Η γάτα σας είναι επιλεκτική με το φαγητό; Ετσι θα την κάνετε να φάει

κατοικίδια γάτα σπίτι

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα πείσουν το κατοικίδιο σας να τραφεί

Δύο είναι οι κατηγορίες των γατών που υπάρχουν σε αυτό τον κόσμο. Οι γάτες που ορμάνε στο φαγητό σαν να έχουν να φάνε 10 μέρες και οι γάτες που είναι λιγόφαγες και επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή τι θα καταναλώσουν.

Αν η γατούλα σας σνομπάρει το φαγητό που της προσφέρετε, μάλλον έχει έρθει η ώρα να δράσετε για να την κάνετε να φάει.

Σταμάτησε να τρώει ξαφνικά;

Αρχικά, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας ως προς την υγεία της γάτας σας. Η απότομη απώλεια της όρεξης – ή η σημαντική μείωση της ποσότητας της τροφής που καταναλώνει η γάτα σας – είναι μια σοβαρή περίπτωση που πρέπει να διερευνηθεί από κτηνίατρο αμέσως. Είναι βασικό να ελέγχετε καθημερινά την ποσότητα τροφής που καταναλώνει η γάτα σας και να παρατηρείτε αν υπάρχει κάποια ανησυχητική αλλαγή. Αν μια γάτα περάσει λίγες μέρες χωρίς φαγητό μπορεί γρήγορα να εμφανίσει λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία είναι μια σοβαρή ηπατική ασθένεια που μπορεί να καταλήξει μοιραία.

Στην περίπτωση που η γάτα σας είναι γενικά επιλεκτική και τρώει δύσκολα, και έχετε βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία της, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές για να τη βοηθήσετε να τρώει το φαγητό της:

Αφήστε την να πεινάσει λιγάκι

Αν ακολουθείτε την μέθοδο της ελεύθερης σίτισης, γεμίζοντας ένα μπολ το πρωί για να φάει η γατούλα σας όποτε αποφασίσει, προτιμήστε ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα σίτισης. Αντί να βάζετε μεγάλη ποσότητα τροφής μία φορά το πρωί, μοιράστε την τροφή της σε μικρότερες και περισσότερες μερίδες μέσα στη μέρα. Αν δεν φάει αφού της σερβίρετε, πάρτε της το μπολ και ξαναπροσπαθήστε μερικές ώρες αργότερα. Αν η γάτα σας έχει την ευκαιρία να πεινάσει, μπορεί να φάει το επόμενό της γεύμα με περισσότερη όρεξη.

Μπορείτε, ακόμα, να κάνετε τη γάτα σας να πεινάσει με σωματική άσκηση. Χρησιμοποιείστε ένα παιχνίδι με catnip το οποίο θα την κάνετε να κυνηγήσει. Η άσκηση είναι σημαντική για την υγεία της γάτας σας, και επίσης της ανοίγει την όρεξη.

Κάντε τη να νιώσει άνετα την ώρα του φαγητού

Κάποιες γάτες προτιμούν να επικρατεί ηρεμία κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους. Ειδικά στην περίπτωση που μένουν στο ίδιο σπίτι με άλλα ζώα συντροφιάς ή/και παιδιά, μπορεί να ενοχλούνται από τη φασαρία ή από την παρουσία άλλων την ώρα που τρώει. Αν η γάτα σας προτιμά να είναι μόνη της όσο τρώει, τοποθετήστε το μπολ της σε ένα απομονωμένο, ήσυχο περιβάλλον, και μην επιτρέπετε σε άλλα κατοικίδια να την πλησιάζουν, ή ακόμα και να της τρώνε το φαγητό.

Αν η γάτα σας είναι πολύ κοινωνική και κολλημένη πάνω σας, ενδέχεται να παρατήσει το μπολ με το φαγητό της για να σας ακολουθήσει όπου πηγαίνετε. Σε αυτή την περίπτωση καθίστε για λίγο δίπλα στο φαγητό της, και χαϊδέψτε την όσο τρώει.

