Θεσσαλονίκη: Πορεία της ΕΔΥΕΘ για την επέτειο της ρίψης βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

πορεία ΕΔΥΕΘ Θεσσαλονίκη Χιροσίμα Ναγκασάκι

Θα καταλήξει στην Αριστοτέλους

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από τη ρίψη ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

«Συμπληρώνονται 78 χρόνια από τις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, όταν οι ΗΠΑ με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών εξαφάνισαν από προσώπου Γης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Χιλιάδες ήταν, επίσης, οι τραυματισμένοι, οι άνθρωποι που «έζησαν» πληγωμένοι από τον πυρηνικό όλεθρο.

Η ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ αποτελούσε μια επίδειξη ισχύος και πυρηνικής τρομοκρατίας, στόχευε τους λαούς, τη Σοβιετική Ένωση, το ανερχόμενο επαναστατικό, εργατικό κι αντιαποικιακό κίνημα των λαών», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Επεισόδια με μολότοφ μετά την πορεία για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου (ΦΩΤΟ)

Μεταξύ άλλων η ΕΔΥΕΘ ζητά την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, να φύγουν «οι αμερικανονατοϊκές βάσεις του θανάτου» από τη χώρα μας, να κλείσει το νατοϊκό στρατηγείο NRDC-GR στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, να σταματήσουν οι αποστολές ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων καθώς και την αποδέσμευση της Ελλαδος από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία του Λευκού Πύργου όπου νωρίτερα οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση και θα καταλήξει στην Αριστοτέλους μέσω των οδών Παύλου Μελά και Τσιμισκή.

Πηγή φωτό: thestival