Ανοίγει και πάλι τις πύλες της η Παναγία Σουμελά

Τέλη Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει προς τους επισκέπτες η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, υπό την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Παναγία Σουμελά: Παράλληλα, ο υπουργός θα πραγματοποιήσει τα νέα εγκαίνια στο τζαμί της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, το οποίο μετατράπηκε σε τέμενος το 2013, καθώς επίσης και στο γυναικείο μοναστήρι που χτίστηκε από τον Αλέξιο τον Κομνηνό τον 14ο αιώνα, στα οποία επίσης τελούνταν εργασίες συντήρησης.

Η Παναγία Σουμελά θα ανοίξει τις πόρτες της έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών αναστήλωσης. Ένα μικρό κομμάτι του μοναστηριού είχε ανοίξει πέρυσι στις 25 Μαΐου 2019 και φέτος ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού είχε ανακοινώσει το Μάιο ότι θα δοθεί στο κοινό ολόκληρο στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, ο κορονοϊός και οι άσχημες καιρικές συνθήκες μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού στην περιοχή δεν επέτρεψαν το άνοιγμα της μονής.

Παναγία Σουμελά: Το σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού

Παναγία Σουμελά: Οι περισσότεροι άνθρωποι ποντιακής καταγωγής, αν όχι όλοι, θα ήθελαν κάποια στιγμή στη ζωή τους να επισκεφθούν το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά που βρίσκεται κοντά στην Τραπεζούντα.

Μέσα στην αγκαλιά ενός τεράστιου βράχου, στο όρος Μελά, απ’ όπου πήρε και το όνομά της, δεσπόζει μέχρι και σήμερα η Ιερά Μονή, παρά τις λεηλασίες και τις καταστροφές που υπέστη από τους Τούρκους, στην προσπάθειά τους να εξαφανίσουν τελείως το ποντιακό στοιχείο.

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα, όταν στο σημείο μετέβησαν οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος από την Αθήνα, μετά από ένα όνειρο που είδαν. Μαζί τους είχαν την εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, που σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Αφού κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στο απότομο σπήλαιο του βουνού, που βρίσκεται στα 1063 μέτρα, στη συνέχεια άγγελοι μετέφεραν στα χέρια τους και την εικόνα. Με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Βαζελώνα, οι δύο μοναχοί αρχικά έκτισαν κελί και στη συνέχεια εκκλησία. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, θαυματουργή ήταν και η φυσική ύδρευση του μοναστηριού, καθώς οι μοναχοί είδαν να αναβλύζει νερό από τους απόκρημνους γρανιτένιους βράχους.


Παναγία Σουμελά: Η μονή με τον καιρό απέκτησε φήμη και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Πόντο. Τόσο στην ανάπτυξη του πολιτισμού και των γραμμάτων, όσο και σε κοινωνική προσφορά, περιθάλποντας Πόντιους όποτε το είχαν ανάγκη αλλά και κατά τα χρόνια των διωγμών. Στο πέρασμα των χρόνων, δεν ήταν λίγες οι φορές που υπέφερε από λεηλασίες και επιδρομές αλλόπιστων και κλεπτών, στάθηκε όμως αγέρωχη, με μερικά περιστατικά να συνδέονται με θαυματουργές επεμβάσεις της Παναγίας.

Το μοναστήρι τελικά στερέωσαν και λάμπρυναν τόσο οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου όσο και οι Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας, οι Κομνηνοί, όπως ο Μανουήλ και ο Αλέξιος, ακόμη και μουσουλμάνοι, που το έβλεπαν σαν Θεία Πρόνοια. Στα μέσα του 1800 η μονή απέκτησε έναν μεγάλο ξενώνα με 72 δωμάτια και άλλους χώρους, όπως βιβλιοθήκη και γραφεία ενώ γύρω από τη μονή ανοικοδομήθηκαν διάφοροι μικροί ναοί.

Παρά την πτώση της Πόλης, η Παναγία Σουμελά φώτισε τον σκλαβωμένο Ελληνισμό έως τη Γενοκτονία του Πόντου και τη Μικρασιατική Καταστροφή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *