Μονή Αββακούμ: Ποιον κατηγορούν οι μοναχοί για τα βίντεο

Κύπρος μύρο Μονή Αββακούμ

Τι αναφέρουν σε επιστολή οι δικηγόροι τους

Τον μοναχό και μέλος της αδελφότητας της μονής Οσίου Αββακούμ, Βαρνάβα, κατηγορούν οι δύο υπό κατηγορία μοναχοί ως τον άνθρωπο ο οποίος φέρεται να τους μαγνητοσκόπησε παράνομα και να παρέδωσε το «ενοχοποιητικό» υλικό στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα.

Σε επιστολή των δικηγόρων των δύο εν αργία μοναχών προς την ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται, πως «στην υπό κρίσιν περίπτωση, τα επίμαχα παράνομα ληφθέντα αποδεικτικά μέσα, είναι βίντεο που προέρχονται από λήψεις των καμερών του κλειστού κυκλώματος παρακολουθήσεως της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης, οι σκηνές δεν προήλθαν από βιντεοκάμερα την οποίαν χειριζόταν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Συνεπώς, προστίθεται στην επιστολή των δικηγόρων των δύο μοναχών, οι αποσπασματικές λήψεις, που βρίσκονται στον φάκελο της υπό κρίσιν υποθέσεως, δεν λήφθηκαν από το πρόσωπο, που τα προσκόμισε (στον Μητροπολίτη Ταμασού) αλλά υπεκλάπησαν προφανώς από αυτό το πρόσωπο (τον μοναχό Βαρνάβα) από το σύστημα παρακολουθήσεως ή και αλλιώς με παράνομο τρόπο εξ αποστάσεως.

Όπως προκύπτει εμμέσως από την επιστολή, οι δύο μοναχοί αναγνωρίζουν την ύπαρξη των βίντεο και την αυθεντικότητά τους, αν και τα κρίνουν παράνομα και αποσπασματικά, οπόταν θεωρούν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους στην υπό εξέλιξη έρευνα της ανακριτικής επιτροπής.

Στην ίδια επιστολή των δικηγόρων τους αναφέρεται, πως ο πατήρ Βαρνάβας, αδελφός της Ιεράς Μονής, μπορούσε να βλέπει όλες τις περιμετρικές κάμερες και αυτές που βρίσκονταν εντός της Εκκλησίας και στον τάφο. Δεν μπορούσε, προστίθεται, να βλέπει τις κάμερες του γραφείου και δεν μπορούσε να αναπαράγει καταγραμμένο βίντεο.

Διαβάστε εδώ: Κύπρος: Μοναχός στη Μονή Αββακούμ χτυπάει γυναίκα με ζώνη – Σοκάρει το βίντεο

Στην επιστολή καταγράφονται και τα ακόλουθα: Στη συνέχεια, περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2023, κατόπιν εντολής της μονής, η πρόσβαση του π. Βαρνάβα περιορίσθηκε μόνον στις περιμετρικές κάμερες των κτηρίων της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, όταν δε αρχές Ιανουάριου 2024 αυτός απεχώρησε από την Ιερά Μονή, καταργήθηκαν κατόπιν εντολής (για λόγους ασφαλείας) οι υφιστάμενοι κωδικοί πρόσβασης και διαγράφηκαν όλα τα αρχεία από το κλειστό κύκλωμα, ενώ δημιουργήθηκαν νέοι κωδικοί. Κατά την αλλαγή όμως των κωδικών πρόσβασης στο κύκλωμα από απόσταση, διαπιστώθηκε, ότι περιέργως το σύστημα δεν λειτουργούσε και αναγκαστικώς με νέες διαδικασίες όλο το κύκλωμα επαναρυθμίστηκε από μηδενικής βάσεως και ορίσθηκε νέος διαχειριστής με νέους κωδικούς ασφαλείας.

Τέλος, κατά τις 3 Μαρτίου 2024, ημέρα Κυριακή, κατόπιν εντολής τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι τρεις κάμερες από τα γραφεία και διαγράφηκαν όλα τα δεδομένα από τους δίσκους του κυκλώματος.

Στην επιστολή διατυπώνεται και ο ακόλουθος ισχυρισμός: Με δεδομένο, ότι πελάτες μας ουδείς εξ αυτών προσκόμισε τις βιντεολήψεις, ο μόνος ο οποίος απομένει είναι ο πρώην αδελφός της Ιεράς Μονής π. Βαρνάβας. Ο οποίος επαναλαμβάνουμε δεν προέβη με δική του κάμερα στην λήψη των προσκομισθέντων βιντεολήψεων αλλά περιήλθαν στην κατοχή του με μη νόμιμο τρόπο και ή αλλιώς εξασφαλίστηκαν εξ αποστάσεως πάλι με παράνομο τρόπο, αφού δεν είχε τους κωδικούς προσβάσεως. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα παράνομα αποδεικτικά μέσα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου του Καταστατικού της Εκκλησίας και για τον λόγο αυτό είναι παράνομα και απαγορεύεται η χρήση τους τόσο για την απόδειξη της ενοχής όσο και για την επιβολή της ποινής.

Πηγή: philenews.com