Θεσσαλονίκη: “Μέσα στον Μάιο θα βρίσκονται στους δρόμους τα ηλεκτρικά λεωφορεία”

νέα λεωφορεία ΟΑΣΘ λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Το τόνισε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου μίλησε σήμερα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

Μεταξύ άλλων, η κα. Αλεξοπούλου αναφέρθηκε στα ηλεκτρικά λεωφορεία που να ενισχύσουν τον στόλο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

«Χθες πήγαμε στην ΟΣΥ όπου είδαμε από κοντά τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία δεν είναι με το κλειδί στην μίζα και ξεκινούν, χρειάζεται να φορτιστούν και να γίνουν κάποιες υποδομές φόρτισης που είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να ολοκληρωθούν» δήλωσε

«Όπως έχουμε δεσμευτεί, μετά το Πάσχα μέσα στον Μάιο τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να αναβαθμιστεί έτσι ουσιαστικά ο στόλος και των δύο πόλεων» πρόσθεσε.

«Στην Αθήνα δυστυχώς το 39% των λεωφορείων είναι μη προσβάσιμα σε ΑμεΑ, επειδή τα νέα λεωφορεία έχουν την απαραίτητη ράμπα και θέλουμε τα λεωφορεία μας να είναι 100% προσβάσιμα παντού, αμέσως θα αντικατασταθούν παλαιά οχήματα με αυτά τα πρώτα 140» περιέγραψε.

«Κάθε λεωφορείο που θα έρχεται θα αντικαθιστά κάποιο παλιό. Θέλουμε να έχουμε σύγχρονα λεωφορεία, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αναβαθμίζοντας τον στόλο και θέλουμε να τα προτιμούν οι πολίτες, χρησιμοποιώντας τα αντί για τα αυτοκίνητά τους» επεσήμανε η κ. Αλεξοπούλου.

Ερωτηθείσα για τα πράσινα ταξί απάντησε πως «πρόκειται για την μεγαλύτερη επιδότηση που δίνεται σε χώρα της ΕΕ. Μιλάμε για ελάχιστο ποσό που είναι 22.500 ευρώ και αν προσθέσουμε ειδικές κατηγορίες όπως είναι πολύτεκνοι, ΑμεΑ, ο οδηγός ταξί κάτω 29 ετών, μπορεί αυτή η επιδότηση να φτάσει τις 28.000 ευρώ. Μιλάμε για το μέλλον της αυτοκίνησης».

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Τη Δευτέρα στους δρόμους της πόλης τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία

Τι επεσήμανε για τους φορτιστές

«Ηλεκτρικά οχήματα χωρίς φορτιστές δεν μπορούν να υπάρξουν. Το πρόγραμμα “Φορτίζω παντού” είναι 80 εκατ. ευρώ επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 30 εκατ. πάνε στους δήμους και τα υπόλοιπα 50 εκατ. θα δοθούν σε ιδιώτες που θέλουν να φτιάξουν δημόσια προσβάσιμους φορτιστές» επεσήμανε.

«Το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” είχε μεγάλη επιτυχία γιατί αξιοποιούνται όλα τα κονδύλια. Με την ΚΥΑ αποφασίσαμε να το κάνουμε πιο ευέλικτο και ακόμα πιο γρήγορα σαν πρόγραμμα. Λήγει 30 Απριλίου. Σχεδιάζουμε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα το “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” που άμεσα θα το παρουσιάσουμε με περίπου τα ίδια χρήματα. Θέλουμε με κάθε τρόπο να τονώσουμε την αγορά αυτή, επιδοτώντας ίσως και με περισσότερα χρήματα – το λέω σε εσάς πρώτη φορά – τα 8.000 ευρώ ενδεχομένως να αυξηθούν κατά ένα σημαντικό ποσό» περιέγραψε η υφυπουργός.

«Ο ΚΟΚ αφορά σε πολλά υπουργεία και πολίτες. Από το 2008 δεν έχει αλλάξει, πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα γιατί αλλάζουν πολλά στην καθημερινότητά μας. Σε άλλες χώρες μέσα στους αστικούς ιστούς τα 30 χλμ την ώρα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Στην χώρα μας δεν έχει γίνει αυτό, θέλουμε να συνυπάρχει η μικροκινητικότητα, θέλουμε να μην υπάρχει κανένα δυστύχημα στις πόλεις, οπότε ο ΚΟΚ είναι μεγάλη δουλειά που θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά.