Τι μπορεί να συμβεί αν κοιμάστε με τους φακούς επαφής;

φακοί επαφής φακός επαφής μάτι μάτια

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Παρόλο που οι άνθρωποι μπορούν να φορούν τους φακούς επαφής για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, αρκετοί πιστεύουν ότι ο ύπνος με τους φακούς είναι ασφαλής.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλές για τα μάτια σας.

Οι φακοί επαφής ακουμπούν στον κερατοειδή, που είναι το διαυγές, εξωτερικό στρώμα του ματιού. Ο κερατοειδής δεν έχει αιμοφόρα αγγεία, επομένως χρειάζεται πρόσβαση στο οξυγόνο στον αέρα, εξηγεί ο δρ Τζέιμς Ρέινολντς, καθηγητής και πρόεδρος του Department of Ophthalmology Ross Eye Institute Πανεπιστημίου Buffalo.

Οι φακοί επαφής μπορούν να δυσκολέψουν το οξυγόνο να φτάσει στον κερατοειδή χιτώνα, κάτι που μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε βλάβη στα επιφανειακά κύτταρα του κερατοειδούς, που ονομάζονται επιθηλιακά κύτταρα.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με φακούς επαφής

«Όταν αυτά τα επιθηλιακά κύτταρα υφίστανται έναν τραυματισμό, όπως η στέρηση οξυγόνου, τότε αυτά τα κύτταρα αρχίζουν να φθείρονται» εξηγεί ο δρ Τζέιμς Ρέινολντς. Αυτοί οι τραυματισμοί συμβαίνουν κάθε τόσο, και στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα κύτταρα επισκευάζονται μόνα τους.

Αλλά εάν τα κύτταρα στερούνται οξυγόνου για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – κάτι που μπορεί να συμβεί όταν κάποιος φοράει επανειλημμένα τους φακούς επαφής κατά τη διάρκεια της νύχτας – το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί.

«Εάν τα δάκρυα δεν φτάνουν στον κερατοειδή χιτώνα εύκολα και δεν παίρνει επαρκές οξυγόνο, τότε ο κερατοειδής μπορεί να τείνει να σπάσει και στη συνέχεια να είναι ευάλωτος στα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν πάνω στους φακούς» αναφέρει ο δρ Ρόμπερτ Φέντερ, διευθυντής στο τμήμα οφθαλμολογίας και καθηγητής οφθαλμολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Εάν οι φακοί δεν καθαρίζονται συχνά, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης των ματιών. Αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν κοιμάστε με τους φακούς σας.

Κι ειδικά εάν το κάνετε συχνά, τότε δημιουργείται η «τέλεια καταιγίδα». Αυτό διότι τα κύτταρα του κερατοειδούς είναι πιο ευάλωτα στα βακτήρια και τα βακτήρια έχουν ένα καλό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης έλκους κερατοειδούς (βακτηριακή κερατίτιδα).

Οι βέλτιστες πρακτικές για υγιή μάτια

Παρόλο που η χρήση φακών επαφής αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για μόλυνση στα μάτια, αυτό δεν συνιστά απαραίτητα λόγο ανησυχίας.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο, οι ειδικοί συνιστούν να εφαρμόζετε πάντα κανόνες καλής υγιεινής όταν βάζετε και βγάζετε τους φακούς σας για μέγιστη ασφάλεια:

-Αποφύγετε να κοιμάστε με φακούς επαφής.
-Πλύνετε τα χέρια σας καλά πριν ακουμπήσετε τους φακούς σας.
-Καθαρίστε τους φακούς σας με το απολυμαντικό τους διάλυμα.

-Αντικαταστήστε την θήκη των φακών επαφής με νέο διάλυμα αντί να συμπληρώνετε στο παλιό.
-Αποφύγετε το νερό για να κρατήσετε μακριά μικρόβια και βακτήρια.
Καθαρίστε την θήκη των φακών σας και αντικαταστήστε την με μία νέα κάθε τρεις μήνες.

Πηγή: vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: pixabay