Ισπανία: Πανάκριβο το ελαιόλαδο – Βάζουν αντικλεπτικά στις συσκευασίες (ΦΩΤΟ)

Στα ύψη είναι οι τιμές στο ελαιόλαδο στην Ισπανία, όπου στα σούπερ μάρκετ τοποθετούν αντικλεπτικά στις συσκευασίες.

Κι αυτό γιατί οι κλοπές, που μέχρι τώρα στρέφονταν κυρίως σε αλκοολούχα ποτά, απογειώθηκαν με αποτέλεσμα μια απώλεια εσόδων της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Παραγωγών και Διανομέων (AECOC).

Κλοπές μεγάλων ποσοτήτων ελαιόλαδου έχουν καταγραφεί και σε ελαιοτριβεία της χώρας, όπως το “Marin Serrano El Lagar” στην Ανδαλουσία, όπου στα τέλη του περασμένου μήνα άγνωστοι διέφυγαν με περίπου 60.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εκτιμώμενης αξίας κοντά στα 420.000 ευρώ, ή το “Terraverne” όπου αφαίρεσαν 6.000 λίτρα.

Παρά τις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα της Ισπανίας, που προβλέπει πλέον και ποινές φυλάκισης έξι έως δεκαοκτώ μηνών για τους κατ’ εξακολούθηση κλέφτες στα σούπερ μάρκετ το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Τον περασμένο Ιανουάριο η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του ΦΠΑ για ορισμένα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και το ελαιόλαδο, σε μια προσπάθεια να φρενάρει την δραματική άνοδο των τιμών τους. Αλλά ακόμη κι έτσι οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν αυξηθεί στη χώρα κατά 114,8% από τον Μάρτιο του 2021, ενώ από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ μπορεί να διαφέρουν έως και κατά 45%. Στην αρχή του χρόνου το ελαιόλαδο κόστιζε 6,91 ευρώ και τον Σεπτέμβριο έφθασε στα 10,34 ευρώ και σχεδόν τα 13 ευρώ το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καθώς η προσφορά έχει μειωθεί περίπου στο μισό.

Μολονότι η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, η παραγωγή αυτή τη σεζόν έχει μειωθεί κατά 50% λόγω της ξηρασίας. Η άνοδος των τιμών έχει ανησυχητικό αντίκτυπο σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, των σούπερ μάρκετ και των καταναλωτών.

Πηγή: iefimerida.gr

Πηγή φωτογραφίας: Τwitter (Ciudadanos de Parla)