4 χρήσιμες συμβουλές για καλύτερη όραση

Η προστασία των ματιών μας είναι σημαντική, καθώς είναι ένα ζωτικό όργανο του σώματός μας το οποίο είναι καθημερινά σε εγρήγορση.

Πώς λοιπόν τους προσφέρουμε την φροντίδα που έχουν ανάγκη;

4 hacks για υγιή όραση

#1 Προγραμματίζουμε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις

Μια οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια ώστε ο γιατρός μας να μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τυχόν οφθαλμικές παθήσεις όπως το γλαύκωμα ή άλλες παθήσεις υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι απαραίτητος.

#2 Προστασία από τον ήλιο

Το ηλιακό φως μπορεί να ενισχύει τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία, δίνοντάς μας την απαραίτητη βιταμίνη D, αλλά η μακροπρόθεσμη έκθεση των ματιών μας στις ακτίνες του μπορεί να καταλήξει σε καταρράκτη ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Για να απολαμβάνετε το φως του ήλιου χωρίς τις… παρενέργειες, επενδύστε σε καλά γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία.

#3 Περιορίζουμε το χρόνο οθόνης

Στη δουλειά μα και στο σπίτι, είμαστε πλέον περιτριγυρισμένοι από οθόνες. Η μη ισορροπημένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει υπέρμετρη κόπωση στα μάτια.

Για να αποφευχθεί αυτό, περιορίστε το χρόνο οθόνης όσο το δυνατόν περισσότερο, όσο δύσκολο κι αν σας είναι, φορώντας επίσης και σε αυτήν την περίπτωση προστατευτικά γυαλιά.

#4 Επιλέγουμε τροφές που τα «θρέφουν»

Η υγιεινή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη συνολική υγεία του οργανισμού μας και τα μάτια μας δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα καρότα είναι μια «πολυδιαφημισμένη» τροφή που κάνει καλό στην όρασή μας και δεδομένου ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, πρέπει να έχουν μια θέση στη διατροφή μας.

Φροντίστε επίσης να τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι τα οποία έχουν αντιοξειδωτικά και ψάρια όπως ο σολομός αφού τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη διατήρηση της καλής όρασης και στην ανακούφιση των φλεγμονωδών βλεφάρων.

Πηγή: vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: pixabay