Πονάνε τα γόνατά σας τη νύχτα; Τι μπορεί να συμβαίνει

πόνος τη νύχτα γόνατο

Μην αγνοήσετε τα σημάδια

Αν κάθε βράδυ πονάνε τα γόνατά σας και ο πόνος αυτός επιμένει, τότε ίσως είναι μια ασθένεια που δεν μπορείτε να αγνοήσετε.

Τις περισσότερες φορές, όταν πονάνε τα γόνατά μας ή αισθανόμαστε κάποιον άλλον πόνο, παίρνουμε αναλγητικά και συνεχίζουμε την καθημερινότητά μας. Αν όμως αυτός ο πόνος επανέρχεται τακτικά και επιμένει τα βράδια, τότε ίσως είναι αποτέλεσμα ενός πιο σοβαρού ζητήματος που απαιτεί περισσότερη προσοχή.

Τι μπορεί όμως να σημαίνει ο πόνος στα γόνατα τη νύχτα;

Ο πόνος στα γόνατα τη νύχτα είναι πιθανό να οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα! Οι πόνοι στα γόνατα μπορεί να συμβούν ανά περιόδους στον οποιονδήποτε.

Αλλά αν σας πιάνουν επαναλαμβανόμενα μέσα στη νύχτα, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Είναι αρκετά πιθανό να είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος: «Συμβαίνει συχνά σε όσους έχουν αρθρίτιδα, συνήθως οστεοαρθρίτιδα», εξήγησε η δρ. Kim Stearns, ορθοπεδικός χειρουργός στην Cleveland Health Clinic.

«Τα άτομα με φυσιολογικά, υγιή γόνατα συνήθως δεν πονάνε τη νύχτα», πρόσθεσε.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλείται από τη φθορά του χόνδρου στο γόνατο. Πρόκειται για τον ιστό που προστατεύει τα οστά και τις αρθρώσεις.

Αλλα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο μπορεί να περιλαμβάνουν:
πρήξιμο
αίσθημα ζεστασιάς στην άρθρωση και
ήχους σαν «τρίξιμο» όταν κινείτε τα γόνατά σας

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πολλές διαφορετικές επιπλοκές

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει σοβαρές επιπλοκές. Δεδομένου ότι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι επίσης πιο πιθανό να χτυπήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό μπορεί εύκολα να διαταράξει τον ύπνο σας. Επίσης μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητά σας και να σας προκαλέσει αύξηση του βάρους. Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε σοβαρή περίπτωση σταδίου 4. Τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού οστών, ή ολική αντικατάσταση γόνατος.

Επιπλέον, χωρίς σωστή θεραπεία, ο πόνος που προκύπτει από αυτήν την κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Rheumatology.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι που πονάνε τα γόνατά σας τη νύχτα

Αν και η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιθανός «ένοχος» για τον νυχτερινό πόνο στο γόνατό σας, θα μπορούσε να και κάποια άλλη αιτία. Η φυσικοθεραπεύτρια Jasmine Marcus λέει, ότι μπορεί επίσης να πρόκειται για επιγονατιδική τενοντίτιδα. Αυτή είναι μια πάθηση που προκαλείται από φλεγμονή του τένοντα του γόνατός σας.

Η αλήθεια είναι ότι είναι επίσης πιο πιθανό να παρατηρήσετε πόνο στο γόνατο τη νύχτα για δύο λόγους. Σύμφωνα με την Marcus, ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με το γόνατο, όπως η οστεοαρθρίτιδα, ή η επιγονατιδική τενοντίτιδα, τείνουν να «πονάνε περισσότερο όταν είστε σε φάση ανάπαυσης, παρά όταν κινείστε».

Γι’ αυτό και είναι πιθανό να αισθάνεστε πιο έντονο πόνο όταν ξαπλώνετε για ύπνο. Επιπλέον, «όταν χαλαρώνει το σώμα και ο εγκέφαλος είναι λιγότερο απασχολημένος, τότε είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε περισσότερα πράγματα στο σώμα σας», εξηγεί.

Πηγή: iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *