Ζέρβας: “Προτάσσουμε το καλό της Θεσσαλονίκης και των συμπολιτών μας”

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Τι τόνισε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

O δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε απόψε (29/11) από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την έγκριση του ισολογισμού για το οικονομικό έτος 2022.

«Προτάσσουμε το καλό της Θεσσαλονίκης και των συμπολιτών μας, όπως έχουμε χρέος να κάνουμε με την ίδια συνέπεια, τόσο όταν έχουμε την εύνοιά τους όσο και όταν εισπράττουμε τη δυσμένειά τους. Τον πολίτη οφείλουμε πρωτίστως να σεβόμαστε, τόσο όταν μας στηρίζει όσο -και πολύ περισσότερο- όταν μας επικρίνει, ακόμα κι αν έχουμε μια αίσθηση ότι η κρίση αυτή μπορεί κάπου να μας αδικεί. Αυτό καλό είναι να το θυμούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στα κοινά και αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Οι προσωπικές αρχές και αξίες με τις οποίες στεκόμαστε απέναντί τους είναι μια παράμετρος που φέρει πάντα και αποκλειστικά τη δική μας σφραγίδα. Με αυτό το σκεπτικό ως υπηρέτης των συμπολιτών μου διοίκησα, ως υπηρέτης τους θα αποχωρήσω από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποδεχόμενος την πρόσφατη ετυμηγορία τους», τόνισε αρχικά ο κ. Ζέρβας.

Ο κ. Ζέρβας εξέφρασε τη διάθεση της απερχόμενης διοίκησης να διευκολύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το έργο της επόμενης δημοτικής αρχής, ώστε, όπως ανέφερε, αυτή να έχει την ευχέρεια να εξειδικεύσει τους στόχους της και να εφαρμόσει την πολιτική της σε ένα ξεκάθαρο τοπίο.

«Προς αποφυγήν παρερμηνειών αυτή η διάθεση στήριξης της προσπάθειας του διαδόχου μου στην επικείμενη αφετηρία του δεν αποτελεί ούτε προσωπική χάρη ούτε ένδειξη αδυναμίας απέναντι σε όποιους ισχυρισμούς και υπονοούμενα που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας. Είναι η διάθεση που αντανακλά τη συνέπειά μας στις αρχές και στις αξίες με τις οποίες πορευθήκαμε τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Αποφάσεις με γνώμονα τη στήριξη της κοινωνίας

Επιχειρώντας μια αναδρομή στην τελευταία δημοτική περίοδο, ο κ. Ζέρβας επεσήμανε ότι το 2019 η διοίκησή του παρέλαβε τον Δήμο «με αρνητικό λογιστικό πρόσημο στα οικονομικά του έναντι του θετικού προηγουμένων ετών».
Τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και το 2022, τον ισολογισμό του οποίου συζητά απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημαδεύτηκαν από την οικονομική καταιγίδα «τριών παγκόσμιου βεληνεκούς κρίσεων», που άλλαξαν άρδην το οικονομικό περιβάλλον για όλους και για μεγάλο χρονικό διάστημα: πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης,

«Οι δικές μας αποφάσεις και επιλογές, που οδήγησαν σε μείωση εσόδων του Δήμου αλλά και μείωση των βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις, ελήφθησαν με γνώμονα τη στήριξη της κοινωνίας στη δυσμενή αυτή συγκυρία. Επιβαρύνθηκαν δε ακόμα περισσότερο από οριζόντιες αποφάσεις της Πολιτείας», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, προσδιορίζοντας τους εξωγενείς και μη προβλέψιμους παράγοντες που επηρέασαν δυσμενώς τα οικονομικά και του Δήμου Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων στα εξής:
• Πανδημία, που κράτησε δύο χρόνια, με κλειστά μαγαζιά και μειωμένα μισθώματα με την κυβέρνηση να υποχρεώνει τους δήμους να ασκήσουν κοινωνική πολιτική μη εισπράττοντας τα μισθώματα
• Ενεργειακή κρίση
• Πληθωριστικές πιέσεις με άνοδο τιμών στα έργα, μειώσεις στις εκπτώσεις και αναπροσαρμογή τιμών σε υπό εκτέλεση έργα, υπηρεσίες και αγορές αγαθών
• Μείωση ή και μηδενισμός εισπράξεων από τέλη κοινοχρήστων χώρων, παρεπιδημούντων και του 0,5%
• Νέες και κοστοβόρες κοινωνικές υπηρεσίες
• Προσλήψεις έκτακτου προσωπικού.

«Τα τελικά σημερινά απολογιστικά δεδομένα δεν είναι προϊόν άστοχης πολιτικής διαχείρισης, αλλά αντικειμενική συνθήκη», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας. «Σήμερα είναι εύκολο να δεις δυο – τρεις λογιστικές εγγραφές, για παράδειγμα των δαπανών, αλλά το 2020, το 21, το 22 σκεφτείτε ποιες ήταν οι ανάγκες, ποια ήταν τα χρονικά περιθώρια, ποια ήταν η αγωνία και εν τέλει ποιες ήταν οι προτεραιότητες. Σκεφτείτε αν έπρεπε ή όχι να στηρίξουμε με τις επιλογές μας την κοινωνία», σχολίασε ο κ. Ζέρβας, καλώντας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να διερωτηθούν αν θα έπρεπε να μετακυλίσει ο Δήμος τα κόστη της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία ή αν θα έπρεπε να παγώσει τεχνικά έργα, τα οποία είχε και έχει ανάγκη η πόλη.

Στηρίζουμε κοινωνία και οικονομία

«Σε αυτά τα ερωτήματα κληθήκαμε να απαντήσουμε και η απάντηση που εμείς δώσαμε ήταν μία: Στηρίζουμε κοινωνία και οικονομία, δεν χάνουμε και δεν ακυρώνουμε έργα, ενισχύουμε την αναπτυξιακή τροχιά και απορροφούμε εμείς τα όποια κόστη. Πιέζουμε δηλαδή τον δικό μας μηχανισμό και όχι τους πολίτες. Σε καιρούς κρίσης, αβεβαιότητας, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στηρίζεις την κοινωνία, είσαι εκεί όταν χρειάζεται και αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες και τις οικονομικές επιπτώσεις αμέσως μετά», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως «αν επέστρεφα στο ίδιο χρονικό σημείο με τη μεταγενέστερη γνώση, σας διαβεβαιώ ότι τις ίδιες επιλογές θα έκανα και πάλι».

Ο κ. Ζέρβας έκανε ξεχωριστή αναφορά στις νέες μεγάλες επιβαρύνσεις που δέχονται συνολικά οι δήμοι της χώρας με τα τέλη ταφής απορριμμάτων, το υψηλό μισθολογικό κόστος και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ.
«Αφού θέλετε να αναλύσουμε τα νούμερα του ισολογισμού θα πρέπει να δείτε και τι άλλο μας λέει: Στις 31/12/2022 έχουμε στα ταμεία του Δήμου μας 39 εκατ., εκ των οποίων τα 33 είναι ειδικευμένα για συγκεκριμένες δράσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

«Όλα αυτά, που αποτελούν ρεαλιστικά και αντικειμενικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει και η νέα διοίκηση, οφείλει πρωτίστως η Πολιτεία να τα λάβει υπόψη της και να αναλάβει την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των δαπανών και υποχρεώσεων που μεταβιβάζει στους δήμους. Σε τέτοιες διεκδικήσεις, η νέα διοίκηση μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα μας βρει στο πλευρό της», τόνισε στην κεντρική τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.