Νιαουρίζοντας στον κόσμο

Μια βασίλισσα μόνο επτάψυχη μπορεί να είναι! Γάτα, Ψιψίνα, Γατάκι, Γατούλα, Γατουλίνα… Όπως και να προσφωνήσουμε αυτά τα συμπαθέστατα και ανεξάρτητα πλάσματα , δε μπορούμε παρά, να τα θαυμάσουμε για τις ικανότητες και τα χαρακτηριστηκά τους! Η φύση τα προίκισε με απίθανα χαρακτηριστηκά, και ξεχωριστές ικανότητες, που όσο τις μαθαίνουμε και τις ανακαλύπτουμε, εκτιμούμε ακόμα […]

Μια βασίλισσα μόνο επτάψυχη μπορεί να είναι!

Γάτα, Ψιψίνα, Γατάκι, Γατούλα, Γατουλίνα… Όπως και να προσφωνήσουμε αυτά τα συμπαθέστατα και ανεξάρτητα πλάσματα , δε μπορούμε παρά, να τα θαυμάσουμε για τις ικανότητες και τα χαρακτηριστηκά τους!

Η φύση τα προίκισε με απίθανα χαρακτηριστηκά, και ξεχωριστές ικανότητες, που όσο τις μαθαίνουμε και τις ανακαλύπτουμε, εκτιμούμε ακόμα περισσότερο τις γάτες !

Θα σας δώσουμε κάποιες πληροφορίες για τις συνήθειες και τις ικανοτητές τους.

Οι γάτες  διατροφικά προτιμούν τις αλμυρές γέυσεις και κυριώς είναι σαρκοφάγα ζώα. Δεν αγαπούν καθόλου την ζάχαρη, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να την γευτούν!

Η ορασή τους είναι μοναδική! Ειδικά τις νυχτερινές ώρες , η γάτα χρειάζεται μόλις το 1/6  απο τον φωτισμό που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να καταφέρει να δει. Αν χάσετε λοιπόν κάτι μέσα στο σκοτάδι , βάλτε την γάτα σας να το βρεί!

 

Η γάτα είναι ευέλικτη και ταχύτατη. Τρέχει με διπλάσια ταχύτητα απο τον άνθρωπο. Μια μέση γάτα μπορεί να τρέξει, μέχρι και με 48 χιλιόμετρα την ώρα! Σίγουρα μια γάτα θα μπορούσε άνετα να κάνει Ολυμπιακό ρεκόρ!

Απο τις γάτες δεν ξεφέυγει ούτε ψίθυρος , αφού έχουν την ικανότητα να ακούνε υπερηχητικούς ήχους. Είναι οι ίδιοι ήχοι που χρησιμοποιούν τα τρωκτικά για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Για αυτό είναι και καλοί θηρευτές των ποντικών! Τα ποντικάκια, είναι μάλλον σε μειονεκτική θέση.

Ο μέσος όρος ζωής μιας οικόσυτης γάτας είναι 15 χρόνια. Οι γάτες που ζούν μόνες στους δρόμους, ζούν γύρω στα 3-5 χρόνια δεδομένων και των δύσκολων συνθηκών, καθημερινής επιβίωσης  , αρκέτα εχθρικό θα έλεγα για τα ατίθασα τετράποδα.

Οι γατούλες δεν  έχουν τα μουστάκια τους για ομορφιά, αλλά για να μπορούν να προσανατολιστούν μέσα στο σκοτάδι.  Έχετε δει πιο χαριτωμένους αισθητήρες;

Όταν μια γάτα τρεμοπαίζει την ουρά της δεν είναι απο εκνευρισμό, αλλά γιατί αναζητά την αγάπη και την προσοχή σας.

Είναι καταπληκτικό αν σκεφτεί κάποιος πως οι γάτες έχουν 32 μύες μόνο στο ενα τους αυτί.

Είναι επίσης γνωστό πόσο λάτρευαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι τις γάτες . Τις θεωρούσαν ιερά ζώα αλλά και την χρησιμοποιούσαν για να προστατέυουν τα σιτηρά απο τα ποντίκια!

 

Υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια , οικιακές γάτες στον κόσμο,οι οποίες ανήκουν σε 33 διαφορετικά είδη!

Κάθε γάτα έχει μοναδικό αποτύπωμα στο ρύγχος της όπως ακριβώς ο άνθρωπος.

Μια θηλυκιά γατούλα μπορεί, να αποκτήσει περισσότερα απο 100 γατάκια κατά την διάρκεια της ζωής της. Ένα ζευγάρι γάτων και τα γατάκια τους, μπορούν να παράγουν 42.000 γάτες επιπλέον!!!

Το 30% των ωρών,που οι γάτες είναι ξύπνιες,το αφιερώνουν στον καλλωπισμότους! Για να είναι απο μετάξι η γούνα τους η γκρί, όπως λέει και το γνωστό τραγουδάκι.

Οι γάτες μπορούν να παράγουν πάνω απο 100 φωνητικούς ήχους! Ενώ οι σκύλοι  μόνο 10.

Και κάτι ιστορικό για τις αξιαγάπητες και τόσο ταλαντούχες ψιψίνες μας. Το 1897 στο Βέλγιο , χρησιμοποιήθηκαν 37 γάτες, για την παράδοση της αλληλογραφίας σε αγροτκές περιοχές.

Κατά την διάρκεια της ζωής της , μια οικόσυτη γάτα γουργουρίζει περίπου 10.950 ώρες!

Επίσης μας κάνει έκπληξη και σίγουρα δε το περιμέναμε οτι σε δοκιμές φάνηκε πως τελικά, η γέυση των ποντικιών δεν αρέσει στις γάτες!

Και δεν νομίζω να έχετε αντίρρηση πως αυτό το εκπληκτικό ζώο που ανήκει στην οικογένεια των αιλουροειδών,είναι ένα απο τα δημοφιλέστερα κατοικίδια ζώα και ίσως το μόνο οικόσιτο αιλουροειδές. Ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και 9.500 χρόνια!

Οι επτάψυχες ή ενιάψυχες σε άλλους πολιτισμούς σύμφωνα με τον μύθο, ψιψίνες, ήρθαν για να μείνουν! Είναι οι αγαπημένες των μαγισσών και των ιστοριών μυστηρίου ! Και όσο κι αν γουργουρίζουν ευτυχισμένες δίπλα σας, ποτέ στην πραγματικότητα  δε θα θυσιάσουν την ανεξαρτησία τους !