Κύπρος: Αφησαν πτώμα να μουχλιάσει – Δεν βρίσκουν ιατρικό λειτουργό για την υπόθεση 

Σχεδόν τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο ενός 25χρονου Ινδού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στη Κύπρο.

Παρά το ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ιατρικής αμέλειας και διάπραξης ποινικών αδικημάτων, το υπουργείο Υγείας δεν βρίσκει ανεξάρτητο ιατρικό λειτουργό, για να βοηθήσει την αστυνομική ανάκριση.

Πληροφορίες της κυπριακής ιστοσελίδας Cyprus Times αναφέρουν πως από τα τέλη του 2022, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας τον διορισμό ανεξάρτητου ιατρικού λειτουργού για να εξεταστεί η πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Έχουν περάσει δύο χρόνια και παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να βρει ιατρικό λειτουργό, κανείς δεν αποδέχεται τον διορισμό.

Ο δικηγόρος Πιέρος Ζαπούνης που εκπροσωπεί την οικογένεια του νεκρού, με επιστολή στου στις 21 Φεβρουαρίου, ζήτησε να οριστεί ιατρικός λειτουργός από το εξωτερικό, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η υπόθεση. Μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλευρά του νεκρού από την Ινδία είχε εκφράσει την αντίθεση της με την διεξαγωγή θανατικής ανάκρισης και όχι ποινικής έρευνας, γιατί όπως ισχυρίζεται η θανατική ανάκριση δεν θα καταδείξει ευθύνες, αλλά θα καταγράψει απλώς τα γεγονότα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, τόσο πριν, όσο και μετά τον θάνατο του 25χρονου Ινδού, ο χειρισμός ήταν τουλάχιστον εξοργιστικός, αφού άφησαν την σορό εκτός ψυγείου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει αξιόπιστη νεκροτομή!

Τον άφησαν να μουχλιάσει!

Μετά τον θάνατο του 25χρονου Sigh Kulwinder στις 20 Απριλίου 2020 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, η σορός παρέμεινε στο νεκροτομείο για 1,5 μήνα μέχρι να γίνει νεκροτομή. Σύμφωνα με καταγγελία του δικηγόρου της οικογένειας, διαπιστώθηκε πως λόγω κακής συντήρησης «παρουσίαζε μύκητες (μούχλα) σε όλο το πρόσωπο, τη γλώσσα και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα, λαιμό, αυχένα, στο τριχωτό της κεφαλής και στην πλάτη.

Συνεπεία της κακής συντήρησης της σορού, καθώς και του χρονικού διαστήματος από τον θάνατο, δυνατό να έχουν αλλοιωθεί οι ιστοί και κατ’ επέκταση να μην προκύψουν τα ορθά αποτελέσματα. Ως αποτέλεσμα της πάρα πολύ κακής συντήρησης της σορού, κατά τη νεκροψία οι ιατροδικαστές που εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατέστη δυνατό να λάβουν οφθαλμικό υγρό, διά το λόγο ότι επήλθε πλήρης αφυδάτωση και καταστροφή των οφθαλμών, στοιχείο το οποίο ενδιαφέρει την έρευνα.

Πέραν του πιο πάνω γεγονότος, από τη νεκροψία οι ιατροδικαστές που εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία πήραν δείγμα αίματος για να σταλεί στο Κρατικό Χημείο για τοξικολογικές εξετάσεις, το αποτέλεσμα του οποίου ενδέχεται να είναι αλλοιωμένο, και υπεύθυνη είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Παραδοχή υπουργείου

Το κυπριακό υπουργείο Υγείας είχε παραδεχθεί την κακή συντήρηση της σορού και σε επιστολή, ημερομηνίας 31/7/2020, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ενόψει της πανδημίας Covid-19, οι νεκροτομές μέχρι το τέλος Μαΐου (2020) περιορίστηκαν μόνο στους εγκληματικούς και βίαιους θανάτους.

Ως εκ τούτου, κατόπιν επιθυμίας μίας εκ των θεραπόντων ιατρών του θανόντα για διενέργεια νεκροτομής, η σορός του μ. Sigh Kulwinder παρέμεινε για ενάμιση περίπου μήνα εκτός κατάψυξης, εν αναμονή της απόφασης για νεκροψία.

Τελικά η νεκροψία πραγματοποιήθηκε κατόπιν παρέμβασης της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, όπου κατά την ιατροδικαστική έρευνα διαπιστώθηκε η πολύ κακή κατάσταση της σορού στους ψυκτικούς θαλάμους του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας».

Διαβάστε επίσης  Στο χειρουργείο ο 12χρονος μετά τον ξυλοδαρμό από συμμαθητή του στα Ιωάννινα

Ευθύνες για τον θάνατο

Πλημμελής, τουλάχιστον, φαίνεται να ήταν και ο χειρισμός της κατάστασης του 25χρονου Ινδού πριν από το θάνατό του.

Κατά τη διενέργεια της θανατικής ανάκρισης, η οποία δεν έχει ολοκηρωθεί, κατατέθηκε ένορκη δήλωση του ανώτερου υπαστυνόμου Μενέλαου Αντωνίου, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Περαιτέρω, σύμφωνα με τη δρα Α.Ι. υπάρχουν σωρεία παραλείψεων από την πλευρά της αναισθησιολόγου και είναι της γνώμης πως αν ο θανόντας δεν κοιμόταν κατόπιν της χορήγησης των φαρμάκων αναισθησίας από την αναισθησιολόγο, όπως ζητήθηκε από την ίδια, και παρέμενε ξύπνιος, δεν θα επερχόταν ο θάνατος του Kulwinder Singh».

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 25χρονου Ινδού ισχυρίζεται ότι, και μόνο με βάση αυτή τη μαρτυρία, θα έπρεπε, πέραν της θανατικής ανάκρισης, να συλλεγεί και άλλο μαρτυρικό υλικό και να εξεταστεί και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Εψαχναν το στηθοσκόπιο!

Μεταξύ των πολλών που κατατέθηκαν για τις συνθήκες θανάτου του αλλοδαπού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση ιατρού της ΩΡΛ κλινικής του ΓΝ Λάρνακας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ζητήθηκε από την αναισθησιολόγο να ακροαστεί τον ασθενή, αλλά δεν είχε το στηθοσκόπιό της στην αίθουσα.

Ζητήθηκε ινοπτικό βρογχοσκόπιο, το οποίο επίσης δεν βρισκόταν στην αίθουσα, η οποία να σημειωθεί ήταν σφραγισμένη με κολλητική ταινία λόγω της Covid-19. Όταν άνοιξαν τη χειρουργική αίθουσα, μπήκε η υπεύθυνη νοσηλεύτρια βάρδιας και ο δρ Κ, γενικός χειρούργος, και έγινε διενέργεια κάρπα. Ο δρ Κ. αφαίρεσε τον τραχειοσωλήνα και τον επανατοποθέτησε, αλλά ο ασθενής είχε ήδη αποβιώσει».

Ήθελαν και άλλα στοιχεία

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Ινδού, με επιστολή του είχε θέσει υπόψη της γενικής εισαγγελίας όλα τα στοιχεία που αφορούσαν τον χειρισμό της υπόθεσης του 25χρονου, ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι αν ήταν Κύπριος και όχι αλλοδαπός από ασιατική χώρα, ίσως τύγχανε άλλης αντιμετώπισης.

Η Γενική Εισαγγελία, αρχικώς θεώρησε ως μη επαρκή τα στοιχεία για διεξαγωγή ποινικής έρευνας για ανθρωποκτονία και ζήτησε αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση της θανατικής ανάκρισης η οποία συνεχίζεται, αν και έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια από τον θάνατο.

Ο δικηγόρος, από την πλευρά του, υποστήριξε πως με βάση τις μαρτυρίες «αναμέναμε το λιγότερο από την Αστυνομία, ως όφειλε να κάνει, να προβεί άμεσα στη σύλληψη των εμπλεκομένων ατόμων προς διερεύνηση των ισχυρισμών τους στη βάση διερεύνησης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Ο σκοπός της ορθής εκτίμησης από την Αστυνομία και άμεσης σύλληψης υπόπτων ατόμων, μεταξύ άλλων, είναι και η διαφύλαξη και αποτροπή καταστροφής οποιασδήποτε μαρτυρίας για το αδίκημα το οποίο διερευνάται».

Ωστόσο φαίνεται πως η Αστυνομία έκανε ότι της αναλογούσε και ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες για διορισμό ανεξάρτητου ιατρικού λειτουργού, ο οποίος όμως δεν βρίσκεται καθώς φαίνεται ότι οι Κύπριοι γιατροί δεν είναι πρόθυμοι να ερευνήσουν ιατρικές πράξεις συναδέλφων τους.

Πηγή: protothema.gr