Δεν μπορείτε να ξυπνήσετε; – 5 συμβουλές για να γίνετε πρωινός τύπος

ύπνος κρεβάτι ξεκούραση

Κάντε μερικές απλές αλλαγές

Για να ξεκινά η μέρα σας με μια ήσυχη στιγμή για τον εαυτό σας, προτού ξεκινήσετε τις υποχρεώσεις, είναι σημαντικό να ξυπνάτε νωρίς το πρωί.

Το πρωινό ξύπνημα μπορεί να μας προσφέρει καλύτερη ψυχική υγεία, αυξημένη ενέργεια και παραγωγικότητα, πιο ποιοτικό ύπνο και βέβαια… λαμπερή επιδερμίδα.

Από την άλλη, έρευνες δείχνουν πως όσοι ξενυχτούν και κατ’ επέκταση σηκώνονται αργά το πρωί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αν είστε λοιπόν νυχτοπούλια, αξίζει να μπείτε στη διαδικασία να αλλάξετε το καθιερωμένο σας πρόγραμμα. Πόσο όμως εφικτό είναι αυτό;

5 συμβουλές για να γίνετε πρωινός τύπος

#1 Ξεκινήστε αργά και σταθερά

Δεν αρκεί απλά να αλλάξετε το ξυπνητήρι από τις 11 στις 7 το πρωί διότι είναι βέβαιο πως απλά θα… αλλάξετε πλευρό. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τις όποιες αλλαγές αργά και σταθερά.

Για αρχή, βάλτε το ξυπνητήρι 30 λεπτά νωρίτερα από ό, τι ξυπνάτε αυτήν τη στιγμή και ταυτοχρόνως αυξήστε σταδιακά την διάρκεια του ύπνου σας με το να ξαπλώνετε λίγο πιο νωρίς. Σιγά σιγά, κάντε τα 30 λεπτά, μια ώρα, μετά δύο και ούτω καθεξής έτσι ώστε ο οργανισμός σας να αρχίσει να προσαρμόζεται στο νέο σας πρόγραμμα με ομαλό τρόπο.

#2 Καθιερώστε έναν σταθερό κύκλο ύπνου

Αν «εκπαιδεύετε» το σώμα σας να σηκώνεται νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και καταστρέφετε αυτό το «μοτίβο» με το που έρθει το Σαββατοκύριακο, όλη η προσπάθειά σας θα πηγαίνει στράφι…

Διαβάστε επίσης  Το παιδί σας έχει χάσει τον ύπνο του; Δείτε τι μπορεί να φταίει

Προσπαθήστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σάββατα και τις Κυριακές. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση του κιρκάδιου ρυθμού του σώματός σας και το εσωτερικό σας ρολόι να μάθει πότε είναι ώρα να σηκωθεί και πότε να κοιμηθεί.

#3 Ξεκινήστε τη μέρα σας δυναμικά με άσκηση

Οι πρωινές προπονήσεις μπορούν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξετε την πρωινή σας νοοτροπία. Δίνουν μια πρόσθετη ώθηση ενέργειας και βοηθούν επίσης στο να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πρωινή προπόνηση μπορεί τέλος να «αναζωογονήσει» τον κιρκάδιο ρυθμό σας με αποτέλεσμα να είστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα.

#4 Καθιερώστε μια χαλαρωτική βραδινή ρουτίνα

Κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, περιορίζοντας το χρόνο οθόνης τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική, δοκιμάζοντας στάσεις και αναπνοές της γιόγκα. Τέτοιου είδους δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα μια πιο φυσική και εύκολη μετάβαση στον ύπνο.

#5 «Αγκαλιάστε» το φως του ήλιου

Ανοίξτε τις κουρτίνες σας το πρωί για να ξυπνήσετε φυσικά και να είστε σε εγρήγορση. Αυτός είναι επίσης άλλος ένας τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να ρυθμίσει καλύτερα τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Πηγή: vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay