Σας τρελαίνει το ροχαλητό του συντρόφου σας; Μπορεί να φταίει το φαγητό

ροχαλητό

Ισως βρήκατε τη λύση στο αιώνιο μαρτύριό σας

Αν είστε και εσείς ένας από τους ανθρώπους που βασανίζεστε από το ροχαλητό του συντρόφου σας, τότε ίσως θα έπρεπε να εξετάσετε να μην φάτε κάτι βαρύ και λιπαρό στο τέλος της εβδομάδας και δεν μιλάμε για κάποιο καπρίτσιο εκδίκησης.

Μια έρευνα δείχνει ότι μια υγιεινή, βασισμένη στα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά διατροφή μειώνει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας περίπου κατά 20%.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ERJ Open Research, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να έχουν άπνοια ύπνου από εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα σε ποσότητα υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης διαφορές στους κινδύνους για τις γυναίκες και τους άνδρες, με τη βασισμένη στα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά διατροφή να έχει μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του κινδύνου άπνοιας για τους τελευταίους.

Η υπνική άπνοια εμφανίζεται όταν οι αεραγωγοί κλείνουν πολύ ενώ κοιμάστε, εμποδίζοντάς σας να αναπνέετε σωστά. Έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, το μεγάλο λαιμό, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και τον ύπνο ανάσκελα.

Οι ασθενείς με την πάθηση συχνά ροχαλίζουν δυνατά, σταματούν και ξαναρχίζουν να αναπνέουν, ενώ ξυπνούν με ήχους λαχανιάσματος, ρουθουνίσματος ή πνιγμού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ακανόνιστου καρδιακού παλμού, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και κατάθλιψης.

Επηρεάζει περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει απώλεια βάρους, παράλληλα με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ο Δρ Yohannes Melaku, από το Πανεπιστήμιο Flinders της Αδελαΐδας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ανέφερε σχετικά: «Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η ποιότητα της διατροφής μας στη διαχείριση του κινδύνου αποφρακτικής άπνοιας ύπνου».

«Είναι σημαντικό να σημειωθούν οι διαφορές με βάση το φύλο, επειδή υπογραμμίζουν την ανάγκη για εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις για τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου», πρόσθεσε.

«Αυτή η έρευνα δεν μας λέει γιατί η διατροφή είναι σημαντική, αλλά θα μπορούσε να είναι ότι μια υγιεινή διατροφή με τρόφιμα ως επί το πλείστον φυτικής προέλευσης μειώνει τη φλεγμονή και την παχυσαρκία», εξήγησε.

«Αυτοί είναι από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για αποφρακτική άπνοια ύπνου. Δίαιτες πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη συστατικά και αντιοξειδωτικά, και χαμηλής περιεκτικότητας σε επιβλαβή διατροφικά στοιχεία, μπορούν να επηρεάσουν τη μάζα λίπους, τη φλεγμονή, ακόμη και τον μυϊκό τόνο, τα οποία σχετίζονται με τον κίνδυνο».

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 14.210 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ, οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για το τι έτρωγαν επί 24ώρου βάσεως.

Οι ομάδες τροφίμων κατηγοριοποιήθηκαν ως υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, τσάι και καφές), λιγότερο υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης (επεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες, ποτά με ζάχαρη, γλυκά και επιδόρπια, αλμυρά τρόφιμα) και ζωικά τρόφιμα (ζωικό λίπος, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια ή θαλασσινά και κρέας).

Οι άνθρωποι απάντησαν επίσης σε ένα ερωτηματολόγιο που είχε σχεδιαστεί για να μετρήσει εάν ήταν πιθανό να πάσχουν από άπνοια ύπνου.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή φωτό: Envato.com