Τα οφέλη που έχει στον οργανισμό η μπανάνα

κάλιο μπανάνα

Για ποιο λόγο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα στον κόσμο

Η μπανάνα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα στον κόσμο που συνδυάζει συγχρόνως γεύση και βιταμίνες σε ένα.

Η μπανάνα προέρχεται από μια οικογένεια φυτών που ονομάζονται Musa. Είναι εγγενή στη Νοτιοανατολική Ασία και καλλιεργούνται σε πολλές από τις θερμότερες περιοχές του κόσμου.

Θερμίδες και άλλα διατροφικά στοιχεία

Τα διατροφικά στοιχεία για 1 μεσαίου μεγέθους μπανάνα (100 γραμμάρια) είναι:

Θερμίδες: 89
Νερό: 75%
Πρωτεΐνη: 1,1 γρ
Υδατάνθρακες: 22,8 γρ
Ζάχαρη: 12,2 γρ
Φυτικές ίνες: 2,6 γραμμάρια
Λίπος: 0,3 γρ
Υδατάνθρακες

Οι μπανάνες είναι μια πλούσια πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι απαντώνται κυρίως ως άμυλο στις άγουρες μπανάνες και ως σάκχαρα στις ώριμες μπανάνες. Η σύνθεση των υδατανθράκων στην μπανάνα αλλάζει δραστικά όσο αυτή ωριμάζει.

Το κύριο συστατικό των άγουρων μπανανών είναι το άμυλο. Μια πράσινη μπανάνα περιέχει έως και 80% άμυλο σε ξηρό βάρος. Κατά την ωρίμανση, το άμυλο μετατρέπεται σε σάκχαρα και καταλήγει να είναι λιγότερο από 1% όταν το φρούτο είναι πλήρως ώριμη.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ζάχαρης στις ώριμες μπανάνες είναι η σακχαρόζη, η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Η συνολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να φτάσει περισσότερο από το 16% του νωπού τους βάρους.

Επίσης, έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (42–58 ανάλογα με την ωρίμανσή της). Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες στα τρόφιμα εισέρχονται στο αίμα και αυξάνουν το σάκχαρο. Η υψηλή περιεκτικότητα της μπανάνας σε ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες εξηγεί τον χαμηλό της γλυκαιμικό δείκτη.

Ίνες

Ένα μεγάλο ποσοστό του αμύλου σε μια άγουρη μπανάνα είναι ανθεκτικό άμυλο, το οποίο περνά από το έντερό σας άπεπτο.

Στο παχύ έντερο, αυτό το άμυλο ζυμώνεται από βακτήρια για να σχηματίσει το βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας, που φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του εντέρου.

Είναι επίσης καλή πηγή άλλων τύπων φυτικών ινών, όπως η πηκτίνη. Μέρος της πηκτίνης στις μπανάνες είναι υδατοδιαλυτή. Όταν οι μπανάνες ωριμάζουν, η αναλογία της υδατοδιαλυτής πηκτίνης αυξάνεται. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι μπανάνες γίνονται πιο μαλακές, όσο ωριμάζουν.

Τόσο η πηκτίνη όσο και το ανθεκτικό άμυλο μετριάζουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

Οι βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα καλίου, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης C.

Κάλιο: Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση και να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς.

Βιταμίνη Β6: Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα μπορεί να παρέχει έως και το 33% της Ημερήσιας Αξίας (DV) αυτής της βιταμίνης.

Βιταμίνη C: Όπως τα περισσότερα φρούτα, είναι καλή πηγή βιταμίνης C.

Τα βασικά οφέλη στην υγεία

Υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.

Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα μέταλλο που προάγει την υγεία της καρδιάς και τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει περίπου 0,4 γραμμάρια καλίου.

Σύμφωνα με μια μεγάλη ανάλυση πολλών επιμέρους μελετών, η καθημερινή κατανάλωση 1,3–1,4 γραμμαρίων καλίου συνδέεται με 26% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, που επίσης σχετίζονται με σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Πεπτική υγεία

Μια άγουρη, πράσινη μπανάνα περιέχει σημαντικές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου και πηκτίνης, που είναι είδη διαιτητικών ινών.

Το ανθεκτικό άμυλο και οι πηκτίνες δρουν ως πρεβιοτικά θρεπτικά συστατικά, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Στο έντερό σας, αυτές οι ίνες ζυμώνονται από ωφέλιμα βακτήρια που σχηματίζουν το βουτυρικό οξύ.

Πηγή: iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *