Λαχανικά: Μία μερίδα πράσινα την ημέρα ξανανιώνει κατά 4 χρόνια τον εγκέφαλο

λαχανικά σαλάτα

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Σικάγο μία μερίδα σκουροπράσινα λαχανικά την ημέρα ξανανιώνει τον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια. Εξετάζοντας τον εγκέφαλο εκατοντάδων ηλικιωμένων που τον είχαν δωρίσει μετά θάνατον στην επιστήμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν καθημερινά πράσινα λαχανικά είχαν λιγότερες αλλοιώσεις χαρακτηριστικές της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, ο εγκέφαλός τους […]

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Σικάγο μία μερίδα σκουροπράσινα λαχανικά την ημέρα ξανανιώνει τον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια.

Εξετάζοντας τον εγκέφαλο εκατοντάδων ηλικιωμένων που τον είχαν δωρίσει μετά θάνατον στην επιστήμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν καθημερινά πράσινα λαχανικά είχαν λιγότερες αλλοιώσεις χαρακτηριστικές της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, ο εγκέφαλός τους ήταν κατά μέσον όρο 4 χρόνια νεότερος απ’ ό,τι των συνομηλίκων τους που έτρωγαν λιγότερο συχνά σαλάτες.

Ωστόσο ο εγκέφαλος όσων έτρωγαν τουλάχιστον 7 μερίδες πράσινα λαχανικά την εβδομάδα ήταν κατά σχεδόν 19 χρόνια νεότερος απ’ ό,τι εκείνων που κατανάλωναν 1 μερίδα ή λιγότερη την εβδομάδα!

Η νόσος Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι προκαλείται από τη συσσώρευση μίας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Η πρωτεΐνη λέγεται β-αμυλοειδές και δημιουργεί χαρακτηριστικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και οδηγούν στην άνοια.

Οι ερευνητές αποδίδουν τις διαφορές που παρατήρησαν στα προστατευτικά συστατικά που περιέχουν τα λαχανικά.

«Τα ευρήματα αυτά είναι συναρπαστικά. Η βελτίωση της διατροφής έστω και σε ένα τομέα (όπως το να τρώνε πάνω από έξι μερίδες πράσινα λαχανικά την εβδομάδα) συσχετίστηκε με λιγότερες πλάκες β-αμυλοειδούς, σαν να είναι ο εγκέφαλος 4 χρόνια νεότερος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Puja Agarwal, επίκουρη καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγου.

Ανάλογο όφελος παρείχε και η αποφυγή των τηγανητών φαγητών, πρόσθεσε.

Οι αυτοψίες του εγκεφάλου

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτοψίες εγκεφάλου σε 581 άτομα που είχαν μέση ηλικία 84 ετών. Οι άνθρωποι αυτοί συμμετείχαν σε μεγάλη μελέτη για την άνοια. Όλοι τους είχαν δωρίσει τον εγκέφαλό τους μετά θάνατον για να προοδεύσει η έρευνα για τη νόσο.

Έως τον θάνατό τους, οι ηλικιωμένοι συμπλήρωναν κάθε χρόνο αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Σε αυτά ανέφεραν όλες τις κατηγορίες τροφίμων που κατανάλωναν. Το 39% από αυτούς είχαν διαγνωστεί με άνοια πριν τον θάνατό τους.

Στην παρούσα έρευνα εξετάστηκε η διατροφή τους τα τελευταία 6-7 χρόνια πριν πεθάνουν. Ύστερα συγκρίθηκε με τις πλάκες β-αμυλοειδούς και με τις εναποθέσεις της πρωτεΐνης ταυ (tau) που επίσης συμβάλλει στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Και οι δύο πρωτεΐνες, όμως, ανευρίσκονται στον εγκέφαλο και των ανθρώπων με υγιείς νοητικές λειτουργίες. Ωστόσο οι εναποθέσεις τους είναι πολύ λιγότερες.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των ηλικιωμένων με βάση τις επιταγές:

Της μεσογειακής διατροφής
Του διατροφικού προγράμματος MIND που είναι μία παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής για υγιή εγκέφαλο
Και τα δύο προγράμματα συνιστούν άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και περιορισμένα ζωικής. Από τα ζωικής συνιστούν κυρίως ψάρια.

Τα ευρήματα
Όσοι ηλικιωμένοι είχαν την υψηλότερη βαθμολογία στην μεσογειακή διατροφή είχαν εγκέφαλο νεότερο κατά 18 χρόνια, σε σύγκριση με όσους είχαν την χαμηλότερη. Η αντίστοιχη διαφορά σε όσους είχαν την υψηλότερη έναντι της χαμηλότερης βαθμολογίας στη διατροφή MIND ήταν 12 χρόνια.

Νεότερος εγκέφαλος σημαίνει πως είχαν εναποθέσεις των δύο πρωτεϊνών που προκαλούν άνοια εφάμιλλες με εκείνες πολύ νεότερων ατόμων.

Η έρευνα έδειξε ακόμα πως οι ηλικιωμένοι που έτρωγαν τα περισσότερα ανθυγιεινά τρόφιμα, είχαν στον εγκέφαλό τους πολύ περισσότερες συσσωρεύσεις των πρωτεϊνών που προκαλούν άνοια. Τέτοιου είδους τρόφιμα ήταν:

Τα γλυκά
Τα αρτοσκεύασματα
Τα τηγανητά φαγητά
Τα πρόχειρα φαγητά
Ως πιο ωφέλιμα απ’ όλα αναδείχθηκαν τα σκουροπράσινα λαχανικά. Αυτά είναι πλούσια σε βιοενεργά συστατικά, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και ευνοούν την υγεία. Παραδείγματα βιοενεργών συστατικών είναι:

Οι βιταμίνες
Τα ιχνοστοιχεία
Τα φλαβονοειδή (είναι αντιοξειδωτικά)
Τα καροτενοειδή (είναι οι χρωστικές τους)

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay