Φόβοι για επίθεση με ρουκέτες μετά την έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας – Περιπολίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

βομβιστική επίθεση έξω από το υπουργείο Εργασίας

Με ποιες επιθέσεις φαίνεται να συνδέεται η έκρηξη

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές μετά τη βόμβα που εξερράγη έξω από το Υπουργείο Εργασίας και έτσι οι αστυνομικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα για επόμενο χτύπημα.

Μάλιστα θεωρούν πως το αντάρτικο πόλης αναβιώνει και επίδοξοι τρομοκράτες ετοιμάζονται για το επόμενο χτύπημα ακόμα και με ρουκέτες ή καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» μετά και τη βόμβα έξω από το υπουργείο Εργασίας, ανώτατα στελέχη του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν πως δεν αποκλείουν τους επόμενους μήνες να υπάρξει μπαράζ επιδεικτικών επιθέσεων με εκρηκτικά και με όπλα από πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις.




Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα: «Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση αποδίδεται από τις αιφνιδιασμένες διωκτικές αρχές σε τρεις – τέσσερις δραστήριους και “επίμονους” αντιεξουσιαστές. Τα εν λόγω πρόσωπα υπολογίζεται ότι ίσως σχετίζονταν με την οργάνωση “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”, η οποία έδρασε την περίοδο 2013-2018, χωρίς ποτέ να εξαρθρωθεί ή να εντοπισθεί το οπλοστάσιό της».

«Η συγκεκριμένη οργάνωση, που φαινόταν να είχε επαφές και με “υποστηρικτές” του ποινικού Βασίλη Παλαιοκώστα, είχε προχωρήσει σε απόπειρες εκτόξευσης ρουκετών στα παλαιά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού και σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Βαρυπόμπη. Ακόμη είχε επιτεθεί με Καλάσνικοφ, χωρίς να επιδιώκει θύματα, ενταντίον της κατοικίας του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, στην πρεσβεία του Ισραήλ, και είχε επίσης τοποθετήσει παρόμοιο εκρηκτικό μηχανισμό στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 20 με 25 άτομα του αναρχικού χώρου που φέρονται να είχαν επαφές με τους συγκεκριμένους αντιεξουσιαστές έχουν στρατολογηθεί στις δύο οργανώσεις, που εμφανίστηκαν τις τελευταίες επτά εβδομάδες.

Κάμερες και τα υπολείμματα της βόμβας θα ρίξουν φως

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών έχουν μπει βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της ίδιας ημέρας έξω από το υπουργείο Εργασίας αλλά και των προηγούμενων ημερών, ενώ διεξοδικά εξετάζονται και τα υπολείμματα της βόμβας. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν κλήσεις μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα στελέχη Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι οι δράστες που τοποθέτησαν μηχανισμό ήταν τουλάχιστον δύο, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει τον έναν να φτάνει πεζός, να κρεμάει σακίδιο με βόμβα στα κάγκελα, μετά να πηγαίνει σε κοντινό σημείο όπου τον περίμεναν ένα η περισσότερα άτομα για να διαφύγουν με μηχανή.

Ποιες επιθέσεις συνδέονται με το περιστατικό στο υπουργείο Εργασίας

Οι αρχές συνδέουν τη βόμβα έξω από το υπουργείο Εργασίας με άλλες τρεις ενέργειες που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Στις 24 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας σε τράπεζα στα Πετράλωνα, η οποία όμως δεν ήταν ωρολογιακή. Ακολούθησε η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή.

Ωστόσο, η βόμβα στην καρδιά της Αθήνας είναι, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, υψηλού ρίσκου, με γνώση κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού, ο οποίος εξαϋλώθηκε και το ωστικό κύμα εκτονώθηκε προς το υπουργείο Εργασίας. Επίσης δεν αποκλείεται να υπήρχε προετοιμασία για την επίθεση από τις προηγούμενες μέρες.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν οι δράστες να είναι από την ίδια «δεξαμενή» λόγω του τρόπου δράσης, όπως και της επιλογής των στόχων.

Περιπολίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη

«Δεν θα επιτρέψουμε την αναβίωση της τρομοκρατίας», διεμήνυσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται» πρόσθεσε.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και οι έλεγχοι από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς για να αντιμετωπισθεί το βαρύ έγκλημα.

Πηγή: thebest.gr

Πηγή φωτό: Eurokinissi