10 πανεύκολα tips για να βελτιώσετε την πνευματική σας υγεία

10 πανεύκολα tips για να βελτιώσετε την πνευματική σας υγεία

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

Νιώθετε ότι η πνευματική σας υγεία χρειάζεται φροντίδα, αλλά δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε;

Μην ανησυχείτε, είναι πιο εύκολο από ότι μπορεί να φαντάζεστε.

Ακολουθώντας μερικά πολύ απλά tips, μπορείτε να ενισχύσετε τις πνευματικές σας αντοχές και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία άμεσα!

1) Κινηθείτε

Η άσκηση είναι ωφέλιμη όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για το πνεύμα -ως γνωστόν ‘Νους υγιής εν σώματι υγιεί’!

Η συστηματική άσκηση εκτός του ότι θα μεταμορφώσει το σώμα σας, θα σας βοηθήσει και στη διαχείριση του stress, στη βελτίωση της μνήμης και της ποιότητας του ύπνου, καθώς και στην πνευματική ισορροπία.

Από μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά σας ή μερικά λεπτά χορού, μέχρι μια επίσκεψη σε ένα γυμναστήριο, όπως τα γυμναστήρια Alterlife ή ένα online μάθημα pilates, οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ασκηθείτε είναι πολλοί. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι ο τύπος άσκησης που θα επιλέξετε σας είναι ευχάριστος -κανείς δε θέλει να πηγαίνει στο γυμναστήριο με το ζόρι!

2) Μιλήστε με τους φίλους σας (από κοντά)

Η τεχνολογία μπορεί να έχει φέρει την επανάσταση στον σύγχρονο κόσμο, όμως η αλήθεια είναι ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Μπορεί τα μηνύματα, τα τηλέφωνα, και Social Media (Facebook, Instagram κτλ) να είναι βολικά, αλλά ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και έχει ανάγκη από την επικοινωνία σε φυσικό επίπεδο. Άλλωστε, η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο έχει αμέτρητα οφέλη για την πνευματική υγεία.

Αυτό είναι το σημάδι σας να κανονίσετε ένα καφέ με έναν αγαπημένο σας φίλο!

3) Δοκιμάστε πρακτικές χαλάρωσης

Η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι τεχνικές αναπνοής μπορούν να κάνουν θαύματα στη διαχείριση του στρες και στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Αν δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε, μερικές βαθιές αναπνοές την ώρα που θα ξυπνήσετε και πριν κοιμηθείτε είναι μια πολύ καλή αρχή!

4) Ξεκινήστε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Είναι τόσο απλό, κι όμως εξαιρετικά αποτελεσματικό!

Η λογική είναι απλή: Κάθε πρωί αφού ξυπνήσετε και κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε, ανοίξτε το ημερολόγιό σας και γράψτε 5 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων. Θα παρατηρήσετε σύντομα ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο εύκολα βρίσκετε όλο και περισσότερους λόγους για να είστε ευγνώμων κάθε μέρα.

5) Μην ξεχνάτε να γελάτε

Τα οφέλη του γέλιου για την ψυχική υγεία είναι πολλά και γνωστά!

Γι’ αυτό, φροντίστε να βρίσκετε καθημερινά αφορμές και λόγους για να γελάτε. Κανονίστε να βρεθείτε με έναν φίλο που σας κάνει πάντα να γελάτε, παρακολουθήστε μια κωμωδία, δείτε αστεία βίντεο στο internet…Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να βάλετε το γέλιο στη ζωή σας!

6) Χορέψτε

Δε χρειάζεται να κάνετε εγγραφή σε κάποια σχολή ή να ξεκινήσετε online μαθήματα για να βάλετε το χορό στη ζωή σας. Υπάρχει μια πολύ πιο απλή λύση που θα σας χαρίσει όλα τα πνευματικά οφέλη του χορού: να χορέψετε στο σπίτι.

Tip: Μπορείτε να βάλετε την αγαπημένη σας playlist και να χορέψετε ενώ κάνετε τις δουλειές του σπιτιού -καθαρό σπίτι και boost στη διάθεσή σας 2 σε 1!

7) Εντάξτε τα ω3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σας

Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων συνδέεται με χαμηλά ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και σχιζοφρένειας. Εκτός αυτού, τα ωμέγα 3 έχουν αντικαρκινική δράση, βελτιώνουν την υγεία των ματιών, και έχουν θετική επίδραση στους καρδιαγγειακους δείκτες! Τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας είναι το ψάρι, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, και τα καρύδια.

8) Πηγαίνετε μια βόλτα στη φύση

Μόλις 30 λεπτά στη φύση μπορούν να κάνουν θαύματα στη διάθεση και την ψυχική σας υγεία!

Από μια σύντομη βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο ή ένα δάσος, μέχρι μια ολοήμερη εξόρμηση στη φύση, όλα βοηθούν σημαντικά στο να αυξηθούν τα επίπεδα της ενέργειάς σας και να βελτιωθεί η διάθεσή σας.

9) Γράψτε σε χαρτί ό,τι σας απασχολεί

Υπάρχουν φορές που νιώθετε ότι τα συναισθήματα σας πνίγουν και είναι αδύνατο να τα διαχειριστείτε;

Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο είναι να τα διοχετεύσετε, χωρίς να ξεσπάσετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να γράψετε σε ένα χαρτί οτιδήποτε σας απασχολεί εκείνη τη στιγμή. Έτσι, τα συναισθήματά σας βρίσκουν διέξοδο με υγιή τρόπο!

10) Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού

Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και πως ό,τι κι αν κάνετε δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας, ένας ψυχοθεραπευτής ή ένας life coach μπορεί να πραγματικά να αλλάξει τη ζωή σας, βοηθώντας σας να αποκαταστήσετε την ψυχική και πνευματική σας υγεία!