Μήνυση από τους γονείς της Ελληνίδας που πέθανε από αλλαντίαση στο εστιατόριο που έφαγε

σαρδέλες σε κονσέρβα αλλαντίαση

Η θανατηφόρα τοξίνη μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμη και σε μικρή ποσότητα

Μήνυση μετά τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας από αλλαντίαση, στη Γαλλία, κατέθεσαν οι γονείς της.

Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική έκθεση στη σορό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου της νεαρής γυναίκας ήταν η ασφυξία, πιθανώς λόγω δηλητηρίασης από βοτουλικό οξύ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για τη δεύτερη μήνυση μετά την ιατροδικαστική έρευνα που διεξάγεται από την εισαγγελία του Μπορντό, η οποία είναι διπλή.

Το πρώτο σκέλος αφορά το υγειονομικό κομμάτι του εστιατορίου που πρόσφερε το πιάτο με τη θανατηφόρα τοξίνη τόσο στην 32χρονη όσο και στον σύζυγό του και άλλα 15 άτομα περίπου. Το δεύτερο σκέλος είναι πως, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση η Ελληνίδα πήγε σε δύο νοσοκομεία, στο Μπορντό και το Παρίσι από όπου έλαβε εξιτήριο χωρίς να της έχει διαγνωστεί αλλαντίαση.

Δείτε επίσης: «Αν είχαν διαγνώσει την αλλαντίαση, θα την προλάβαιναν», λέει η μητέρα της Ελληνίδας που πέθανε στη Γαλλία

Η 32χρονη πέθανε στο σπίτι της στην περιοχή του Παρισιού και ο σύζυγός της εισήχθη στην εντατική και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

«Μικρές ποσότητες μπορούν να δράσουν θανατηφόρα στον άνθρωπο»

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε στην ΕΡΤ ότι δεν συναντάμε στην χώρα μας την αλλαντίαση καθώς «είμαστε πολύ προσεκτικοί στην παρασκευή των τροφίμων και στη συντήρησή τους. Η αλλαντίαση αναπτύσσεται συνήθως σε τρόφιμα τα οποία δεν έχουμε μαγειρέψει καλά ή δεν έχουν παστεριοποιηθεί καλά, δεν έχουν κονσερβοποιηθεί σωστά, ούτως ώστε να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη, οπότε και οι σπόροι της αλλαντίασης να αρχίσουν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη τους εντός του δοχείου.

Οπότε και όταν καταναλωθεί ως άκρως θανατηφόρα τοξίνη, μπορεί προκαλέσει αυτές οι διαταραχές που προκαλεί στο νευρικό σύστημα, οπότε και τον θάνατο. Η μέση θανατηφόρος δόση είναι ένα ανά γραμμάριο ανά κιλό βάρους σώματος. Μιλάμε για πάρα πολύ μικρές ποσότητες οι οποίες μπορούν να δράσουν θανατηφόρα στον άνθρωπο».

Πηγή φωτό: pixabay