Υψηλές Ακαδημαϊκές Επιδόσεις VS. Καλή Ψυχική Υγεία 

Τα φοιτητικά χρόνια είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της ζωής ενός ανθρώπου, αφού έχει ταυτόχρονα την ευκαιρία να θέσει τα θεμέλια που θα ξεκλειδώσουν την επαγγελματική του πρόοδο και ανέλιξη, ενώ το νεαρό της ηλικίας και η δίψα για ζωή, δημιουργούν το χώρο για τη συλλογή ερεθισμάτων και εμπειριών. 

Πολλές φορές μάλιστα, η ανάγκη για συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, υπερκαλύπτει την ξεκούραση στον απαιτούμενο βαθμό, κάτι που επιδρά αρνητικά τόσο στην ψυχική υγεία του φοιτητή όσο και στις επιδόσεις του.

Από την άλλη, οι ίδιες οι ακαδημαϊκές απαιτήσεις και η φιλοδοξία για τη βέλτιστη ανταπόκριση σε αυτές, είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην εξουθένωση και την εξάντληση του φοιτητή, κάτι που σε δεύτερο χρόνο επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα αντί της επιδιωκόμενης επιτυχίας, λόγω της περιόδου ανάκαμψης που απαιτείται.

Συνεπώς, πώς μπορεί κάποιος να διατηρήσει σταθερή και σε αναβρασμένα επίπεδα την ψυχική του υγεία, επιτυγχάνοντας την ίδια στιγμή αξιοσημείωτη πρόοδο;

  • Πρακτικές Αυτοφροντίδας

Μπορεί η ακαδημαϊκή επιτυχία, εφόσον αυτή βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τους στόχους, να μπορεί να επηρεάσει και να βελτιώσει την ψυχική υγεία, αν όμως η ψυχική υγεία είναι ήδη αποκλίνουσα είναι αρκετά δυσκολότερο να καταφέρουμε να αναρριχηθούμε υψηλότερα στην πυραμίδα της αυτοπραγμάτωσης. Ο επαρκής ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση, δεν είναι πολυτέλεια, παρά μια τριπλέτα απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς μυαλού και σώματος, ενώ η παραμέλησή τους μπορεί να εμποδίσει τις γνωστικές ικανότητες.

  • Στόχοι & Διαχείριση Άγχους

Η επιτυχία σε κάθε σχολή ανεξαιρέτως, αποτελεί ένα μείγμα επαρκούς διαβάσματος και αποτελεσματικής διαχείρισης άγχους. Το κλειδί για αυτό το συνδυασμό βρίσκεται στη σωστή διαχείριση του χρόνου, που θα επιτρέπει την απορρόφηση των πληροφοριών στο δικό σου ρυθμό, μαζί με την εξασφάλιση επαρκούς χρόνου μελέτης και της αποφυγής της υπερκόπωσης. Ρεαλιστικοί περίοδοι συγκεντρωμένης μελέτης με διάσπαρτα διαλείμματα, μαζί με τεχνικές μείωσης του στρες όπως ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές, οδηγούν στην επιτυχία.

  • Υποστηρικτικά Μέσα

Οκέυ, ναι. Η απόκτηση του πτυχίου σου είναι μια ατομική υπόθεση στην οποία φτάνεις έπειτα από αρκετή προσπάθεια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει πάντοτε να κολυμπάς ολομόναχος ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ίσα – ίσα που το να αναγνωρίζεις τις αδυναμίες σου, είναι ένδειξη δύναμης. Η πρώτη πηγή υποστήριξης που θα αναζητήσεις δεν είναι άλλος από τον διδάσκοντα καθηγητή. Καθώς όμως η επιτυχής έκβαση αυτής της προσπάθειας δεν είναι στο χέρι σου, καλό είναι να ξέρεις τις εναλλακτικές σου. Απευθύνσου στους συμφοιτητές τους για την επίλυση αποριών, και σε αυτούς των μεγαλύτερων ετών για να μελετήσεις παλαιότερες εργασίες, ή απευθύνσου σε κάποιο κέντρο υποστήριξης με πλήθος αντίστοιχων υπηρεσιών όπως είναι το InstaPen

Σημαντική είναι και η έγκαιρη επικοινωνία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, για την προσφορά εξατομικευμένων λύσεων και καθοδήγησης.

  • Κοινωνικός Κύκλος

Παρά τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες, η απομόνωση και η μοναχικότητα, δεν είναι ούτε επιθυμητές, ούτε καλοί σύμμαχοι. Οι υγιείς κοινωνικοί δεσμοί, αποτελούν μια βαλβίδα αποσυμπίεσης από τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη. Παράλληλα, επιλέγοντας να ασχοληθείς με κάποιο χόμπι, αποκτάς ακόμη ένα μέσο χαράς και χαλάρωσης, μαζί με την ευκαιρία διεύρυνσης του κύκλου σου, πέρα από τους συμφοιτητές σου.