Για ποιο λόγο πονάνε τα κόκαλα μας όταν βρέχει

πόνος στα κόκκαλα

Με ποιον τρόπο θα βοηθήσετε το σώμα σας

Αν κάθε φορά που ο καιρός “χαλάει” και ξεκινάνε οι βροχές και η υγρασία νιώθετε τα κόκαλα και τις αρθρώσεις σας, τότε να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι.

Για ποιον λόγο συμβαίνει όμως αυτό στο σώμα μας όταν αλλάζει η θερμοκρασία;

Η ιατρική επιστήμη δεν έχει τεκμηριώσει ακόμη μια απάντηση και μία σύνδεση αιτίας και αποτελέσματος ανάμεσα στον καιρό και τους πόνους στις αρθρώσεις, παρότι πολλοί άνθρωποι όχι μόνο βιώνουν αυτό τον πόνο αλλά μπορούν και να… προβλέψουν μια αλλαγή του καιρού από τις ενοχλήσεις στο σώμα τους.

Μία θεωρία για το τι συμβαίνει είναι ότι οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση -που συμβαίνουν καθώς αλλάζουν τα καιρικά συστήματα- πυροδοτούν αυτές τις ενοχλήσεις στις αρθρώσεις.

Η χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση γύρω από το σώμα μπορεί να επιτρέπει στους μυς, τους τένοντες και άλλους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις να επεκτείνονται, ασκώντας τους πίεση και οδηγώντας πιθανώς σε πόνο.

Διαβάστε επίσης  Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ερχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Μία άλλη πιθανή αιτία είναι ότι αυτά που κάνουμε όταν έχει κρύο και υγρασία μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο ή τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα μπορεί να καθόμαστε περισσότερη ώρα στον καναπέ αντί να κάνουμε εξωτερικές εργασίες.

Επίσης, καθώς περιμένουμε ότι θα έχουμε ενοχλήσεις όταν αλλάζει ο καιρός, μπορεί απλά να είμαστε πιο παρατηρητικοί και να τις εντοπίζουμε περισσότερο απ’ ότι θα κάναμε μια μέρα με καλοκαιρία που μας κρατά απασχολημένους και δραστήριους.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Mayo στις ΗΠΑ, η τακτική φυσική δραστηριότητα και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν με τους πόνους στις αρθρώσεις.

Επίσης, εάν ο πόνος και η δυσκαμψία είναι έντονα καλό είναι να γίνει εκτίμηση από τον γιατρό μας και να μην τα αποδίδουμε στις αλλαγές του καιρού καθώς μπορεί να πρόκειται για την αρχή ενός ρευματικού νοσήματος που με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία δεν θα επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας.