Αν προτιμάτε ένα γλυκό, εύκολο και γρήγορο, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και το άρωμα και η γεύση του μας συνοδεύουν από τα παιδικά μας χρόνια τότε σίγουρα μιλάμε για το σιμιγδαλένιο χαλβά.
Μπορεί οι περισσότεροι να τον προτιμάτε κατά την περίοδο κυρίως της νηστείας, είναι όμως το ίδιο απολαυστικός όλες τις στιγμές.
Το «μυστικό» του καλού σιμιγδαλένιου χαλβά κρύβεται στο καβούρδισμα. Συμβουλή: Να μοσχομυρίσει το σπίτι!!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό (1 σακουλάκι)
2,5 κούπες ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε όσο θέλετε ανάλογα με την προτίμησή σας)
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα σταφίδες
1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
6 κούπες νερό
*Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε χυμό και ξύσμα από πορτοκάλι καθώς και καβουρντισμένο αμύγδαλο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι (να κάψει καλά) και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το καβουρντίζουμε καλά, ώστε να απορροφήσει το λάδι και είναι σχεδόν έτοιμο όταν αποκτήσει ξανθό χρώμα. Τα αφήνουμε ελαφρώς να σκουρύνει και στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα και τις σταφίδες.
2. Παράλληλα, τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα 6 κούπες ζεστό νερό, μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού καθώς και το ξυλάκι κανέλας.
3. Αφήνουμε να βράσει και όταν αρχίζει να κοχλάζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τοποθετούμε το σιρόπι σιγά σιγά στο μείγμα με το σιμιγδάλι. ΠΡΟΣΟΧΗ οι κινήσεις μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές καθώς το μείγμα μπορεί να πεταχτεί έξω και να μας κάψει.
4. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το σιρόπι και όταν πια το μείγμα δεν κολλάει στην ξύλινη κουτάλα μας καθώς και στα τοιχώματα της κατσαρόλας, είναι έτοιμο.
5. Τοποθετούμε το μείγμα σε φόρμα, ή πυρίμαχο σκεύος, ή μπολάκια, ή ο,τιδήποτε άλλο θέλουμε για να αποκτήσει το σχήμα που επιθυμούμε. Στο τέλος πασπαλίζουμε με κανέλα και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, μπορείτε να προσθέσετε από πάνω ακόμη και σοκολάτα, ωστόσο εμάς μας αρέσουν τα απλά γιατί εκεί κρύβεται η νοστιμιά!!!
Καλή μας όρεξη!!!