Γαλλία: Νεκρή Ελληνίδα από αλλαντίαση – Γευμάτισε σε γνωστό εστιατόριο

σαρδέλες σε κονσέρβα αλλαντίαση

Σε κρίσιμη κατάσταση ο πατέρας και ο σύζυγός της

Τραγικό τέλος βρήκε μια 32χρονη Ελληνίδα στη Γαλλία, μετά από γεύμα της σε γνωστό εστιατόριο του Μπορντό.

Σύμφωνα με τις γαλλικές υγειονομικές αρχές, η νεαρή γυναίκα κατέληξε λίγες ώρες μετά το γεύμα της, στο οποίο μάλιστα τη συνόδευαν ο σύζυγός της και ο πατέρας της. Αιτία του θανάτου της είναι η αλλαντίαση.

«Εφαγαν σαρδέλες σε βάζα»

Ο σύζυγος και ο πατέρας της νοσηλεύονται αυτή την ώρα στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τουλάχιστον δέκα ακόμα άτομα φαίνεται να έχουν δηλητηριαστεί και νοσηλεύονται επίσης.

Οι θεράποντες ιατροί αναφέρουν ότι η κατάστασή τους είναι κρίσιμη. Συγκεκριμένα επτά νοσηλεύονται στην εντατική και πέντε δέχονται αναπνευστική θεραπεία.

«Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο γνωστό εστιατόριο ‘Tchin Tchin wine bar’ στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», τονίζουν οι γαλλικές αρχές.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι θανατηφόρος στο 5-10% των περιπτώσεων λόγω μιας τοξίνης που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum, η οποία μπορεί να εμφανιστεί όταν τα διατηρημένα τρόφιμα δεν αποστειρώνονται επαρκώς.

Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση».

Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

Οι αρχές προέτρεψαν όλους όσους έχουν γευματίσει πρόσφατα στο εστιατόριο, εάν τυχόν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως η ναυτία, ο κοιλιακός πόνος, ο εμετός, η διάρροια, η έλλειψη όρασης, η ξηρότητα του στόματος και η παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.

«Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες», ενημέρωσε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης σημειώνοντας πως όσο διαγνώστηκαν με πρόβλημα είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες, διότι δεν καταστρέφεται το βακτήριο, απλώς δεν του επιτρέπεται να επεκταθεί περαιτέρω στον οργανισμό.

Πηγή φωτό: pixabay