Τραγωδία στα Τέμπη: Ολοκληρώνεται η επιχείρηση στα συντρίμμια – Στους 57 οι νεκροί

Τραγωδία στα Τέμπη δυστύχημα τρένα Λάρισα

Απολογείται αύριο (4/3) ο σταθμάρχης της Λάρισας

Το μεσημέρι της Παρασκευή 3 Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες στον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Παράλληλα αύριο, Σάββατο θα απολογηθεί ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική, ανέρχονται σε 57, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τραγωδία στα Τέμπη: Ανάμεσα στους νεκρούς η 34χρονη Αθηνά από την Κατερίνη

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος β’, Κωνσταντία Δημογλίδου, αμέσως μετά το δυστύχημα και την απομάκρυνση των επιβατών και των τραυματιών δηλώθηκαν μέχρι στιγμής επίσημα, 56 επιβάτες ως αγνοούμενοι, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς.

Στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Δημογλίδου, αμέσως μετά το δυστύχημα και την απομάκρυνση των επιβατών και των τραυματιών, είχαν δηλωθεί 56 αγνοούμενοι από συγγενείς και οικείους που δεν είχαν βρει τους ανθρώπους τους. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, σχετικά με τους επιβεβαιωμένους νεκρούς, υπάρχει ένας άνθρωπος παραπάνω, που φαίνεται να μην έχει δηλωθεί από κάποιον ως αγνοούμενος.

Όπως είπε η κ. Δημογλίδου όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με την μέθοδο DNA και συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Από τις δηλώσεις της κ. Δημογλίδου και όπως διευκρίνισε στη συνέχεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς και 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών. Πέρα όμως απ΄αυτούς υπάρχουν και πολλά ανθρώπινα μέλη από τα οποία επίσης έχουν ληφθεί δείγματα και ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί αν ανήκουν σε κάποιες από τους ήδη ταυτοποιημένους ή αναζητούμενους ή αν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν δηλωθεί. Αυτά θα ξεκαθαριστούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες που πραγματοποιούνται στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

Αναφορικά με τους νοσηλευόμενους η κ. Δημογλίδου είπε ότι παραμένουν για νοσηλεία 48 επιβάτες, οι 6 από αυτούς σε ΜΕΘ και προσέθεσε ότι μία επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκε στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των αγνοούμενων ξεχειλίζουν απο αγανάκτηση καθώς τρεις μέρες μετά δεν έχει δοθεί μία επίσημη λίστα για τους ανθρώπους αυτούς που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί, ενώ οι συγγενείς των νεκρών, ζητούν σπαρακτικά να αποδωθεί δικαιοσύνη στους υπαίτιους της τραγωδίας.

Το ανθρώπινο λάθος που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

Στο μεταξύ, ο σταθμάρχης Λάρισας που έχει αποδεχθεί κατά το δικηγόρο του το «μέρος της ευθύνης που του αναλογεί», οδηγήθηκε χθες ενώπιον της ανακρίτριας για να απολογηθεί. Ο σταθμάρχης, ο οποίος διώκεται πλέον σε βαθμό κακουργήματος, ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί το Σάββατο.

Ο σταθμάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, καθώς η ποινική δίωξη σε βάρος του αφορά σε ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, καθώς και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Αρμόδιοι ωστόσο, μιλούν για ανθρώπινο λάθος που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες στο σύστυμα ασφαλείας του δικτύου και για εγκληματικές αμέλειες χρόνων.

Όπως λένε, αν υπήρχε τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο η σύγκρουση θα αποτρεπόταν καθώς ο σταθμάρχης θα μπορούσε να έχει διορθώσει το λάθος εάν έβλεπε στον περιορισμένης εμβέλειας πίνακα του σταθμού της Λάρισας ότι είχε βάλει την επιβατική αμαξοστοιχία στη γραμμή.

Όπως αποκαλύφθηκε το σύστημα σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση που εγκαταστάθηκε το 2000 δεν λειτούργησε ποτέ λόγω περικοπών και φθορών στις υποδομές.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ακόμη, πως στους σταθμούς θα πρέπει να υπήρχαν δύο σταθμάρχες και αντ΄ αυτού, όπως υπογραμμίζουν σε ορισμένους σταθμούς δεν υπάρχει ούτε ένας.

Την ίδια ώρα, ερωτηματικά προκύπτουν και από δύο φιάλες υγραερίου που εντοπίστηκαν στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος, που μπορεί να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκρηξη που σημειώθηκε στο βαγόνι.

Δύο φιάλες υγραερίου βρέθηκαν στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής δήλωσε νωρίτερα πως διεξάγεται έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη, καθώς αυτή δεν εξηγείται μόνο από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών ή από ανάφλεξη καυσίμων.

Μιλώντας στο live news o πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες στο τόπο του δυστυχήματος, ενώ μιλώντας για την πυρκαγιά σημείωσε:

«Όντως προκλήθηκε πυρκαγιά. Θα διερευνηθούν τα αίτια. Οι πιθανότητες είναι πάρα πολλές, αυτό πρέπει να μας το πουν οι αρμόδιοι», δήλωσε.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η εκπομπή, βρέθηκαν δύο άθικτες φιάλες υγραερίου στο σημείο του δυστυχήματος. Αυτό το γεγονός προκαλεί προβληματισμούς για το πως βρέθηκαν εκεί οι φιάλες κι εάν επιτρεπόταν να υπάρχουν εντός του τρένου.

Όπως εξήγησε ο κος Τσίγκας, οι φιάλες υγραερίου επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις και ύστερα από αδειοδότησης της αρμόδιας αρχής, στην προκειμένη περίπτωση του υπουργείου Μεταφορών.

Γιατί παραμένει άγνωστος ο αριθμός των επιβατών

Δύο μέρες μετά, αρκετοί επιβάτες του επιβατικού τρένου που συγκρούστηκε με το εμπορευματικό στα Τέμπη παραμένουν αγνοούμενοι ενώ άγνωστος παραμένει και ο συνολικός αριθμός των επιβατών που βρίσκονταν μέσα στο τρένο.

Το τρένο θα έπρεπε να φτάσει στο σταθμό στα Τέμπη στις 22.11 όμως λόγω των καθυστερήσεων έφτασε στις 23.05 και υπάρχει φόβος πως μπορεί να υπήρξαν και άλλα άτομα που μπήκαν στο τρένο χωρίς να κόψουν εισιτήριο στα εκδοτήρια.

Και αυτό γιατί τα εκδοτήρια κλείνουν ένα τέταρτο πριν τις 12 το βράδυ όμως δέκα λεπτά προτού ξεκινήσει το τρένο απαγορεύεται κάποιος να αγοράσει εισιτήριο από αυτά.

Οπότε αν κάποιος θέλει να επιβιβαστεί, τότε αγοράζει το εισιτήριο πάνω στο τρένο. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μαζικά καθώς υπάρχει πρόστιμο 10 ευρώ, όμως κανείς δεν ξέρει αν επιβιβάστηκε κανείς τα τελευταία δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει το τρένο από τη Λάρισα.

Μάλιστα αυτό δεν ισχύει μόνο για τον εν λόγω σταθμό καθώς υπήρχαν επτά στάσεις μέχρι να φτάσει το τρένο από την Αθήνα στη Λάρισα.

Επίσης κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιος φοιτητής να έχει ταξιδέψει χωρίς εισιτήριο ή να έχει κόψει εισιτήριο για κοντινότερη διαδρομή και να παρέμεινε μέσα στο τρένο για Θεσσαλονίκη.

Πηγή: cnn.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi