Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους Εβραίους που έπεσαν θύματα των ναζί (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο

Διεθνής Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η σημερινή, και η Θεσσαλονίκη τίμησε τους εκατομμύρια Εβραίους που έπεσαν θύματα του τρίτου Ράιχ.

Ετσι, σήμερα πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη.

Το παρών έδωσαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος της ισραηλινής κοινότητας Δαβίδ Σαλτιέλ.

“Προκαλούν δέος και συγκλονισμό τα γεγονότα που φέρνουμε σήμερα στη σκέψη μας τιμώντας την μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος. Έχουν ήδη καταγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα όχι μόνο της ιστορίας των απανταχού Εβραίων, αλλά και της δικής μας ιστορίας. Είναι η ιστορία των Εβραίων αδερφών μας. Ιστορία που θυμίζει τι σημαίνει ναζισμός φασισμός και ολοκληρωτισμός και ενώνει τη φωνή μας σε μία μόνο φράση ποτέ ξανά”, τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: “Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά σήμερα και θα τιμά πάντα τη μνήμη Εβραίων ηρώων και μαρτύρων Ολοκαυτώματος. Και ταυτόχρονα εκπέμπουμε ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προς όλους. Ποτέ ξανά”.

Διαβάστε επίσης
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο έρχεται στην Θεσσαλονίκη

“Το ποτέ ξανά είναι κάτι παραπάνω από μία δήλωση, είναι πολύ παραπάνω από μία θέση και μία στάση ζωής. Είναι μια ιερή δέσμευση όλων μας απέναντι σε αυτήν την θηριωδία που συνέβη σε αυτό εδώ το σημείο, να μην συμβεί ποτέ στην ιστορία, να μην συμβεί ποτέ στον τόπο μας. Θα είναι μία διαρκής κατάθεση ζωής από όλους μας” δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Τέλος, ο Δαβίδ Σαλτιέλ είπε:  “Εξι εκατομμύρια κόσμος στην Ευρώπη χάθηκε μέσα σε αυτόν τον άγριο πόλεμο. Εμείς σαν Εβραίοι πληρώσαμε. Η Θεσσαλονίκη έχασε το 97%, όμως η φωνή μας και αυτό το οποίο συνέβη πρέπει να γίνει γνωστό και να το μάθουν οι νέοι. Για ποιο λόγο και πως δεν θα ξανασυμβεί. Να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να αντιδράσουμε σε ανάλογα γεγονότα. Το ποτέ ξανά δεν πρέπει να είναι μόνο δύο λόγια”.

κατάθεση στεφανιών Θεσσαλονίκη Ολοκαύτωμα κατάθεση στεφανιών Θεσσαλονίκη Ολοκαύτωμα κατάθεση στεφανιών Θεσσαλονίκη Ολοκαύτωμα κατάθεση στεφανιών Θεσσαλονίκη Ολοκαύτωμα κατάθεση στεφανιών Θεσσαλονίκη Ολοκαύτωμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *