Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Εκτινάχθηκε στο 12,1%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, στο 12,1% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο από 11,1% τον Αύγουστο.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10% από 9,1% τον Αύγουστο, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν 3% σε σχέση με τον Αύγουστο. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ο έκτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Τις πρώτες θέσεις έχουν η Εσθονία (24,2%), η Λιθουανία (22,5%) και η Λετονία (22,4%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γαλλία (6,2%), τη Φινλανδία (8,4%) και την Ιρλανδία (8,6%).

Επιτάχυνση των τιμών ενέργειας και τροφίμων
Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων ήταν οι βασικοί μοχλοί επιτάχυνσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης  Financial Times: Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρωζώνη η Ελλάδα - Μειωμένοι κατά 30% οι μισθοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 40,8% έναντι 38,6% τον Αύγουστο και των τροφίμων, ακλκοόλ και καπνού 11,8% έναντι 10,6%.

Σημαντικές ήταν οι αυξήσεις και στις άλλες κατηγορίες και συγκεκριμένα των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (5,6% από 5,1% τον Αύγουστο) και των υπηρεσιών (4,3% έναντι 3,8%).

Μεγάλη αύξηση και του πυρήνα του πληθωρισμού

Μεγάλη ήταν και η αύξηση του λεγόμενου πυρήνα του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, στο 6,1% από 5,5%. Ενας άλλος δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στο 4,8% από 4,3%.