Αν σας περίσσεψε τσουρέκι από το Πάσχα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε και άλλες λαχταριστές δημιουργίες.
Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο τσουρέκι. Αν είστε από τους τυχερούς και σας έχουν μείνει κάποια κομμάτια, ακόμη και αν έχουν μπαγιατέψει σας έχουμε τέσσερις συνταγές που μπορείτε να το απολαύσετε.
4 συνταγές από το πασχαλινό τσουρέκι
Παρακάτω δείτε τι μπορείτε να κάνετε με το τσουρέκι που περίσσεψε.
1. Τρουφάκια σοκολάτας
ΥΛΙΚΑ
Τσουρέκι
200 γρ. κουβερτούρα
200 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα ή ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σου
1 κ.σ. κακάο σκόνη
½ σφηνάκι κονιάκ ή ουίσκι ή λικέρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε τους κύβους τσουρεκιού στον πολυκόφτη και τους θρυμματίζουμε όσο πιο καλά μπορούμε. Αδειάζουμε τα ψίχουλα σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσουν αν σχηματίζονται μικρές φουσκάλες στις άκρες.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε για 1 λεπτό να λιώσει ελαφρά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί εντελώς.
Αδειάζουμε την γκανάς πάνω από τα leftovers τσουρεκιού και ανακατεύουμε πολύ καλά για να σχηματίσουμε την ζύμη για τα τρουφάκια. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι και ανακατεύουμε να μοιραστεί παντού. Τοποθετούμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει.
Με ένα κουταλάκι κόβουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια τα οποία απλώνουμε σε έναν δίσκο. Απλώνουμε την τρούφα, ή το κακάο, η τους ξηρούς καρπούς σε ένα ρηχό πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε την κουβερτούρα για την επικάλυψη σε μπεν μαρί και χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο καλαμάκι, βουτάμε ένα – ένα τα τρουφάκια στη λιωμένη σοκολάτα.
Αμέσως μετά τα τοποθετούμε μέσα στο πιάτο με την τρούφα ή τους ξηρούς καρπούς μέχρι να καλυφθούν γύρω –γύρω και τα ακουμπάμε σε δίσκο καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Καλή απόλαυση!
2. Γρήγορο γλυκό με τσουρέκι
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. τσουρέκι
2 κ.σ. κοφτές βούτυρο
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
250 γρ. γάλα
1 αβγό, μέτριο
2 κρόκους, από μέτρια αβγά
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. κουβερτούρα
2 μπανάνες
100 γρ. φουντούκια
Για το σερβίρισμα
παγωτό καραμέλα
δυόσμο
EΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Κόβουμε το τσουρέκι σε κομμάτια και το μεταφέρουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για να πάρει χρώμα. Όταν είναι έτοιμο το αφαιρούμε από τη φωτιά.
Στο μπολ προσθέτουμε κρέμα γάλακτος, γάλα, αυγό, κρόκους αυγών, κανέλα σε σκόνη, μοσχοκάρυδο τριμμένο, εκχύλισμα βανίλιας και κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα σύρμα.
Μεταφέρουμε το μισό τσουρέκι σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση 25 εκ. στρωμένη με λαδόκολλα. Το υπόλοιπο τσουρέκι το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του μπολ για να μουλιάσει.
Στη φόρμα προσθέτουμε κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια, μπανάνα κομμένη σε λεπτές φέτες, φουντούκια χοντροκομμένα, το τσουρέκι από το μπολ και το μείγμα που έχει περισσέψει.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη σοκολάτα, τη μπανάνα και τα υπόλοιπα φουντούκια.
Ψήνουμε για 40 λεπτά. Ελέγχουμε το γλυκό και αν χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C και το αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
3. Εκμέκ με τσουρέκι
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
300 γρ. νερό
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη βάση
10 φέτες τσουρέκι
1 κ.σ. βούτυρο
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 κρόκους, από μεσαία αβγά
100 γρ. κορν φλάουρ
1/4 κ.γ. μαστίχα
1/2 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. βούτυρο, παγωμένο
Για τη σύνθεση
400 γρ. σαντιγί
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά.
Για τη βάση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.γ. βούτυρο.
Βάζουμε τις μισές φέτες από το τσουρέκι και ψήνουμε για 1 λεπτό και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρώμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες φέτες.
Απλώνουμε το τσουρέκι σε ταψί 25×32 εκ. φροντίζοντας να καλύψουμε όλα τα κενά από τη βάση του ταψιού μας. Περιχύνουμε με το σιρόπι, αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη να απορροφηθεί.
Για την κρέμα πατισερί
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε τα 900 γρ. από το γάλα, τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε. Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τον κακουλέ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και προσθέτουμε και τη βανίλια. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
Μόλις πάρει βράση το μείγμα στην κατσαρόλα μεταφέρουμε πολύ αργά στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε όλο το μείγμα στη κατσαρόλα και βάζουμε πάλι στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Απλώνουμε πάνω από το τσουρέκι και καλύπτουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει και να σφίξει το γλυκό. Απλώνουμε τη σαντιγί με ένα κουτάλι και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές πάνω στη σαντιγί μας. Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
4. Crispy φρυγανιές από τσουρέκι
ΥΛΙΚΑ
Τσουρέκι κομμένο σε φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 C με αέρα για 10 λεπτά. Απλώνουμε τις φέτες τσουρεκιού σε μία λαμαρίνα καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε τις φέτες τσουρεκιού για 15 λεπτά. Κλείνουμε το φούρνο και τις αφήνουμε μέσα στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε με μαρμελάδα και βούτυρο, σοκολάτα, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο.
Πηγή: queen.gr