Αυτή είναι η σωστή στιγμή για να πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας

πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος

Διαιτολόγος αποκάλυψε την κατάλληλη στιγμή για να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε υπόψιν σας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υπερτροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που πρέπει να κατέχουν κεντρική θέση στην καθημερινή διατροφή μας. Είναι όμως σημαντικό να τα πλένουμε σωστά πριν τα καταναλώσουμε.

«Η φλούδα τους μπορεί να είναι γεμάτη μικρόβια, τα οποία θα μεταφερθούν στη σάρκα τους εάν τα κόψετε χωρίς να τα πλύνετε», αναφέρει η Dr. Beth Czerwony, διαιτολόγος στην Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Μπορεί επίσης να τα καταναλώσετε αμέσως, εάν δαγκώσετε λ.χ. ένα μήλο χωρίς να το πλύνετε».

Δείτε επίσης: Τα φαγητά που πιστεύουμε ότι είναι υγιεινά αλλά μπορεί να αποτελούν διατροφικές “βόμβες”

H Dr. Czerwony προσθέτει ότι τα βακτήρια που συχνότερα ανευρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά είναι:

Η σαλμονέλα

Το κολοβακτηρίδιο (e.coli)

Η λιστέρια

Και τα τρία είναι συνηθισμένες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης, που εκδηλώνεται με ναυτία, εμέτους και διάρροια. Στις σοβαρές περιπτώσεις ο πάσχων χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης  Θέλετε να χάσετε βάρος; Σταματήστε να μετράτε θερμίδες

Πότε να πλύνετε φρούτα και λαχανικά

Ποια είναι όμως η καλύτερη στιγμή για να πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά; Η ειδικός συνιστά να το κάνετε όταν θελήσετε να τα καταναλώσετε και όχι μόλις τα αγοράσετε. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επηρεαστεί η υφή ή η γεύση τους, εξηγεί.

Να τα πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης, συνεχίζει. Μην τα βάζετε όλα μαζί σε λεκάνη με νερό, διότι θα τα ξεπλένετε με βρώμικο νερό.

Τα προϊόντα με σκληρή φλούδα που έχουν συσσωρεύσει χώμα, μπορείτε να τα καθαρίσετε με βούρτσα.

Αντιθέτως, δεν υπάρχει λόγος να τα πλένετε με ξύδι ούτε με μαγειρική σόδα. Ούτε είναι ανάγκη να τα σαπουνίζετε. Είναι όμως θέμα προσωπικής προτίμησης, επισημαίνει η Dr. Czerwony,

Μην παραλείψετε τέλος να αφαιρέσετε αμέσως τα τυχόν τραυματισμένα ή χαλασμένα σημεία από τα φρούτα και τα λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο καιρό.

Πηγή φωτό: Envato.com

Πηγή: iatropedia.gr