Συμβουλές που χρειάζεστε για το πρώτο μπάνιο του μωρού σας

μωρό πρώτο μπάνιο

Δεν χρειάζεται άγχος και πανικός

Ενα από τα πολλά άγχη που έχετε σίγουρα σαν νέος γονιός είναι το πως θα κάνετε μπάνιο το μωρό σας και τι ακριβώς πρέπει να προσέξετε.

Θυμηθείτε ωστόσο πως τα πιο πολλά νεογέννητα μωρά αισθάνονται σαν στο σπίτι τους όταν μπαίνουν στο νερό για πρώτη φορά. Κι αυτό γιατί τους θυμίζει τους 9 μήνες που πέρασαν στη μήτρα.

Επιλέξτε λοιπόν την κατάλληλη στιγμή ώστε εσείς και το μωρό σας να είστε χαλαροί και η εμπειρία είναι βέβαιο ότι θα είναι ξεχωριστή.

Το μπάνιο του νεογέννητου μωρού βήμα βήμα

Γδύνουμε το μωρό μας εντελώς και το τυλίγουμε με μια πετσέτα πριν το μεταφέρουμε στη λεκάνη του μπάνιου.

Τοποθετούμε το μωρό μας στο νερό σταδιακά για να μην το τρομάξουμε (χρησιμοποιούμε το ένα χέρι για να παρέχουμε στήριξη στο κεφάλι και το λαιμό του).

Χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα σαπουνιού για να πλύνουμε το σώμα του μωρού μας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με το στήθος, τα χέρια και στη συνέχεια τα ποδαράκια του. Περιστρέφουμε το μωρό μας προσεκτικά για να μπορέσουμε να το πλύνουμε και πίσω.

Θυμόμαστε ότι το δέρμα του νεογέννητου μωρού μας είναι πολύ λεπτό, επομένως πρέπει να το πιάνουμε πολύ απαλά και να μην το τρίβουμε.

Αφού πλύνουμε το σώμα, πηγαίνουμε στο κεφαλάκι. Πλένουμε τα μάτια με αποστειρωμένο βαμβάκι ή γάζα και σκουπίζουμε απαλά από τη μύτη προς τα έξω.

Αφού ολοκληρώσουμε, το βγάζουμε και το τυλίγουμε αμέσως με μια καθαρή πετσέτα.

Τέλος, χρησιμοποιούμε καθαρό βαμβάκι ή γάζα για να καθαρίσουμε τη μύτη και τα αυτιά του μωρού. Δεν καθαρίζουμε ποτέ το εσωτερικό, αλλά μόνο τις εξωτερικές επιφάνειες των αυτιών και της μύτης.

Τι άλλο θα πρέπει να προσέχετε

Μην αφήνετε το μωρό σας μόνο κατά τη διάρκεια του μπάνιου ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας, αποφύγετε τη χρήση βρεφικής πούδρας και αρωμάτων, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα.

Τοποθετήστε τη μπανιέρα του μωρού σε ένα άνετο για εσάς ύψος και πλύντε τη μετά το μπάνιο του μωρού σας.

*Θυμηθείτε να χαμογελάτε στο μωρό σας και να του μιλάτε κατά τη διάρκεια όλη αυτής της διαδικασίας. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να αισθάνεται ασφαλές και ήρεμο και είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να συνδεθείτε μαζί του.

*Εάν το μωρό σας αρχίσει να κλαίει κατά τη διάρκεια του μπάνιου, μην αποθαρρύνεστε. Το στοργικό άγγιγμα και η φωνή σας, καθώς και ένα ήρεμο περιβάλλον, θα το βοηθήσουν να συνηθίσει να κάνει μπάνιο.

Πηγή φωτό: pixabay

Πηγή: imommy