Φρέντι Μπελέρης: Αναβλήθηκε η δίκη για τις 19 Δεκεμβρίου

Χειμάρρα Φρέντι Μπελέρης

Η Αθήνα θα σκληρύνει αν η απόφαση είναι αρνητική

Αναβολή για τις 19 Δεκεμβρίου πήρε η δίκη για την αποφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη, αφού δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο τρίτος μάρτυρας.

Η Αθήνα διαμηνύει ότι η ορκωμοσία Μπελέρη αποτελεί προϋπόθεση για την συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.

Σε κάθε δικάσιμο η διαδικασία αποδεικνύεται όλο και πιο διάτρητη, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα, όπως λένε και από το περιβάλλον του Φρέντι Μπελέρη, ότι πρόκειται για μια πολιτικά υποκινούμενη δίκη, μεταδίδει από την Αλβανική πρωτεύουσα, Πιέρρος Τζανετάκος.

Σήμερα επρόκειτο να προσαχθεί ο τρίτος μάρτυρας κατηγορίας, με τις αλβανικές αρχές όμως να αδυνατούν τις τελευταίες 20 ημέρες να τον εντοπίσουν.

Παρά τις αντιρρήσεις της πλευράς Μπελέρη το δικαστήριο αποφάσισε να διαβαστούν οι καταθέσεις που είχε δώσει ο εν λόγω μάρτυρας στην Αστυνομία πριν από έξι μήνες. Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι ο μάρτυρας απλώς γνώριζε τον Μπελέρη, χωρίς να δίνεται κανένα παραπάνω στοιχείο.

Άρα στην ουσία αυτή τη στιγμή από τους τρεις μάρτυρες κατηγορίας, ο ένας έχει παραδεχθεί ότι χρηματίστηκε προκειμένου να ενεργήσει ως πληροφοριοδότης της Αστυνομίας, ο δεύτερος ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας, ο οποίος μετά τη σύλληψη Μπελέρη προήχθη σε διευθυντής της Αστυνομίας Χειμάρρας και ο τρίτος αναζητείται, έχοντας καταθέσει ότι απλώς γνωρίζει ποιος είναι ο Μπελέρης.

Ο δήμαρχος Χειμάρρας αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της Εισαγγελίας, χαρακτηρίζοντάς την μεροληπτική.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις 11 Δεκεμβρίου όταν και το Ειδικό Δικαστήριο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει ή όχι το αίτημα της ορκωμοσίας του Μπελέρη, κάτι το οποίο απαιτεί επιτακτικά η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αν η απόφαση είναι αρνητική, τότε η Αθήνα θα σκληρύνει έτει περαιτέρω τη στάση της, θέτοντας και τυπικά βέτο στα επόμενα βήματα της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει επισημάνει ότι η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι διμερής, αλλά παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς τα Τίρανα αγνοούν τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου.

Το ποινικό σκέλος της δίκης αναμένεται να συνεχιστεί στις 19 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ertnews.gr