Απολαυστικός μπακαλιάρος με κουρκούτι μπύρας για χρυσαφένια και τραγανή κρούστα

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι μπύρας

Κάντε τον με δύο απλά βήματα και απολαύστε τον με σκορδαλιά

Την 25η Μαρτίου ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του. Αν θέλετε να τηρήσετε την παράδοση και να τον απολαύσετε στο τραπέζι σας, σας έχουμε την πιο εύκολη και γευστική συνταγή.

Ο μπακαλιάρος είναι ένα τόσο λιτό και μοναδικό φαγητό, που χρειάζεται απλά λίγη προσοχή και μεράκι για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

Πολλές νοικοκυρές τον θεωρούν… μπελαλίδικο, κυρίως όσον αφορά το ξαλμύρισμά του όταν είναι υγράλατος αλλά και για να πετύχουν το τέλειο κουρκούτι.

Σας έχουμε απαντήσεις και στα δύο. Για το πρώτο δείτε πως θα επιλέξετε τον μπακαλιάρο σας, πώς θα τον ξαλμυρίσετε και πώς θα τον φιλετάρετε στο παρακάτω λινκ: Ο τρόπος για να ξαλμυριστεί εύκολα ο μπακαλιάρος

Για το καλύτερο κουρκούτι, για το πώς θα τον τηγανίσετε και θα κάνετε τη σκορδαλιά σας διαβάστε παρακάτω.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι μπύρας – Η συνταγή

ΥΛΙΚΑ

Για τον μπακαλιάρο και το κουρκούτι
1 κιλό παστό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο, κομμένο σε μερίδες
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι σκληρό
300 ml μπίρα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαβάστε επίσης  Συνταγή για παραδοσιακά, αφράτα και νόστιμα Λαζαράκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Για τη σκορδαλιά
300 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό, καλά στραγγισμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
40 ml ξίδι λευκό
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.  Το κουρκούτι μπύρας

Πιέζουμε με τα χέρια μας τον μπακαλιάρο ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα, το αλάτι και την μπύρα μέχρι να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο σπορέλαιο μέχρι να κάψει.

Βουτάμε μέσα στον χυλό τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

2. Η σκορδαλιά

Στο μπλέντερ βάζουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξίδι, το λεμόνι και το μισό ελαιόλαδο χτυπάμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και λεμόνι. Χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε το μπακαλιάρο αμέσως με τη σκορδαλιά.

Δείτε επίσης: Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Συνταγή από το Αγιο Ορος

Extra Tips
• Τηγανίζουμε 2 κομμάτια μπακαλιάρο κάθε φορά ώστε να μη πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
• Στη σκορδαλιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό.

Πηγή: olivemagazine.gr
Πηγή φωτό: Envato