Επιπλέον, υπάρχουν γάτες που θα σνομπάρουν το φαγητό τους αν δεν τους αρέσει το μπολ ή το πιάτο στο οποίο τους το σερβίρετε. Επιλέξτε ένα μπολ ή πιάτο με ρηχά τοιχώματα για να μην πιέζονται σ’ αυτά τα μουστάκια της. Η χρήση λανθασμένου πιάτου μπορεί ακόμα και να πονέσει τη γάτα σας, προκαλώντας μια πάθηση που λέγεται “στρες των μουστακιών”. Αν ταΐζετε τη γάτα σας υγρή τροφή, το ιδανικό είναι να το πλένετε μετά από κάθε γεύμα, ενώ αν την ταΐζετε ξηρά, πλένετέ το καθημερινά.

Διαβάστε επίσης  Στα 10 χειρότερα φαγητά του κόσμου ένα ελληνικό πιάτο

Παίξτε κατά τη διάρκεια του φαγητού

Αντί να βάζετε την τροφή της γάτας σας σε ένα βαρετό μπολ, παίξτε μαζί της με μια διαδραστική ταΐστρα, ή με κάποιο παιχνίδι μέσα στο οποίο μπορείτε να βάλετε φαγητό. Αυτή η συνήθεια ταιριάζει στην κυνηγετική φύση του αγαπημένου σας αιλουροειδούς, και μπορεί να την ενθαρρύνει να τρώει το φαγητό που “πιάνει”.

Κάντε το φαγητό της ακαταμάχητο

Αυτό που ελκύει τη γάτα σας στο φαγητό της είναι κυρίως η μυρωδιά, και όχι η γεύση. Αν δεν πηγαίνει στο φαγητό της, μπορείτε να ενισχύσετε τη μυρωδιά του προσθέτοντας κάτι που θα ελκύσει σίγουρα τη γάτα σας, όπως λίγο τόνο ή κοτόπουλο, ή ακόμα και λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Μπορείτε, ακόμα, να προσθέσετε ζωμό μοσχαριού ή κοτόπουλου χωρίς πολύ νάτριο (ελέγξτε τα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι ο ζωμός είναι ασφαλής για κατανάλωση από τη γάτα σας).

Κάποιες γάτες έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις και ως προς την υφή ή τη θερμοκρασία του φαγητού τους. Αν η γάτα σας τρώει υγρή τροφή αλλά προτιμά την ξηρά, σκεφτείτε να τις αναμίξετε. Αν της δίνετε ξηρά τροφή αλλά την προτιμάει πιο μαλακή, βρέξτε την με λίγο νερό ή ζωμό. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ξηρά τροφή έχει την τάση να αναπτύσσει βακτήρια μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αφού βραχεί, και γι’ αυτό δεν πρέπει να την αφήνετε βρεγμένη για πάνω από 20 λεπτά. Αν η τροφή της γάτας σας αποθηκεύεται στο ψυγείο, φέρτε τη σε θερμοκρασία δωματίου πριν την ταΐσετε.

“Οχι” σε  λιχουδιές και ανθρώπινο φαγητό

Καθώς είναι δύσκολο να ταΐσετε μια γάτα επιλεκτική στο φαγητό, είναι σημαντικό να τρώει αρκετή τροφή καλής ποιότητας. Μην πέφτετε στην παγίδα της πονηρής γατούλας σας, και αποφύγετε να της προσφέρετε λιχουδιές και ανθρώπινο φαγητό για να φάει πιο εύκολα. Μπορεί να της φαίνονται νόστιμα και να την καταφέρνετε να φάει κάτι, αλλά έτσι θα καταλήξει να μην τρώει το κανονικό φαγητό της, και να περιμένει λιχουδιές αντί γι’ αυτό. Μακροπρόθεσμα, μια τέτοιου είδους διατροφή δεν είναι υγιεινή.

Πηγή φωτό: pixabay

Πηγή: topetmou.gr