Ποιες είναι οι καλύτερες θεραπείες για την ημικρανία

πονοκέφαλος γυναίκα πόνος

Τι έδειξε μελέτη

Εάν παρουσιάζετε συχνά ημικρανία που παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν ειδικό, ώστε να σας δώσει συγκεκριμένη θεραπεία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε σχεδόν 278.000 πάσχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα ειδικά φάρμακα για την ημικρανία είναι πιο αποτελεσματικά από τα συνηθισμένα παυσίπονα.

Στην πραγματικότητα, φάρμακα όπως οι τριπτάνες, οι εργοταμίνες και τα αντιεμετικά μπορεί να είναι δύο έως πέντε φορές πιο αποτελεσματικά, αναφέρουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα ειδικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας πρέπει να χορηγούνται νωρίτερα, αντί να φυλάσσονται για τις πιο σοβαρές κρίσεις, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Chia-Chun Chiang, νευρολόγος στην Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Πολλά συμπτώματα

Οι πάσχοντες από ημικρανία εκδηλώνουν έντονο, σφύζοντα πόνο, κυρίως στη μία πλευρά του κεφαλιού τους. Συχνά, όμως, έχουν και συνοδά συμπτώματα όπως:

-Ευαισθησία στο φως (φωτοευαισθησία)
-Δυσανεξία στους ήχους (ηχοφοβία) ή τις οσμές (οσμοφοβία)
-Επιδείνωση του πόνου με την κίνηση
-Ναυτία ή/και έμετο
-Ακόμα και προβλήματα σκέψης

Για την αντιμετώπιση της ημικρανίας υπάρχουν πολλές θεραπείες. Εν τούτοις, λίγες μελέτες τις έχουν συγκρίνει μεταξύ τους, κατά την Dr. Chiang.

Για να καλύψουν αυτό το κενό οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα για 3,1 εκατομμύρια ημικρανικές κρίσεις. Όλες τους καταγράφηκαν μεταξύ 2014 και 2020 σε μία ειδική εφαρμογή για κινητά. Η εφαρμογή επέτρεπε στους ασθενείς να καταγράψουν και πόσο απέδιδαν τα φάρμακα που λάμβαναν κάθε φορά.

Οι πάσχοντες είχαν λάβει συνολικώς 25 διαφορετικά φάρμακα από επτά οικογένειες φαρμάκων. Κυμαίνονταν από τα πιο απλά παυσίπονα έως οπιοειδή, μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς. Τις κρίσεις είχαν συνολικώς εκδηλώνει 278.006 πάσχοντες από ημικρανία.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι τριπτάνες, οι εργοταμίνες και τα αντιεμετικά φάρμακα είχαν την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά των κρίσεων. Ακολουθούσαν τα οπιοειδή, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, συνδυασμένα αναλγητικά κ.λπ. Ειδικότερα τα στοιχεία έδειξαν ότι σε σύγκριση με τα πιο απλά παυσίπονα που μπορεί να πάρει ένας ασθενής με ημικρανία:

-Οι τριπτάνες ήταν πέντε φορές πιο αποτελεσματικές

-Οι εργοταμίνες ήταν τρεις φορές πιο αποτελεσματικές

-Τα αντιεμετικά φάρμακα ήταν 2,5 φορές πιο αποτελεσματικά.

Στην πραγματικότητα, οι τριπτάνες βοηθούσαν τους ασθενείς στο 72-78% των κρίσεων, αναλόγως με την δραστική ουσία. Τα πιο απλά παυσίπονα, όμως, τους βοηθούσαν μόνο στο 37-42% των κρίσεων, αναλόγως με τη δραστική ουσία.

Τα φάρμακα δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς και έτσι χρειαζόταν προσαρμογή της θεραπείας κατά περίπτωση. Επομένως, «οι ασθενείς με ημικρανία που δεν βρίσκουν αρκετή ανακούφιση με τα κοινά παυσίπονα, καλό είναι να απευθύνονται σε έναν ειδικό στις κεφαλαλγίες. Εκείνος θα μπορέσει να τους βοηθήσει να βρουν μία θεραπεία που θα αποδίδει γι’ αυτούς», τόνισε η Dr. Chiang.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: pixabay