Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Δεκέμβριο

Τις νέες κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε χθες (25/11) ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Η κρατική επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές ανέρχεται σε τρεις κλίμακες.

Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα.Η κατηγορία αυτή αφορά το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ισχύει και πάλι μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 269 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό κόστος της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 282 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά τιμολόγια:

Για κατανάλωση έως 35 KVa και 2000 κιλοβατώρες κατανάλωση, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 183 ευρώ η μεγαβατώρα

Για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 34 ευρώ η κιλοβατώρα

Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 221 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό όλων των επιδοτήσεων για τον Δεκέμβριο φτάνει τα 435 εκατ. ευρώ.

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που ανέρχεται στα 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, εισοδήματος και παρόχων.

Οι χρεώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 280-380 ευρώ /MWh, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων που έγιναν τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ο leader του κλάδου ΔΕΗ ανακοίνωσε χρέωση 380 ευρώ/MWh, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με την ισχύουσα για το Νοέμβριο (397 ευρώ/MWh), δίνοντας κατεύθυνση και στις μεγαλύτερους εκ των εναλλακτικών παρόχων.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να κινούνται στο εύρος των 350-380 ευρώ/MWh, με τις εκπτώσεις συνέπειας που προσφέρουν κάποιες εταιρείες να αλλάζουν πάντως την εικόνα. Οι τιμές αυτές αντιστοιχούν σε μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων αποκλιμάκωση σε σχέση με τα επίπεδα του Νοεμβρίου, όταν η χαμηλότερη χρέωση (χωρίς τις εκπτώσεις) ξεκινούσε από τα 37 λεπτά.