Το 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό σχολείο Μενεμένης μετονομάστηκε σε Νικόλαος Παπαγεωργίου (ΦΩΤΟ)

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η ειδική εκδήλωση ονοματοδοσίας του 3ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού σχολείου Μενεμένης (οδός Κωνσταντινουπόλεως 58 και Κολοκοτρώνη, Άγιος Νεκτάριος, Μενεμένη) σε «Νικόλαος Παπαγεωργίου» προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα Εθνικού Ευεργέτη.

Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης στην σύντομη ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, με την τόλμη που το διέκρινε, το ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα, την κοινωνική ευαισθησία, το τεράστιο ηθικό ανάστημα αναδείχτηκε μέσα από τις πράξεις του ως Μεγάλος Εθνικός Ευεργέτης. Παράλληλα, μέσω του Ιδρύματος «Παπαγεωργίου», πραγματοποίησε ένα μεγαλειώ¬δες έργο κοινωνικής προσφοράς σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η επιστή¬μη, ο πολιτισμός και οι τέχνες. Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου πορεύτηκε με την αξιοθαύμαστη ταπεινότητα που τον χαρακτήρι¬ζε, αφοσιωμένος στις αρχές και τις αξίες για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου. Χρέος δικό μας είναι να τιμάμε, να μνημονεύουμε και να ακολουθούμε στη ζωή μας το παράδειγμά του. Σήμερα λοιπόν σε ένδειξη Τιμής, Μνήμης και αιώνιας Ευγνωμοσύνης, ονοματοδοτούμε το 3ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Μενεμένης σε «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: οι Βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης κκ Δημήτριος Κούβελας και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Γερακίνα Μπισμπινά, ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και Πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλειος Μανωλόπουλος, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι σε θέματα Κίνησης και Καθαριότητας Γεώργιος Κουσίδης και σε θέματα ΚΑΠΗ Ευστράτιος Καρράς, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Αμπελοκήπων Θεόδωρος Σιδηρόπουλος, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Μπούτσκου, ο Διευθυντής του 3ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, το διδακτικό προσωπικό και μαθητές του σχολείου, ο Διευθυντής του 5ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης Θεόδωρος Δώδος, ο πρώην Διευθυντής του 3ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης Αμφιλόχιος Παπαδόπουλος, η οικογένεια του Νικολάου Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κ. Μιχάλης Καραβιώτης, ο Πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης «Η Αγία Παρασκευή» κ. Ευάγγελος Παπαγιώτας, ο Πρόεδρος της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης Γιώργος Παπαδόπουλος, μέλη του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου», ο Ιππικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σιάτιστας «Άγιος Μόδεστος» και ο Στρατηγός εν αποστρατεία Στέργιος Αποστολίδης.

3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου:

«Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου γαλουχήθηκε στη «μητρόπολη του ευεργετισμού», την ηρωική Σιάτιστα της Κοζάνης, σε μια πολυτάραχη εποχή, από μια οικογένεια υπόδειγμα για τις ηθικές αξίες, τη φιλοπατρία και την ανθρωπιά της. Η ζωή τού επεφύλαξε πολλές προκλήσεις.

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, με την τόλμη που τον διέκρινε, το ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα, την κοινωνική ευαισθησία, το τεράστιο ηθικό ανάστημα, αλλά και την οικογένειά του «ακλόνητο βράχο» δίπλα του, αναδείχτηκε μέσα από τις πράξεις του Μεγάλος Εθνικός Ευεργέτης.

Τα παιδικά χρόνια του Νικολάου Παπαγεωργίου και των αδελφών του, Λεωνίδα και Απόστολου, ήταν δυσβάσταχτα. Το 1944, ήταν η χρονιά που στιγμάτισε την οικογένεια Παπαγεωργίου. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα τους Γιώργο για τη δράση του στην Κατοχή. Έτσι, τα τρία αγόρια έμειναν ορφανά, ο Νικόλαος σε ηλικία 14 χρόνων, ο Λεωνίδας 12 χρόνων και ο Απόστολος 4 χρόνων. Η μητέρα τους, Αλεξάνδρα, στα 33 της χρόνια τότε, για λόγους υγείας δεν μπορούσε να δουλέψει.

Ο Νικόλαος παρέμεινε στη φτωχή και πολυαγαπημένη του Σιάτιστα, βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό του. Έπρεπε να βοηθήσει την οικογένειά του να ορθοποδήσει. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός γουναρά και, με τα χρήματα που μάζεψε, κατάφερε να ανοίξει την πρώτη του βιοτεχνία.

Το 1953 ο 23χρονος τότε Νικόλαος ξεκίνησε επισήμως την επαγγελματική του δραστηριότητα, ιδρύοντας την πρώτη βιοτεχνία.

Δύο χρόνια μετά ο ένας αδελφός φεύγει μετανάστης στην Αμερική, ενώ το 1958 ακολουθεί και ο δεύτερος, ως μετανάστης στη Γερμανία. «Διατηρούμε, όμως, στενούς οικογενειακούς και επαγγελματικούς δεσμούς», θυμόταν ο Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Το 1957 παντρεύτηκε την Άννα Τζιουρά, από τη Σιάτιστα και δημιούργησε τη δική του οικογένεια. Η γυναίκα του, στα σκληρά χρόνια που ακολούθησαν, θα γινόταν το στήριγμά του.

Μαζί απέκτησαν δύο γιούς, τον Γιώργο και τον Μάρκο, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στον όμιλο.

Το 1972 οι αδελφοί Παπαγεωργίου ανήγειραν πολυδύναμο εργοστάσιο στη Σιάτιστα.

Επί τρεις δεκαετίες, ’70, ’80 και ’90, η εταιρεία βρισκόταν στην κορυφή του κλάδου παραγωγής και εμπορί¬ας γουναρικών παγκοσμίως και το όνομα «Παπαγεωργίου» γίνεται συνώνυμο της υψηλής ποιότητας των προϊόντων του. Και το 1983 κατορθώνει να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στην Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο όνειρό του αλλά και αυτό με το οποίο μεταγενέστερα ταυτίστηκε το όνομά του στην κοινωνία, είναι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Το όραμα του Νικόλαου Παπαγεωργίου και του αδελφού του Λεωνίδα ήταν να κατασκευαστεί ένα νοσοκομείο υψηλών προδιαγραφών και πρότυπο στο είδος του.

Το μεγαλείο της ψυχής τους είχε ωθήσει τα δυο αδέλφια να προχωρήσουν σε δωρεές εκατοντάδων εκατομμυρίων, πριν ακόμη οραματιστούν την ίδρυση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και συστήσουν το ομώνυμο Ίδρυμα για τις ανάγκες του. Ήταν καλοκαίρι του 1989 όταν αποφάσισαν να δωρίσουν στο Ελληνικό Κράτος 30 εκατομμύρια δολάρια, ποσό τεράστιο για την εποχή, για την ανέγερση ενός πλήρους νοσοκομείου στις υποβαθμισμένες τότε δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Ο ακέραιος χαρακτήρας του και η διάθεσή προσφοράς του Νικολάου Παπαγεωργίου αποτυπώθηκαν στα λόγια του. Όταν του ζητήθηκε να αιτιολογήσει την πρόθεση δωρεάς, είπε ότι τα δυο αδέλφια θέλουν να ανταποδώσουν το χρέος τους στους εργαζόμενους οι οποίοι τους ανέδειξαν στην κορυφή του «επιχειρείν».

«Η καταγωγή μου είναι από τη Σιάτιστα. Ο κόσμος εκεί ήταν φτωχός, σκληρός αλλά και πολυταξιδεμένος. Όταν επέστρεφαν, «ακουμπούσαν» τις περιουσίες τους για το κοινό καλό. Από εκεί εμπνεύστηκα και εγώ.»

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου δεν έμεινε στη γενναία του δωρεά. Ανέλαβε την ευθύνη και ενεπλάκη προσωπικά στην υλοποίηση του οράματος.

Παράλληλα, μέσω του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, ξεκινά ένα μεγαλειώδες έργο κοινωνικής προσφοράς σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η επιστήμη, ο πολιτισμός και οι τέχνες.

«Ήταν χρέος μας αυτό το Νοσοκομείο», είχε πει ο Νικόλαος Παπαγεωργίου. Μιλούσε σαν να ήταν παιδί του, αναφερόμενος αρχικά στο όραμα και μετέπειτα το πολύτιμο έργο του.

Το Νοσοκομείο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 1999, αποτελώντας τη «ναυαρχίδα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Ακριβώς όπως το είχαν οραματιστεί οι αδελφοί Παπαγεωργίου.

Στα 23 χρόνια λειτουργίας του, το Νοσοκομείο δεν διαπρέπει μόνο στο επιστημονικό πεδίο και την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας, αλλά έχει αποκτήσει και κοινωνικά «αντανακλαστικά», με την έναρξη λειτουργίας του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου, «Η Αντηρίδα», το 2011. Οι εθελοντές του στέκονται δίπλα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο τη λειτουργία του Νοσοκομείου».

3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

Τι είπε ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου για τον αδελφό του Νικόλαο:

«Πολλές φορές έχω πει “μπράβο” στον αδελφό μου Νίκο, γιατί αυτός είναι μπροστά, αυτός αντιμετώπισε όλα τα προβλήματα, όλες τις αντιξοότητες όταν χτιζόταν το Νοσοκομείο. Πολλές φορές του είπα “χαίρομαι που έχεις τόση υπομονή”. Χαίρομαι γιατί μετά τις πρώτες πικρίες ήρθε η ώρα της ικανοποίησης.»

Σημαντικό δείγμα της κοινωνικής προσφοράς των αδελφών Παπαγεωργίου υπήρξε το Γυμνάσιο – Λύκειο «Γεώργιος Παπαγεωργίου», στη Σιάτιστα. Ένα σύγχρονο διδακτήριο, που δημιουργήθηκε το 1986.Τη συνεχή στήριξη και συντήρησή του έχει αναλάβει, από ιδρύσεώς του, το Ίδρυμα Παπαγεωργίου. Το 1995 το Ίδρυμα ανέλαβε την ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Σιατίστης.

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου έλεγε: «Έχοντας αποκτήσει μια καλή οικονομική κατάσταση, και κυρίως διαπνεόμενοι από κοινωνική ευαισθησία, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να διαθέσουμε μέρος των χρημάτων σε κοινωνικούς σκοπούς».

Η αστείρευτη αγάπη για τη γενέθλια πόλη του και το αμείωτο ενδιαφέρον του για τα κοινά, τον κράτησαν δραστήριο στην ευρύτερη περιοχή της Σιάτιστας, όπου προσέφερε όχι μόνο ως Δωρητής και Ευεργέτης, αλλά και ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σιάτιστας.

Για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου έτρεφε ένα άσβεστο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου να καλύψει τη δαπάνη ύψους 500.000 ευρώ για τον σχεδιασμό, την ανέγερση και τον εξοπλισμό του Βρεφονηπιακού Σταθμού για τα παιδιά των εργαζομένων, στον υπαίθριο χώρο του Νοσοκομείου.

Προς τιμήν της μνήμης της Άννας Παπαγεωργίου, συζύγου του Νικολάου, το Ίδρυμα Παπαγεωργίου διέθεσε το 2020 ένα ποσό για την αποπεράτωση ενός υπερσύγχρονου βιοκλιματικού κτηρίου, πρότυπου τεχνολογικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Το κτήριο «Anna Papageorgiou STEM Center» βρίσκεται στο campus του Κολλεγίου Ανατόλια και είναι αφιερωμένο στην εκμάθηση της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών και των μαθηματικών.

Μέσω του Ιδρύμα¬τος Παπαγεωργίου, από το 2008, θεσμοθετήθηκε η χορήγηση υπο¬τροφιών «Άννα Παπαγεωργίου», στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Στον δρόμο που άνοιξε ο Μεγάλος Ευεργέτης, το Ίδρυμα Παπαγεωργίου στέκεται δίπλα και στην τρίτη ηλικία. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Βαρνάβα, χρηματοδότησε τις μελέτες για τη δημιουργία μονάδων για ηλικιωμένους, της «Εστίας Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο και της «Φροντίδας Παπαγεωργίου» στο Φίλυρο.

Με δαπάνες των αδελφών Παπαγεωργίου ανεγέρθηκε ο Ορθόδοξος Ναός της Φρανκφούρτης στην Γερμανία, μια προσφορά στην Εκκλησία και τον απόδημο Ελληνισμό.

Ανώτατες τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά στον άνθρωπο και την πατρίδα.

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου πορεύτηκε με την αξιοθαύμαστη ταπεινότητα που τον χαρακτήριζε, αφοσιωμένος στις αρχές και τις αξίες για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου.

Για την απόφαση της δωρεάς αλλά και την υλοποίηση της ανέγερσης του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, οι δύο Δωρητές ανακηρύχθηκαν το 1990 από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σύγχρονοι Εθνικοί Ευεργέτες και άξιοι της Πατρίδας. Ένας τίτλος που λίγοι Έλληνες έχουν την τιμή να φέ¬ρουν.

Το 2012 ο Νικόλαος Παπαγεωργίου έλαβε το Πατριαρχικό Οφφίκιο του Άρχοντα Ρεφερενδαρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Τον τιμητικό τίτλο, που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες για το έργο και την προσφορά τους, του απένειμε ο Παναγιώτατος Οικουμενι¬κός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Οι αδελφοί Παπαγεωργίου τιμήθη¬καν και από τη γενέτειρά τους. Από το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο και Λύ¬κειο, από το Εκκλησιαστικό Συμβού¬λιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και από το Δημοτικό Συμβούλιο της Σιάτιστας, ανακηρύχθηκαν Μεγάλοι Ευεργέτες και τους απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης.

Για τη διαχρονική πολυετή προσφορά τους τούς τίμησε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμος, απονέμοντάς τους το Μετάλλιο Πρώτης Τάξεως, για την πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες για την υλοποίηση της «Εστίας Παπαγεωργίου» και της «Φροντίδας Παπαγεωργίου».

Οι δύο εθνικοί ευεργέτες βραβεύθηκαν, επίσης, από την Ακαδημία Αθηνών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών – Πειραιώς, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου βραβεύτηκε για την προσφορά του στο «ηθικό επιχειρείν» από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC HELLAS), με το βραβείο «Business For Peace». Ήταν η πρώτη φορά που η συγκε¬κριμένη διάκριση αποδόθηκε σε Έλληνα επιχειρηματία.

Όπως απέδειξε εξάλλου με τη στάση ζωής του ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, η οικονομική επιφάνεια αποκτά νόημα μόνο όταν υπηρετεί τον άνθρωπο και πολύτιμες αξίες, όπως η ίδια η ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν έφυγε από τη ζωή, στις 16 Ιουλίου 2022, σε ηλικία 92 ετών, τον συνό¬δευσαν οι ευχές ενός ολόκληρου λαού. Ήταν ίσως η στιγμή που έλαβε την κορυφαία διάκριση όλων, αυτή που τον κατατάσσει αιωνίως στη συλλογική μνήμη και την καρδιά των συνανθρώπων του.

3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου είπε:

«Νιώθω δικαιωμένος και τυχερός, γιατί έχω εκπληρώσει όλους τους στόχους μου, επαγγελματικούς και κοινωνικής προσφοράς.»

Χρέος δικό μας είναι να τιμάμε, να μνημονεύουμε και να ακολουθούμε στη ζωή μας το παράδειγμά τους.

Σήμερα λοιπόν σε ένδειξη Τιμής, Μνήμης κι αιώνιας Ευγνωμοσύνης, κατόπιν ομοφώνων αποφάσεων του Συλλόγου Διδασκόντων, της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Κοινότητας Μενεμένης, του Δημοτικού Συμβουλίου και με απόφασή μου ονοματοδοτούμε το 3ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Μενεμένης σε «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».

Σ’ εμένα έλαχε να τον τιμήσω ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας εν ζωή αλλά και τώρα. Ας είναι αιωνία η μνήμη του. Αθάνατος!

Γεια σου πατριωτάκι, αείμνηστε Νικόλαε Παπαγεωργίου.