Οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης στο πλευρό των συμπατριωτών τους στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρμένιοι Ναγκόρνο Καραμπάχ

Παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία – Τι δηλώνουν στο Thes.gr

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται από την έναρξη των μαχών στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ (ή αλλιώς Αρτσάχ) και σε αντίθεση με επεισόδια που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, οι εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών έχουν αποκτήσει χαρακτήρα κανονικού πολέμου.

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ αντιστέκονται σθεναρά στα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν. Στις μάχες χρησιμοποιείται βαρύτερος οπλισμός και γ’αυτό τα θύματα είναι πολλά. Περίπου 180 έχουν ανακοινώσει οι Αρμένιοι, άγνωστος αριθμός από τους Αζέρους.

Αεροπλάνα, drones, πύραυλοι, πληροφορίες για Σύρους μαχητές που έρχονται με τη βοήθεια της Τουρκίας, ο ρωσικός παράγοντας που πάντοτε είναι σημαντικός, συνθέτουν το σκηνικό. Αναλυτές δεν είναι αισιόδοξοι πως η ειρήνη στην περιοχή του νοτίου Καυκάσου θα επανέλθει σύντομα.

Οι κάτοικοι στην Αρμενία, ένα κράτος μικρό σε έκταση και πληθυσμό (2,5 εκ. κάτοικοι μένουν στη χώρα ενώ μακριά από αυτή βρίσκεται τριπλάσιος αριθμός) έχει ενωθεί γύρω από το Αρτσάχ. Είναι χαρακτηριστικό πως κυρίως νέοι άνθρωποι από 18-25 ετών θέλουν να πάνε στο μέτωπο εθελοντικά.

Κύμα αλληλεγγύης εκφράζεται από τις αρμένικες κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, και δη στην Θεσσαλονίκη, το αρμένικο στοιχείο είναι πολύ έντονο. Το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα είναι τεράστιο και καθημερινά τα μέλη της κοινότητας γίνονται αποδέκτες μηνυμάτων αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης
Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Σήκωσε άγκυρα το πρώτο πλοίο για Σποράδες

Οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης

Στα γραφεία της αρμένικης κοινότητας στη Θεσσαλονίκη και στην εκκλησία στο κέντρο της πόλης, γίνονται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα καθώς συμπατριώτες τους θέλουν να μάθουν πως μπορούν να βοηθήσουν.

Οπως αναφέρει στο Thes.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας στην Θεσσαλονίκη, Αρθούρος Αμπραχαμιάν, οι Αρμένιοι στην Ελλάδα ανησυχούν και θέλουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Ο εκπρόσωπος της Αρμένικης Επιτροπής Ελλάδος, Ντικράν Μπλετζιάν, συμπληρώνει πως παρακολουθούν τις εξελίξεις, αλλά διακινούνται και fake news όπως ότι Αρμένιοι που ζουν στην Ελλάδα ταξίδεψαν για να πολεμήσουν. Κι όντως, στην Αρμενία χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν δηλώσει πως θέλουν να πολεμήσουν με τις αρχές να δηλώνουν πως προς το παρόν δε χρειάζονται άλλοι εθελοντές.

Ο Αρθούρος Αμπραχαμιάν στην κάμερα του Thes.gr αναλύει την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και αναφέρεται στην στήριξη των Ελλήνων…

Από την πλευρά του, ο Ντικράν Μπλετζιάν, σημειώνει πως υπάρχει μεγάλη αγωνία των Αρμενίων που ζουν στην Ελλάδα, ενώ προσκαλεί όλους τους Θεσσαλονικείς στην ειρηνική συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο στις 19:00 στον Λευκό Πύργο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *