Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Αυξημένα τα ποσοστά μολύνσεων από κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες

Θεσσαλονίκη νοσοκομείο Γεννηματάς

Αναλυτικά τα στοιχεία που προέκυψαν

Το “φως” της δημοσιότητας βλέπουν ανησυχητικά στοιχεία που σχετίζονται με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία της χώρας μας.

Το ειδικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής «GRIPP-SNF», εφαρμόζεται πιλοτικά σε 10 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» μέσω της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν στην καταγραφή που έγινε από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Απρίλιο 2023 (διάστημα 17 μηνών), σχετικά με τις μικροβιαιμίες που σχετίζονται με κεντρικό φλεβικό καθετήρα (CLABSI) στα ελληνικά νοσοκομεία, προκύπτουν τα εξής:

Εντοπίστηκαν 1.179 λοιμώξεις και καταγράφηκαν 387 θάνατοι εντός 28 ημερών από την εκδήλωση της λοίμωξης.

Να σημειωθεί ότι οι θάνατοι αυτοί δεν μπορούν να αποδοθούν στη λοίμωξη. Εντούτοις η θνησιμότητα που σχετίζεται με CLABSI σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία κυμαίνεται μεταξύ 12-25%.

«Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, καθώς το 65% των CLABSI δυνητικά μπορούν να προληφθούν με τεκμηριωμένες βασικές πρακτικές», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Λοιμώξεις από επεμβατικές συσκευές

Να σημειωθεί πως οι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία, στην αιμοκάθαρση και τη χορήγηση αντιβιοτικών, ή άλλων φαρμάκων ή τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής.

Η σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιεί πολλά είδη επεμβατικών συσκευών (κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες, αναπνευστήρες, ουροκαθετήρες κλπ.) όπως και διάφορες επεμβατικές διαδικασίες στα πλαίσια θεραπείας των ασθενών. Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σχετίζονται με αυτές τις επεμβατικές συσκευές και διαδικασίες.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν δεδομένα ρουτίνας παρακολούθησης στην Ελλάδα για τις άλλες σημαντικές λοιμώξεις που αποκτώνται από την υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τον ουροκαθετήρα, της πνευμονίας που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα, των λοιμώξεων του χειρουργικού σημείου και το βακτήριο clostridium difficile που προκαλεί την νοσοκομειακή διάρροια.

Μικροβιακή αντοχή

Η Μικροβιακή Αντοχή (ΜΑ) είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία από τις δέκα πιο σοβαρές απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Συνδέεται άμεσα με τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις (ΝΛ), καθώς για την αντιμετώπιση των τελευταίων χρησιμοποιούνται συνήθως αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, που οδηγούν στην εμφάνιση πολυανθεκτικών μικροοργανισμών και δημιουργούν έναν «φαύλο κύκλο», αφού οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οφείλονται συνήθως σε μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Στην Ελλάδα, οι ΝΛ και η ΜΑ αποτελούν σημαντική απειλή για τους ασθενείς, καθώς σχετίζονται με αυξημένη νοσηρότητα, θνητότητα και διάρκεια νοσηλείας, ενώ επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα υγείας της χώρας. Σε πρόσφατη έκθεση του ECDC η Ελλάδα έχει πάρει την αρνητική πρωτιά της χώρας με τα περισσότερα έτη υγειούς ζωής που χάνονται λόγω λοιμώξεων με μικροοργανισμούς ανθεκτικούς στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Πηγή: iatropedia.gr