Καρκίνος του μαστού: Είναι και ανδρική υπόθεση – Ποια είναι τα συμπτώματα

καρκίνος του μαστού

Γιατί καθυστερεί η διάγνωση στους άνδρες 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρου Καράογλου διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και με σχετική ανακοίνωση ανέδειξε ότι η νόσος μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες

“Κανένας μας δεν είναι άτρωτος, ακόμη και οι άνδρες μπορούν να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Ξέρω πως θα ακουστεί τετριμμένο, μα σας το λέω εκ πείρας. Η πρόληψη σώζει ζωές! Το ίδιο η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με τους γιατρούς!”

Εγραψε ο Θεόδωρος Καράογλου που πέρασε την πόρτα του χειρουργείου με επιτυχία, αφαιρώντας τον μικρό όγκο και όπως αναφέρει απαιτείται προληπτικός έλεγχος σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα.

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση

Περίπου το 1% όλων των καρκίνων µαστού συναντάται στους άνδρες, δηλαδή στους 100 καρκίνους του μαστού που θα διαγνωσθούν στο γυναικείο πληθυσμό θα διαγνωσθεί και ένας άνδρας. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 67 έτη.

Καθυστερεί η διάγνωση στους άνδρες

Η διάγνωση στους άνδρες καθυστερεί σε σύγκριση με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες επειδή ο έλεγχος των μαστών τόσο με την αυτοεξέταση όσο και με απεικονιστικές εξετάσεις δεν είναι στην ρουτίνα του προληπτικού ελέγχου των ανδρών, με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκεται συνήθως σε πιο προχωρημένα στάδια όταν πλέον ο όγκος είναι ψηλαφητός.Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού στους άνδρες, γίνεται όπως και στις γυναίκες με µαστογραφία και υπερηχογράφηµα.
Οι επιστήμονες συστήνουν και στους άνδρες να ψηλαφούν τακτικά και να παρατηρούν τον μαστό τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν οποιαδήποτε αλλαγή να ζητούν άμεσα συμβουλή από εξειδικευμένο ιατρό.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η κλινική εικόνα του καρκίνου του μαστού στους άνδρες, είναι συνήθως όμοια με εκείνη των γυναικών. Tο συχνότερο σύμπτωμα είναι ένα ανώδυνο ψηλαφητό μόρφωμα. Συχνό σύμπτωμα αποτελεί και η εισολκή της θηλής, το έκκριμα από τη θηλή, το οίδημα, η εξέλκωση, η πάχυνση του δέρματος και η μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια. Η διήθηση των μασχαλιαίων λεμφαδένων φαίνεται να είναι συχνότερη στους άνδρες.

Ποια είναι η θεραπεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του στους άντρες, λόγω της σπανιότητας της νόσου, βασίζεται πρωτίστως σε συμπεράσματα μελετών που αφορούν στον εξαιρετικά συχνό καρκίνο του μαστού των γυναικών. Οι άντρες που έχουν διαγνωστεί σε πρόωρο στάδιο έχουν καλές πιθανότητες θεραπείας. Η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία και ανάλογα με τις υποδείξεις των γιατρών.

Διαβάστε επίσης
Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε άνδρα που εγκατέλειψε κουτάβια σε δάσος

Οι παράγοντες κινδύνου

Η ηλικία, είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου καθώς η επίπτωση του αυξάνει σταθερά με την πρόοδο της ηλικίας. Ορμονικοί παράγοντες, έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, γενετικοί παράγοντες που αφορούν είτε γενετικά σύνδρομα (Klinefelter, Cowden) ή παρουσία των μεταλλάξεων των BRCA1 και BRCA2 συνδέονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανδρικού καρκίνου του μαστού.

Το οικογενειακό ιστορικό και ιδιαίτερα η ύπαρξη μετάλλαξης στο γονίδιο BRCA 1 & BRCA 2 στον άνδρα, 12πλασιάζει τη συχνότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η μετάλλαξη στα γονίδια αυτά κληρονομείται στους απογόνους και από το αρσενικό μέλος της οικογένειας.

Η ανάπτυξή του είναι συχνότερη σε άνδρες που έχουν:

Άτομα στο στενό συγγενικό τους περιβάλλον (άνδρες ή γυναίκες) με καρκίνο του μαστού
Στενή συγγενή με αμφοτερόπλευρο καρκίνο του μαστού
Συγγενή με ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε ηλικία < 40ετών
Μέλη της οικογένειας με καρκίνο των ωοθηκών ή και του παχέως εντέρου ή του ενδομητρίου.
Άνδρες με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα (συνοδός πάθηση ή εξωγενής φαρμακευτική δράση) εμφανίζουν γυναικομαστία
Άνδρες που εμφανίζουν διάφορα Σύνδρομα, όπως το Σύνδρομο Klinefelter, ή βουβωνοκήλη με κρυψορχία
Μειωμένη στάθμη τεστοστερόνης, αυξημένη δράση οιστρογόνων που επιτρέπει την αύξηση του μαζικού αδένα. Οι άνδρες αυτοί εμφανίζουν 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Άνδρες που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία κατά τη νεαρή τους ηλικία.

Πηγή: enikos.gr