Περπατώντας στον Αγγίτη και το Φαράγγι του (ΦΩΤΟ)

Αγγίτης Αγγίτη Σέρρες Συμβολή Φράγμα

Με αφετηρία το χωριό Συμβολή στις Σέρρες

Το Φαράγγι του Αγγίτη, μήκους 15 χιλιομέτρων, αποτελεί μία μικρή, στενή και εντυπωσιακή ποτάμια κοιλάδα ανάμεσα σε σκληρά πετρώματα, που μέσα της κυλά ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος παραπόταμος του Στρυμόνα, ο Αγγίτης.

Η πεζοπορία στον Αγγίτη αλλά και στο Φαράγγι, κάθε εποχή του χρόνου, χαρίζει υπέροχες και μοναδικές εικόνες και αποτελεί αναμφισβήτητα μία πρωτόγνωρη εμπειρία.

Αγγίτης Αγγίτη Σέρρες Συμβολή Φράγμα

Ο Αγγίτης είναι ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος από τους παραπόταμους του Στρυμόνα ποταμού, με περίπου 75 χλμ μήκος. Αρκετές είναι οι αναφορές ιστορικών από αρχαιοτάτων χρόνων γι’ αυτόν, καθώς αποτελούσε πάντα κομβικό σημείο της περιοχής. Πηγές του ποταμού βρίσκονται τόσο στην πόλη της Δράμας, στα «τενάγη των Φιλίππων» αλλά και στο χωριό Αγγίτης.

Αγγίτης Αγγίτη Σέρρες Συμβολή Φράγμα

Κοντά στο χωριό Συμβολή στις Σέρρες, που είναι και η αφετηρία μας, ενώνονται οι υδάτινες ροές από τις πηγές, και από το σημείο αυτό ο ποταμός ξεκινά μία δαιδαλώδη διαδρομή ανάμεσα σε κάθετους βράχους, σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι του Αγγίτη, στην περιοχή της Αλιστράτης.

Αγγίτης Αγγίτη Σέρρες Συμβολή

Εδώ υψώνεται και ο ασβεστολιθικός λόφος του Πετρωτού, που μοιάζει σαν ένας ορεινός κρίκος που ενώνει το Μενοίκιο στα βόρεια με το Παγγαίο στα νότια σε μια περιοχή που απλώνονται μεγάλες πεδιάδες. Σε αυτό το σημείο συμβάλλουν στον Αγγίτη και τα νερά του Ξηροπόταμου που αποτελεί το σημαντικότερο κανάλι αποστράγγισης που έρχεται από τα τενάγη των Φιλίππων.

Αγγίτης Αγγίτη Σέρρες Συμβολή

Από το Φράγμα της Συμβολής Σερρών, όπου ξεκινάει το φαράγγι του Αγγίτη, το μέρος είναι ιδανικό για πεζοπορία, ποδηλασία και χαλάρωση στη φύση. Υπάρχει τόσο χωμάτινο, όσο πλακόστρωτο και ασφάλτινο μονοπάτι καθώς και ποδηλατόδρομος που κινείται κατά μήκος της κοίτης του ποταμού.

Αγγίτης Αγγίτη Σέρρες Συμβολή

Αρκετός είναι ο κόσμος που ξεκινάει το περπάτημα του εκεί και καταλήγει στο σπήλαιο της Αλιστράτης, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά μονοπάτια, τις γέφυρες, τα σπήλαια, τα νερά αλλά και τα αρπακτικά πουλιά που κατοικούν στους βράχους.

Αγγίτης Αγγίτη Σέρρες Συμβολή Φαράγγι

Το Φαράγγι του Αγγίτη και η πύλη του Αδη

«Στενά Πέτρας», ή «Διώρυγα», ή «Βράους» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι μερικές από τις ονομασίες που δόθηκαν στο Φαράγγι του Αγγίτη.

Εκεί λέγεται, πως βρισκόταν η πύλη του Αδη, απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στο δικό του κόσμο.

Αγγίτης Αγγίτη Σέρρες Συμβολή Φράγμα

Βρίσκεται ανάμεσα στο Παγγαίο και το Μενοίκιο όρος ενώ το μήκος του είναι 15 χιλιόμετρα. Η δημιουργία του χρονολογείται πριν χιλιάδες χρόνια…

Βίαιες γεωλογικές ανακατατάξεις χώρισαν τη γη στα δύο και άφησαν να περάσουν οι υδάτινοι όγκοι της «Πρασιάδος» λίμνης, η οποία όπως λένε οι ιστορικοί, κάλυπτε την εύφορη πεδιάδα της Δράμας.
Το φαράγγι κατά την πορεία του στο χρόνο δημιούργησε πολλές σπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με πλούσια φυσική ομορφιά.

Αγγίτης Αγγίτη Σέρρες Συμβολή

Η κοιλάδα περιλαμβάνει πολλές ποικιλίες δάφνης, ιτιές, πλατάνια, αγριόλευκες, αρμυρίκια, ενώ υπάρχουν και πολλές αγριοπέρδικες, αγριοπερίστερα, μπεκάτσες, τρυγόνια και κοτσύφια, καθώς και διάφορα αρπακτικά όπως γεράκια και βραχοκερκινέζια, τα οποία όλα μαζί συμπληρώνουν ένα μαγευτικό τοπίο.

Αγγίτης Αγγίτη Σέρρες Συμβολή

Το φαράγγι του Αγγίτη βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στο πανέμορφο σπήλαιο Αλιστράτης, στο οποίο θα αναφερθούμε μία άλλη φορά και το οποίο αξίζει αναμφισβήτητα να επισκεφτείτε. Ολοκληρώνοντας τη μικρή μας αναφορά για τον Αγγίτη, να σημειώσουμε πως προσφέρεται για rafting, διαθέτοντας δύο διαδρομές, μια 50-70 μέτρων για τους πιο προχωρημένους και μια πιο ήπια, ιδανική για αρχάριους και παιδιά άνω των 10 ετών.

Αγγίτης Φαράγγι Αγγίτη Σέρρες Συμβολή

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Αγγίτης είναι ο σπουδαιότερος παραπόταμος του Στρυμόνα (75χλμ). Αναφέρεται ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα από τον Ηρόδοτο και αργότερα (τον 1ο μ. Χ. αιώνα) από τον Αππιανό, ο οποίος περιγράφει τις μάχες που έγιναν το 42 π.Χ. κοντά στους Φιλίππους, στη διάρκεια ρωμαϊκού εμφύλιου πολέμου.

EXTRA INFO
Ιδανική αφετηρία για να ξεκινήσετε την περιήγησή σας, αποτελεί το χωριό Συμβολή (ανατολική είσοδος). Η Συμβολή απέχει 54 χλμ. από τις Σέρρες, 129 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 627 χλμ. από την Αθήνα.

Πηγή: Wikipedia.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *