Ο ρόλος της βιταμίνης Β6 στην εγκυμοσύνη

γυναίκα έγκυος εγκυμοσύνη

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η βιταμίνη Β6 είναι ζωτικής σημασίας για την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού και την ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος.

Επίσης βοηθά το μωρό να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, ενώ κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να ανακουφίσει από τις πρωινές ναυτίες.

Βιταμίνη Β6 και εγκυμοσύνη

H βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυροδοξίνη είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα και παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.

Εξίσου σημαντική είναι και για τη μέλλουσα μαμά, καθώς επίσης βοηθά το σώμα σας να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες και να σχηματίσει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, αντισώματα και νευροδιαβιβαστές.

Όσον αφορά τη σύνδεση βιταμίνης Β6 και ναυτιών εγκυμοσύνης, κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι η βιταμίνη Β6 μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα ναυτίας, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό γιατί.

Πόση βιταμίνη Β6 χρειάζονται οι έγκυες;

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται λίγο μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Β6 από το συνηθισμένο. Πιο συγκεκριμένα:

-Έγκυες γυναίκες: 1,9 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα
-Θηλάζουσες γυναίκες: 2,0 mg την ημέρα
-Γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών (μη έγκυες): 1,3 mg την ημέρα

Οι καλύτερες τροφές με βιταμίνη Β6 για την εγκυμοσύνη

Καλές πηγές βιταμίνη Β6 είναι τα ψάρια, το άπαχο κρέας και οι ξηροί καρποί. Τα λαχανικά με άμυλο και τα εμπλουτισμένα δημητριακά μπορούν επίσης να περιέχουν βιταμίνη Β6. Πιο συγκεκριμένα τροφές που αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας το διάστημα αυτό είναι τα ρεβίθια, ο σολομός, το κοτόπουλο, οι πατάτες, η μπανάνα, οι ξηροί καρποί και οι σταφίδες.

Είναι απαραίτητο το συμπλήρωμα βιταμίνης Β6 στην εγκυμοσύνη;

Οι περισσότερες προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν τουλάχιστον το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 ενδέχεται να έχουν επίσης ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως ενεργειακά ποτά και μπάρες δημητριακών.

Η κατανάλωση υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Β6 μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα μούδιασμα και νευρική βλάβη.

Πηγή: babycenter.com

Πηγή φωτογραφίας: pixabay