Γιατί ο Ιανουάριος θεωρείται ο μήνας των διαζυγίων;

Τι λένε οι ειδικοί για το φαινόμενο αυτό

Οπως όλοι ξέρουμε, αρκετοί από τους μήνες του χρόνου είναι συνδεδεμένοι με διάφορες “παραδόσεις”, όπως ο Σεπτέμβριος με τις γεννήσεις, καθώς οι συλλήψεις γίνονται κατά μεγάλο ποσοστό την περίοδο των εορτών.

Αλλά ενώ μερικά ζευγάρια έρχονται πιο κοντά στη διάρκεια των γιορτών, άλλα μάλλον απομακρύνονται – τόσο που τον πρώτο μήνα του έτους καταλήγουν στο διαζύγιο.

Ο Ιανουάριος, λοιπόν, χαρακτηρίζεται πλέον ως «Ο μήνας των διαζυγίων» σε χώρες όπως η Αγγλία και η Αυστραλία, αφού οι αιτήσεις για διαζύγιο αυξάνονται τότε.

Η πίεση των γιορτών τα φέρνει “σκούρα”

Και ενώ, συνήθως, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στον χωρισμό, η πίεση τις ημέρες των γιορτών φαίνεται πως οδηγεί τα ζευγάρια στην έσχατη λύση. «Η πίεση της χριστουγεννιάτικης περιόδου, όπου οι άνθρωποι εκτίθενται στις οικογένειές τους συχνά είναι ο καταλύτης για όσους παίρνουν την απόφαση να δώσουν τέλος τον γάμο τους» εξηγεί η Cassandra Kalpaxis, δικηγόρος διαζυγίων, λέγοντας ότι τα ζευγάρια που συνήθως παίρνουν την απόφαση να χωρίσουν τους δρόμους τους το νέο έτος ξεκινούν τις νομικές διαδικασίες τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Grant Stephens, δικηγόρος με ειδίκευση στο οικογενειακό δίκαιο.

«Όσον αφορά τους στρεσογόνους παράγοντες για μια σχέση, τα Χριστούγεννα ισοδυναμούν με το στρες που μας προκαλεί η συζήτηση για μία μετακόμιση ή η απόκτηση ενός παιδιού. Υπάρχει η πίεση του να έρχεσαι πολύ κοντά με την ευρύτερη οικογένειά σου ή να μην τους βλέπεις όσο συχνά θα ήθελες, λόγω υποχρεώσεων». Σημείωσε επίσης, ότι πέρα από το άγχος των γιορτών νέοι παράγοντες όπως ο Covid-19 και η κρίση του κόστους ζωής επιδεινώνουν τα πράγματα.

«Πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, τόσο που δεν μπορούν να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δώρα για όλους. Το κόστος ζωής και θέρμανσης προσθέτει ένα επιπλέον άγχος στη σχέση».

Η Cassandra Kalpaxis προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα στην εξίσωση των διαζυγίων: «Η οικονομική πίεση είναι ένας τεράστιος στρεσογόνος παράγοντας για τις περισσότερες οικογένειες αυτή την περίοδο. Με δεδομένο το κόστος ζωής που αντιμετωπίζουμε, προβλέπω ότι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν συγκρούσεις και στεναχώριες περισσότερο παρά ποτέ τα Χριστούγεννα. Υπάρχει επίσης πρόβλημα όταν το ένα μέλος του ζευγαριού δεν κατανοεί τα οικονομικά της σχέσης ή έχει μεγάλες και διαφορετικές προσδοκίες από τον σύντροφό του».

“New Year, New Me” = διαζύγιο

Πόσο επηρεάζει το μενταλιτέ που μας θέλει να θέτουμε νέους στόχους για το νέο έτος; Οι περισσότεροι λέμε πως με την καινούρια χρονιά θα αλλάξουμε και θα γίνουμε καλύτεροι – είτε προσέχοντας τη διατροφή μας και κάνοντας γυμναστική είτε διαβάζοντας περισσότερα βιβλία ή πηγαίνοντας περισσότερες βόλτες. Όποιος κι αν είναι ο σκοπός μας, έχουμε αποφασίσει ότι κάτι θα αλλάξουμε, κι ας μην το καταφέρουμε τελικά.

Ωστόσο, οι δικηγόροι λένε πως στο διάστημα αυτό που κάνουμε τον απολογισμό του προηγούμενου έτους και σχέδια για το νέο, αξιολογούμε και τις σχέσεις μας – μέσα σε αυτές και τον γάμο μας.

«Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον Ιανουάριο ως μια περίοδο περισυλλογής, καθώς βρίσκονται σε διακοπές από τη δουλειά και έχουν το χρόνο να σκεφτούν τι συμβαίνει στη ζωή τους και τι θα ήθελαν να αλλάξουν», λέει η Cassandra Kalpaxis, σημειώνοντας ότι πολλά ζευγάρια τείνουν να αναβάλλουν την αντιμετώπιση μεγάλων ζητημάτων για μετά τις γιορτές, επειδή δεν θέλουν να προκαλέσουν ταραχή στους αγαπημένους τους «και έτσι ανακοινώνουν την απόφαση τον Ιανουάριο, μετά τις γιορτές».

Συμβαίνει παντού

Και ενώ τα στοιχεία που θέλουν τα ζευγάρια να αποφασίζουν πως θα χωρίσουν τον Ιανουάριο να αυξάνονται κατά πολύ σε Αγγλία και Αυστραλία, οι ειδικοί σημειώνουν πως το φαινόμενο είναι παγκόσμιο.

«Η πίεση φαίνεται να είναι καθολική, σε όλες τις ηλικίες, σε παντρεμένους ή συντρόφους και σε ετεροφυλόφιλες ή ομοφυλόφιλες σχέσεις, αν και οι αιτίες διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία», σύμφωνα με την Amanda Major, δικηγόρο.

Στη χώρα μας τα στοιχεία για τους μήνες που χωρίζουν τα περισσότερα ζευγάρια δεν είναι ξεκάθαρα. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται αύξηση στα διαζύγια τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, τα διαζύγια το 2022 ανήλθαν σε 14.477 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το 2021 (13.921 διαζύγια).

Πηγή: bbc.com, nypost.com