Βρετανικό Μουσείο: Πουλάνε κλεμμένες αρχαιότητες ακόμη στο Ebay

Βρετανικό Μουσείο

Παραιτούνται άτομα από υψηλόβαθμες θέσεις

Ολοένα και πιο αποκαλυπτικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο των κλοπών στο Βρετανικό Μουσείο.

«Απίστευτα ανεπαρκής η ασφάλεια, σε κίνδυνο ανεκτίμητα αντικείμενα», καταγγέλλει πρώην επιμελήτρια του ιδρύματος, που φιλοξενεί και τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Η ίδια πρώην επιμελήτρια του Βρετανικού Μουσείου αποκάλυψε ακόμη στον βρετανικό «Independent» ότι η ασφάλεια του ιδρύματος ήταν «απίστευτα ανεπαρκής», γεγονός που οδήγησε στην κλοπή χιλιάδων πολύτιμων αντικειμένων.

Και ένας δεύτερος εμπειρογνώμονας δήλωσε επίσης στην ίδια εφημερίδα ότι ένας συνάδελφός του εξέφρασε πολλές φορές τις ανησυχίες του στο μουσείο, ήδη από το 2020, όταν εντόπισε ορισμένα αντικείμενα να είναι προς πώληση στο eBay!

«Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει πραγματικά να επανεξετάσει την πολιτική ασφαλείας του», δήλωσε η πρώην υπάλληλος, στον «Independent».

Δείτε επίσης: Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου: “Ανακτήθηκαν κάποια από τα 2000 κλοπιμαία”

«Η καταλογογράφηση ήταν απίστευτα αποσπασματική. Κάθε αντικείμενο έχει μεν έναν αριθμό και μια καθορισμένη θέση στην αποθήκη, αλλά μάλλον στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι το μόνο που έχουν… Τα καταστήματα έχουν συναγερμό, αλλά δεν παρακολουθούνται με άλλο τρόπο. Τηλεφωνούσα στην ασφάλεια, τους έλεγα σε ποιο δωμάτιο έμπαινα, έπαιρνα το κλειδί και αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν να κάνω για να έχω πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα αντικειμένων», είπε και συνέχισε:

«Πολλές από τις συλλογές φυλάσσονται στα ίδια δωμάτια με άλλες, οπότε αν κάποιος ήταν ανέντιμος θα είχε την κάλυψη της γνώσης ότι δεκάδες άλλοι επιμελητές, συντηρητές, ειδικοί και ερευνητές θα βρίσκονταν σε αυτό το δωμάτιο την ίδια εβδομάδα ή ακόμη και ημέρα».

Η πρώην επιμελήτρια διηγήθηκε πώς δεν ήταν ποτέ υποχρεωμένη να ενημερώσει κανέναν για το ποια αντικείμενα επεξεργαζόταν κάθε μέρα. Οι ειδικοί έβαζαν ετικέτες στα συρτάρια όταν αφαιρούσαν αντικείμενα, αλλά δεν υπήρχε καμία εποπτεία γι’ αυτό, είπε.

Οι αμοιβές στον τομέα, και ιδιαίτερα στο μουσείο, είναι τόσο φτωχές που πολλοί ειδικοί με φήμη παγκόσμιας κλάσης «καταλήγουν να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την απόκτηση παιδιών ή το φαγητό», υποστήριξε, προσθέτοντας: «Και όταν είσαι τόσο απελπισμένος, τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά».

«Πολλοί από τους συναδέλφους μου μόλις και μετά βίας βγάζουν αρκετά για το ενοίκιο, ιδίως με την κρίση του κόστους ζωής. Στο Βρετανικό Μουσείο το θέμα αυτό αναφέρθηκε από τον προϊστάμενο του προϊσταμένου μου σχεδόν σε κάθε συνάντηση του τμήματος».

«Βροχή» οι παραιτήσεις

Ο διευθυντής του ιδρύματος, Χάρντγουϊκ Φίσερ, παραιτήθηκε στις 25 Αυγούστου, παραδεχόμενος ότι το μουσείο «δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε στις προειδοποιήσεις του 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως».

Ακολούθησε λίγες ώρες μετά και ο υποδιευθυντής, Τζόναθαν Γουίλιαμς, με μία λιτή ανακοίνωση του ιδρύματος: «Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς συμφώνησε να αποχωρήσει οικειοθελώς από τα κανονικά του καθήκοντα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές στο Μουσείο. Αυτό θα συμβεί με άμεση ισχύ».

Τον Ιούλιο, ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας και Ρώμης, Πίτερ Χιγκς, απολύθηκε μετά την εξαφάνιση αρχαίων αντικειμένων, όπως χρυσά κοσμήματα, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους. Εκτιμάται ότι η αξία τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες, ενώ τα περισσότερα είχαν φυλαχθεί σε μία αποθήκη.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έχει ανακρίνει έναν άνδρα, αλλά κανείς δεν έχει συλληφθεί.

Πηγή φωτό: Eurokinissi