Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει σήμερα (7/10) η Μάγδα Φύσσα

Χρυσή Αυγή Μάγδα Φύσσα

Η εξέταση της έρχεται ανήμερα της έκδοσης της απόφασης πως το κόμμα είναι εγκληματική οργάνωση

Με την Μάγδα Φύσσα ως την πρώτη μάρτυρα συνεχίζεται σήμερα (7/10) η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ στη συνέχεια θα καταθέσει και ο Παναγιώτης Φύσσας.

Κατά σύμπτωση, η εξέταση της Μάγδας Φύσσα έρχεται ανήμερα της επετείου της έκδοσης της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου η οποία έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελούσε μία εγκληματική οργάνωση η οποία λειτουργούσε με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου δικάζονται 50 υψηλόβαθμα και μη, στελέχη της Χρυσής Αυγής, για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης η οποία θα κριθεί από μηδενική βάση.

Δώδεκα εξ αυτών είναι δυνατόν να καταδικαστούν σε υψηλότερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Πρόκειται για τους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους πέντε καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, των οποίων οι ποινές κρίθηκαν χαμηλές από τον Εισαγγελέα Εφετών, με αποτέλεσμα να ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και το βιντεοληπτικό υλικό και θα καταλήξει σε νέα ετυμηγορία.

Υπενθυμίζεται πως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ενόχους τους κατηγορούμενους, τον Νίκο Μιχαλολιάκο και ακόμα έξι πρωτοπαλίκαρα του ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης και καταδίκασε άλλους 43 κατηγορούμενους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση για την τέλεση βαρύτατων κακουργημάτων όπως η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ταυτόχρονα, ωστόσο, αξιολόγησε ότι δεκάδες άλλες επιθέσεις, όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά των μελών του αναρχικού στεκιού Αντίπνοια, οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τελέστηκαν στα πλαίσια δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και στα πλαίσια εντολής της ηγεσίας της.

*Φωτογραφία αρχείου