Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα – Τι ισχύει για την Θεσσαλονίκη

καιρός

Τι αποκαλύπτει σχετική έκθεση

Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για την ποιότητα του αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του IQAir, με μόλις επτά χώρες να μείνουν «πιστές» στην ετήσια κατευθυντήρια γραμμή για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5) του ΠΟΥ.

Οι χώρες αυτές είναι οι: Αυστραλία, Εσθονία, Φινλανδία, Γρενάδα, Ισλανδία, Μαυρίκιος και Νέα Ζηλανδία.

Στον αντίποδα, οι πέντε πιο μολυσμένες χώρες το 2023 ήταν:

-Το Μπαγκλαντές (79,9 μg/m3), με ποσοστό 15 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια

-Πακιστάν (73,7 μg/m3) με ποσοστό 14 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια

-Ινδία (54,4 μg/m3) με ποσοστό 10 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια

-Τατζικιστάν (49,0 μg/m3) με ποσοστό 9 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή για τα αιωρούμενα σωματίδια του ΠΟΥ

-Μπουρκίνα Φάσο (46,6 μg/m3) με ποσοστό 9 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Ποια είναι η πιο «καθαρή» πόλη της Ελλάδας

Σύμφωνα με τα δεδομένα του IQAir, η ελληνική πόλη με τον πιο καθαρό αέρα – που συνιστά και την ειδοποιό διαφορά για την παρούσα έκθεση στη χώρα μας – είναι η o Άγιος Παύλος.

έκθεση

Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι περισσότερες πόλεις, στις οποίες συγκεντρώνει δεδομένα η έρευνα, υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια του ΠΟΥ.

Η Αθήνα σε όλες τις περιοχές καταγράφει ποσοστά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, όπως και αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, το Αγρίνιο, αλλά και η Ξάνθη.

έκθεση

Ειδικότερα, η πρωτεύουσα καταγράφει ποσοστό 15,7 μg/m3, ενώ η περιοχή με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι το Ίλιον με 21,9 μg/m3.

έκθεση

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα η πιο μολυσμένη περιοχή είναι τα Βασιλικά με 20,6 μg/m3.

Το Αγρίνιο για μια ακόμη χρονιά καταγράφει επίσης αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων με 17,9 μg/m3.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία

Προκαλώντας έναν στους εννέα θανάτους παγκοσμίως, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για περίπου επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Συνολικά 124 (που αντιστοιχεί στο 92,5%) από 134 χώρες και περιοχές υπερέβησαν την ετήσια κατευθυντήρια τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων του ΠΟΥ των 5 μg/m3.

-Το Begusarai της Ινδίας ήταν η πιο μολυσμένη μητροπολιτική περιοχή του 2023. Η Ινδία ήταν η χώρα των τεσσάρων πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο.

-Η πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ ήταν το Κολόμπους του Οχάιο. Το Beloit, το Wisconsin ήταν η πιο μολυσμένη πόλη στις ΗΠΑ.

-Το Λας Βέγκας της Νεβάδα ήταν η πιο καθαρή μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.

-Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της έκθεσης, ο Καναδάς ήταν η πιο μολυσμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική, με τις 13 πιο μολυσμένες πόλεις της περιοχής να βρίσκονται εντός των συνόρων της.

-Το 70% των δεδομένων ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής προέρχεται από αισθητήρες χαμηλού κόστους.

Πηγή: cnn.gr