Θεσσαλονίκη: Το Γαλλικό Ινστιτούτο συμμετέχει στην 18η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου

galliko institouto rouvikonas

Αρκετοί Γάλλοι και γαλλόφωνοι συγγραφείς θα έρθουν στην πόλη

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το μείζον εορταστικό και λογοτεχνικό γεγονός που επιστρέφει φέτος, από τις 25-28 Νοεμβρίου 2021, στον φυσικό της χώρο και με παράλληλη διαδικτυακή κάλυψη των εκδηλώσεων.

Αρκετοί Γάλλοι και γαλλόφωνοι συγγραφείς θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας σε λογοτεχνικές συναντήσεις γύρω από τα έργα τους:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 27 Νοεμβρίου, 13:00-14:00, Αίθουσα: Φιλολογικό Καφενείο
Λογοτεχνική συνάντηση με την Nathalie COHEN, κλασική φιλόλογο και συγγραφέα του ιστορικού δοκιμίου: Une étrange rencontre – Juifs, Grecs et Romains
Συντονιστής: Γιώργος Γιαννόπουλος, συγγραφέας, εκδότης του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 27 Νοεμβρίου, 14:00-15:00, Αίθουσα: Φιλολογικό Καφενείο
Λογοτεχνική συνάντηση με τον Pierre ASSOULINE, συγγραφέα, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό, του οποίου το βιβλίο Le dernier des Camondo επανεκδόθηκε φέτος στη Γαλλία.
Συντονιστής: Νίκος Μπακουνάκης, καθ. Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας

ΣΑΒΒΑΤΟ, 27 Νοεμβρίου, 20:00-21:00, Αίθουσα: Διονύσιος Σολωμός
3η Διοργάνωση του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας, με την παρουσία των:
Pierre ASSOULINE, δημοσιογράφο, μυθιστοριογράφο, βιογράφο και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ
Djaïli AMADOU AMAL, συγγραφέα (απέσπασε το 2ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας)
Emmanuelle COLLAS, ανεξάρτητη εκδότρια, εκδότρια της Djaïli AMADOU AMAL
Nicolas EYBALIN, Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου και Σύμβουλο Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας
Sandrine MOUCHET, Γενική Πρόξενο της Γαλλίας, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης
Συντονίστρια: Δρ Κατερίνα Σπυροπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης

ΚΥΡΙΑΚΗ, 28 Νοεμβρίου, 13:00-14:00, Αίθουσα: Φιλολογικό Καφενείο
Λογοτεχνική Συνάντηση με την Djaïli AMADOU AMAL, με θέμα το μυθιστόρημά της Les Impatientes
● Συντονίστρια: Φωτεινή Τσιμπιρίδου, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

ΚΥΡΙΑΚΗ, 28 Νοεμβρίου, 13:00-14:00
Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών
Τίτλος: Ταξίδι στους μύθους του Αισώπου και του Λα Φονταίν
Δίγλωσσο εργαστήριο γλωσσικού κεντρίσματος που συμβάλλει στην ανάπτυξη θετικής στάσης ως προς τη γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ακρόασης και παρατήρησης.
Συντονισμός εκδήλωσης: Δανάη Ιωακειμίδη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικής Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 400 χρόνων από τη γέννηση του Γάλλου μυθοποιού Ζαν ντε Λα Φονταίν, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προτρέπει τους μικρούς επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης για ένα ταξίδι στους μύθους των Λα Φονταίν και Αισώπου. Μέσα από σειρά ομαδικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά θα ανακαλύψουν και θα συνειδητοποιήσουν, μέσα από τους μύθους λέξεις που, ήδη, γνωρίζουν στα γαλλικά.

Μετά από κάθε λογοτεχνική συζήτηση μπορείτε να συναντάτε τους καλεσμένους μας στο σταντ μας 115B – περίπτερο 13 όπου θα πωλούνται γαλλικά βιβλία από το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο και μέθοδοι γαλλικής ως ξένης γλώσσας των εκδ. Hachette FLE. Επίσης, θα παρέχονται πληροφορίες για τα μαθήματα γαλλικής γλώσσας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης καθώς και για τη φοίτηση στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Σας ευχόμαστε γόνιμες συζητήσεις, απολαυστικές αναγνώσεις, γεμάτες ανακαλύψεις, προβληματισμό και συγκίνηση!

Βιογραφικά στοιχεία των προσκεκλημένων συγγραφέων

Ο Πιερ Ασουλίν (Pierre ASSOULINE) είναι κορυφαίος κριτικός λογοτεχνίας στη Γαλλία. Από το 2012 είναι μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ. Το μπλογκ του, La République des livres, με σχόλια και κριτικές βιβλίων, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές. Εξέδωσε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων βιογραφίες, μυθιστορήματα, έρευνες και συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων βραβείων, έχει τιμηθεί και με το Βραβείο Δοκιμίου της Γαλλικής Ακαδημίας και το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας.

Η Ναταλί Κοέν (Nathalie COHEN), συγγραφέας και φιλόλογος-καθηγήτρια (Agrégée des Lettres classiques). Ασχολήθηκε ερευνητικά με τον Ιουδαϊσμό της Ελληνιστικής Περιόδου και την ελληνική πατερική χωρίς να σταματήσει να εντρυφεί στον κόσμο των Σεφαραδιτών, από τον οποίο προέρχεται.

Η Ντζαϊλί Αμαντού Αμάλ (Djaili AMADOU AMAL), συγγραφέας από το Καμερούν, αγωνίζεται ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις και για την βελτίωση της θέσης των γυναικών στο Σαχέλ. Το μυθιστόρημά της Les Impatientes (Βραβείο Μαθητών-τριών Λυκείου, 2020) πραγματεύεται θέματα ενδοοικογενειακής βίας στις πολυγαμικές οικογένειες. Με την ευαισθησία της συμπαρίσταται στον σκληρό αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών στο Σαχέλ και, γενικότερα, στην Αφρική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *